Zoek & boek

10 onontdekte steden die je gezien moet hebben!

Tegenwoordig zijn er zoveel reisaanbieders, online veilingen en luchtvaartmaatschappijen dat een stedentrip maken allang niet meer heel origineel is. Uiteraard is het wel heel fijn om er even tussenuit te knijpen, om weg te komen van alle dagelijkse beslommeringen. Heb je zin in een citytrip, maar heb je bekende steden als Parijs, Milaan, Kopenhagen en Londen nu wel gezien? Kies dan eens een van de volgende 10 reisbestemmingen. Deze onontdekte pareltjes hebben verrassend veel te bieden.

1. Gdansk in Polen

Deze Poolse havenstad is misschien niet het eerste waar je aan denkt, als je op zoek bent naar een bruisende stad. Toch is Gdansk zeker de moeite waard om te ontdekken tijdens een rondreis door Polen. Niet in de eerste plaats omdat de prijzen er heel schappelijk zijn. Uit eten, winkelen en stappen kan hier al met een klein budget. Daarnaast vind je in Gdansk prachtige gebouwen die je misschien een beetje doen denken aan de grachtenpandjes in onze hoofdstad. Dat komt omdat hier in de 16e en de 17e eeuw twee architecten hebben geholpen met de bouw in de stad. Winkelen doe je hier in nieuwe winkelcentra of op de knusse markten.

2. Belfast in Ierland

Muziekliefhebbers hebben deze stad in Ierland al jaren geleden ontdekt. Hier vind je op iedere hoek van de straat wel een platenwinkel en een kroeg waar veelal live muziek te beluisteren is. De afgelopen jaren is Belfast ook steeds meer een modewalhalla geworden. Trendy jongeren komen er graag winkelen in één van de vele winkelcentra en ’s avonds worden de nieuwe aankopen geshowd tijdens het uitgaan. Wie liever bezienswaardigheden bekijkt tijdens de citytrip, is in Belfast ook op de juiste plaats. Bezoek de prachtige City Hall met de indrukwekkende Titanic Memorial Gardens en sla ook een bezoekje aan de Albert Memorial Clock Tower zeker niet over.

3. Brindisi in Italië

Voor la Dolce Vita moet je in Italië zijn. Maar kies nu eens niet voor die toeristische plaatsen als Venetië, Florence, Rome of Milaan. De havenstad Brindisi in het zuiden van Italië is minstens net zo mooi, maar veel minder druk. In deze Italiaanse stad kun je zowel genieten van zon, zee en strand als  kunst en cultuur. Je treft er mooie historische gebouwen zoals kastelen, burchten en kerken en al wandelend door idyllische straatjes stuit je op knusse pleintjes met sierlijke fonteinen. ’s Avonds neem je plaats op het terras en geniet je van de lokale specialiteiten.

4. Dubrovnik in Kroatië

Het kleine havenstadje Dubrovnik in Kroatië is een prachtige plaats boordevol culturele hoogtepuntjes. Dubrovnik staat dan ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het kleine stadje is volledig ommuurd alsof het zijn historische schatten goed wil bewaken. Binnen de stadmuren vind je een oud paleis, een klooster en een prachtige kathedraal. Op Baje Beach kun je even lekker genieten van het mooie uitzicht over de Adriatische zee.

5. Riga in Letland

De hoofdstad van Letland heeft een bruisend nachtleven. Europese jongeren reizen graag af naar Riga om er even flink de bloemetjes buiten te kunnen zetten. De stad heeft twee gezichten. Aan de ene kant vind je er prachtige historische gebouwen, oude dorpskernen en traditionele houten huisjes. Aan de andere kant vind je er opvallende straatblokken met huizen die gebouwd zijn in de zogenaamde art-nouveau stijl. Modeliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen want in de winkelstraten vind je hippe modezaken en originele vintage boetiekjes.

