Zoek & boek

5 verrassende wijnroutes in Europa

De meeste mensen houden er wel van; een lekker glaasje rood, wit of rosé bij het eten, op het terras of gewoon heerlijk op de bank. Vaak drinken we echter de standaard wijnen, Franse Merlot of Chardonney bijvoorbeeld. Dat terwijl er in Europa zóveel goede wijnen worden geproduceerd, waar je het bestaan niet eens van weet. Benieuwd geworden? Lees snel verder en laat je meevoeren naar betoverende wijnstreken, waarbij je kennis maakt met heerlijke smaken.

Duitsland

Duitsland, ons buurland, heeft heel wat in huis als het om lekkere wijnen gaat. En dat terwijl veel mensen de Duitse wijnen meestal niet verkiezen boven anderen. Vooral in het Westen van het land bevinden zich veel wijnbouwgebieden, verscholen tussen de heuvels en omringt met kleine, schattige dorpjes. Prachtig, lekker, én dicht bij huis!

De wijnroute door Duitsland:

De oudste, meest schilderachtige Duitse wijnroute loopt door het Rijnland-Palts. De route begint in de stad Bockenheim in het Zuidwesten van Duitsland, en gaat dan verder langs een 80 kilometer prachtig wijngebied helemaal tot aan de Franse grens.

Het Rijnland is het op één na grootste wijnbouwgebied van Duitsland. De route slingert door de vele wijngaarden, wijndorpen en de heuvels van het Paltserwoud. Wijnliefhebbers kunnen de geweldige smaak van de meer dan 1000 jaar oude wijnbouw in de regio proeven. Onderweg kun je stoppen in vele wijnwinkels, proeflokalen en kun je ook nog eens lokale wijnfestivals en boerenmarkten bezoeken.

Steden en dorpen langs deze route:

Je rit begint in Bockenheim. Volg de gele borden met de aanduiding Deutsche Weinstrasse. Vanaf hier loopt de Duitse wijnroute door de steden Gruenstadt, Bad Duerkheim, Deidesheim, Neustadt an der Weinstrasse, Edenkoben, Bad Bergzabern en vele schattige dorpjes. Je maakt zelf de keuze waar je even de tijd neemt om te stoppen natuurlijk, maar wees gerust: het is allemaal prachtig! De wijnroute stopt in Schweigen, een dorp dicht bij de Franse grens. 
 
De lekkerste wijnen in deze regio: riesling, sylvaner, rivaner, kerner, pino noir,dornfelder, blauer portugieser.

Bekijk hier alle rondreizen door Duitsland.

Zwitserland

Ook bij Zwitserland denk je eerder aan kaasfondue dan aan lekkere wijnen. Maar het is écht waar, dit prachtige Alpenland heeft het ideale klimaat om heerlijke wijn te kunnen produceren. Hier zie je wijngaarden die opklimmen tegen steile berghellingen of op de oever van een meer liggen. Omdat Zwitserse wijnen nog amper worden geëxporteerd, zul je gedwongen zijn om ter plaatse kennis met ze te maken…

De wijnroute door Zwitserland:

De Lavaux wijngaarden liggen vlakbij Lausanne, op de hellingen aan het meer van Genéve. Deze wijnstreek  is 800 hectare groot, en mag zich het grootste wijngaardgebied in Zwitserland noemen. De prachtige heuvelachtige terrassen zijn sinds 2007 beschermd door UNESCO.
Het middeleeuwse St. Saphorin,  met zijn smalle steegjes en karakteristieke wijnhuizen uit is het beginpunt van de route en meer dan een bezoek waard. De originele kerktoren van de stad staat nog steeds op veel wijnetiketten. 

De route loopt verder tot aan Lutry en onderweg vind je verschillende wijnkelders en traditionele pubs. Wil je het indrukwekkende  landschap met al je zintuigen ervaren, maak dan een stop bij één van hen en proef van de verschillende soorten fruitige wijnen. En na een glas of twee zijn de steile hellingen en afdalingen van het pad naar Lutry nóg leuker! Op sommige dagen van de week staat de “Lavaux Express” klaar om vermoeide wandelaars comfortabel door dit speciale gebied te vervoeren, net als de “Lavaux-Panoramic” trein. Beide handig bij gebrek aan eigen vervoer!