6. Hamburg in Duitsland

De Duitse havenstad Hamburg is lang niet zo populair als de Duitse steden Berlijn, Winterberg of München. Dat terwijl de stad juist voor ieder wat wils heeft. Je kunt er uitstekend winkelen in moderne winkelcentra of in de bekende Neuer Wall. Er is ’s avonds een geweldig uitgaansleven, of je nu houdt van barhangen of juist de hele nacht op de dansvloer wilt staan. Het gezicht van de stad is het rathaus in de Altstadt. Dit oude raadhuis staat er al sinds de middeleeuwen en is zowel aan de binnen- als aan de buitenkant heel indrukwekkend. Daarnaast kun je in Hamburg veel interessante musea bezoeken.

Tip: bekijk hier alle rondreizen door Duitsland

7. Ljubljana in Slovenië

Ljubljana is de bruisende hoofdstad van Slovenië. Het is een studentenstad en dat merk je. Je kunt hier prima uitgaan en goedkoop een avondmaaltijd scoren. Maar hier vind je ook prachtige restanten van de rijke historie van Ljubljana. Bekend zijn de Drakenbrug en de middeleeuwse burcht genaamd Grad Ljubljanski. Daarnaast is er ook een prachtige Botanische tuin, een oud klooster en talloze kleine pleintjes waar je heerlijk kunt vertoeven. Voor een citytrip met kinderen is Ljubljana een perfecte bestemming. Het waterpark Atlantis en de plaatselijk zoo zijn bij de allerkleinsten favoriet.

8. Wroclaw in Polen

We noemden al eerder de Poolse stad Gdansk, maar ook aan de andere kant van het land vind je wonderschone steden zoals Wroclaw. Deze stad is in 2016 zelfs uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa. Wandelend door de stad zie je de mooiste historische gebouwen met rijkelijk versierde gevels. Hoogtepuntjes zijn onder andere het oude marktplein en Catheral Island. De prijzen zijn in Polen erg gunstig, dus kun je er prima low-budget vakantie vieren.

9. Guimaraes in Portugal

Portugal is een fijne rondreis bestemming omdat het klimaat er over het algemeen zeer aangenaam is. Veel mensen gaan naar Portugal voor de zon, zee, het strand en het lekkere eten. Maar de Portugese stad Guimaraes heeft nog meer te bieden. Dit pittoreske stadje zit boordevol smalle straatjes, mooie stadpleinen met terrasjes, traditionele winkeltjes en kleine cafés. Hier verdwalen is absoluut geen straf. Het historische centrum heeft zelfs een plekje verdient op de UNESCO werelderfgoedlijst en werd in 2012 nog benoemd tot Culturele hoofdstad van Europa.

10. Bordeaux in Frankrijk

Bordeaux kennen we vooral van de wijn. Maar deze streek in Frankrijk heeft voor bezoekers meer in petto dan alleen goede wijn. De bijnaam van Bordeaux is La Belle Endormie, oftewel schone slaapster. Die bijnaam heeft de stad te danken aan het rustige karakter. Je kunt in deze zuid Franse stad dus prima ontspannen. Maar dat betekent niet dat er niets te beleven valt. Overal kun je aanschuiven in gezellige restaurants, barretjes en terrasjes. Bovendien kun je er heel goed wandelen of fietsen langs de langgerekte wijnranken.<

Danny Bijl
dawda
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Autovakantie gezin

Op autovakantie? 3 handige bespaartips!

Autovakanties zijn erg geliefd bij Nederlanders. Niet voor niets. Deze vorm van vakantie biedt immers ultieme...
Sodwana Bay

De mooiste stranden van Zuid-Afrika

Bij Zuid-Afrika denk je misschien eerder aan een safari dan aan heerlijk ontspannen liggen op het strand. Zonde,...
Handige gadgets voor onderweg

Handige gadgets voor onderweg: Maak je reis avontuurlijker!

Smartphones zijn tegenwoordig onmisbaar geworden voor reizigers over de hele wereld. Met de juiste gadgets kun...
koffer inpakken tips

3 handige tips voor het inpakken als je op vakantie gaat

Op vakantie gaan is leuk, heel leuk! Maar veel mensen ervaren het als erg stressvol als...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod rondreizen voor je…