Steden en dorpen langs deze route:

Je bereikt Saint Saphorin met de trein of auto vanaf Lausanne of andere dichtbijgelegen plekken. Vanaf hier staat de route goed aangegeven, dus dat kan niet fout! Het leukste is om de route lopend af te leggen. Je kunt onderweg stoppen bij Rivaz, Sallaz, Riex, Chenaux, Grandvaux, Aran, Le Chatelard en de eindbestemming Lutry. Ook kun je de route per trein of auto afleggen, dan begin je in Montreux en eindig je in Genéve of omgekeerd.

De beste wijn in deze regio: chasselas. Dit is de meest voorkomende witte druivensoort in dit gebied en heeft subtiele en genuanceerde accenten.
Andere lekkere Zwitserse wijnen zijn: pino noir, gletsjerwijn van Griment, gamay en oeil de perdrix.

Bekijk hier alle rondreizen door Zwitserland.

Hongarije

Land van de goulash, maar óók zeker van lekkere wijnen! Hongarije is zelfs het 6e belangrijke wijn exporterend land ter wereld. Dit komt door de zachte herfstmaanden en zwoele zomermaanden, waar de wijngaarden het uitstekend op doen.

De wijnroute door Hongarije:

De Villany-Siklos wijnrouteis één van de eerste wijnroutes in Hongarije en bekend om zijn heerlijke rode en rosé wijnen. De wijngaarden zijn gelegen in het Zuidelijkste deel van het land naast de grens met Kroatië en loopt door een van de mooiste wijngebieden van Hongarije, waar een aantal van hun beste rode wijnen geproduceerd wordt.Tijdens de prachtige route kun je beroemde wijngaarden zoals Kopar en Jammertal bezoeken, evenals een paar van de beste wijnmakers van Hongarije: Bock, Gere en Tiffan. Laat je informeren en belangrijker nog: proef!
Als je hier dan toch bent, breng dan ook meteen een bezoek aan het bekende openlucht sculpturenpark  in Nagyharsany en maak een wandeling door de oude straten van de nabijgelegen, authentieke stad Pécs met zijn vele musea en galerijen en gezellige terrasjes!

Steden en dorpen langs deze route:

De Villany-Siklos route loopt langs vele dorpen en stadjes die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Ook liggen er een aantal wijnhuizen langs deze route. De volgende plekken zul je sowieso tegenkomen: Palkonya, Villanykövesd, Villany, Nagyharsány en Kisharsány.

De beste wijnen in deze regio: portugieser, varianten van de bordeaux zoals de cabernet sauvignon, cabernet franc en merlot.

Bekijk hier alle rondreizen door Hongarije.

Slovenië

Slovenië is een land bij uitstek voor wie op zoek is naar een wijnvakantie of gewoon heerlijke wijnen wil proeven. De thuisbasis van de oudste wijnstokken van de wereld ligt zelfs in dit prachtige land. Slovenië beschikt over 3 grote wijn regio’s, waar veel mooie wegen doorheen leiden, langs oude boerderijen, wijnhuizen en groene heuvels.

De wijnroute door Slovenië:

De Vipava Valley is een weelderig groen wijngebied met rijke bodems, die zich uitstrekt over de rivier de Vipava op weg naar de Adriatische Zee.
Ajdovscina en Vipava zijn de belangrijkste steden hier en het gebied is perfect voor een ontspannen uitje omdat er relatief weinig toeristen komen. De wijnregio Vipava Valley heeft 2566 hectare aan wijngaarden en je kunt alles bewonderen via de Vipava Valley Wine Road.

Steden en dorpen langs deze route:

Langs deze prachtige route liggen meer dan 30 wijndorpen en stadjes, die allemaal goed aangegeven zijn. Vanuit Nova Gorica kun je de dorpen Crnice, Vrtovin en Brje bezoeken.  In het Oosten van de vallei liggen de beroemde wijndorpen Slap, Goce, Mance en Loze. Overal kun je heerlijk genieten van de gastvrijheid van de lokale bevolking en de omgeving, achteroverleunend met een lekker wijntje in je handen en genietend van de groene, bergachtige omgeving.

De beste wijnen in deze regio: namen van grotere wijnmakers zoals Batic, Matjaz Lemut, Radivoj Lisjak en Valter Mlecnik zul je vast en zeker tegenkomen wanneer je de wijnregio bezoekt, maar er bevinden zich ook uit honderden kleinere wijngaarden waar gezinnen een klein aantal flessen produceren.

Bekijk hier alle rondreizen door Slovenië.

Montenegro

Montenegro, dit kleine land aan de West kant van het Balkan eiland wordt steeds populairder onder bezoekers. En dit is zeker niet onterecht. Wat de meesten niet weten, is dat Montenegro ook het perfecte klimaat heeft om de lekkerste wijnen te produceren.

De wijnroute door Montenegro:

Vlakbij de Adriatische Zee, naast het prachtige Skadameer, vormen de rijen wijnstokken (die ongeveer 2310 hectare groot zijn), één van de grootste en mooiste wijngaarden in Europa. Dit wijngebied wordt Cemovsko veld genoemd. De wijngaarden worden aan de ene kant begrensd door de rivier de Cijevna, en aan de andere kant door de azuurblauwe zee.  Hoewel de wijngaard enorm is, kun je deze helemaal bezoeken tijdens een rondrit in de auto of tijdens een tour.
Je kunt je route op veel verschillende plekken starten. Onder andere vanaf de wijnkelder Sipcanic vind je verschillende programma’s en markeringen die je kunt volgen. Hierbij zul je de meest bijzondere wijnhuizen, wijngaarden, landschappen en andere bezienswaardigheden tegen komen en overal kunnen genieten van heerlijke proeverijen in het zonnetje. Ook zul je ongetwijfeld kennis maken met de gastvriendelijke bevolking van Montenegro en zullen zij met trots alles vertellen over “hun” bijzondere wijnen.

Steden en dorpen langs deze route:

Omdat het Cemovsko veld zó groot is, is het onmogelijk om alle steden en dorpen die langs de routes liggen te benoemen. Maar één ding is zeker: bijna alle plekken die je tijdens de route tegenkomt zijn allemaal prachtig, uniek en authentiek. Reden genoeg om zoveel mogelijk te stoppen dus!

De lekkerste wijnen in deze regio: de Vranac en de Krstac zijn de twee belangrijkste variëteiten van de wijnen in dit gebied. Maar ook worden er cabernet sauvignon en chardonnay geproduceerd. Zowel witte als rode wijnen zijn populair.

Bekijk hier alle rondreizen door Montenegro.

Ben je geïnspireerd en krijg je al zin om een glaasje wijn te proeven? Denk bij je volgende wijnvakantie dan eens aan een ander land dan FrankrijkItalië of Spanje en ontdek de heerlijke wijnen van bovenstaande gebieden!

Danny Bijl
dawda
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Autovakantie gezin

Op autovakantie? 3 handige bespaartips!

Autovakanties zijn erg geliefd bij Nederlanders. Niet voor niets. Deze vorm van vakantie biedt immers ultieme...
Sodwana Bay

De mooiste stranden van Zuid-Afrika

Bij Zuid-Afrika denk je misschien eerder aan een safari dan aan heerlijk ontspannen liggen op het strand. Zonde,...
Handige gadgets voor onderweg

Handige gadgets voor onderweg: Maak je reis avontuurlijker!

Smartphones zijn tegenwoordig onmisbaar geworden voor reizigers over de hele wereld. Met de juiste gadgets kun...
koffer inpakken tips

3 handige tips voor het inpakken als je op vakantie gaat

Op vakantie gaan is leuk, heel leuk! Maar veel mensen ervaren het als erg stressvol als...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod rondreizen voor je…