Zoek & boek

6 tips om je goed voor te bereiden op een reis door West-Amerika

Een rondreis door West-Amerika zou zeker op je wishlist moeten staan. Je vindt er de meest indrukwekkende nationale parken van Amerika, de bekende route 66 en scherpe contrasten tussen bergen, bossen en woestijn en verschillende steden en culturen. Bezoek er Yosemite park, de indianenreservaten, Bryce Canyon, Grand Canyon, Joshua Tree national park, Mount Shasta en steden als Sedona, San Francisco, Los Angelos en Las Vegas. Maar voordat je op reis gaat, is het belangrijk om een aantal zaken even goed voor te bereiden. Hieronder vind je alles wat je moet regelen voor een vakantie naar de Verenigde Staten.

Hallo credit card!

De credit card is het meest gangbare betaalmiddel in de Verenigde Staten: je kunt er van kopje koffie tot je hotel mee betalen. Ook zijn er vrijwel overal geldautomaten te vinden om contant geld te pinnen. Zet wel je pinpas even op wereldstand voordat je vertrekt, anders kun je deze niet gebruiken. Het maximale bedrag dat je per dag kunt pinnen ligt meestal op 500 euro. In de Verenigde Staten zijn fooien vaak een onderdeel van het salaris. Het is daarom dus belangrijk om een fooi te geven. In restaurants en aan schoonheidsspecialisten, kappers of gidsen geef je 15 tot 20% fooi en aan taxichauffeurs 1$ voor een korte rit en 15 tot 20% voor een langere rit. In de VS betaal je met US dollars en de koers op het moment van schrijven van dit artikel bedraagt 1 euro = 0,89 dollarcent. Check voor je vertrekt of tijdens je reis nog even de actuele wisselkoers op www. Wisselkoers.nl.

Hitte en sneeuw

Wanneer je door West-Amerika gaat reizen, dan kan het voorkomen dat je ’s-ochtends in de woestijn staat met een temperatuur van 40 graden en ’s-middags hoog in de Rocky Mountains in de sneeuw bent. Kortom de weersomstandigheden zijn zeer uiteenlopend. In de woestijn (zoals in Death Valley) kunnen de temperaturen zelfs oplopen tot boven de 50 graden. Zorg dus voor zowel voldoende warme als luchtige kleding zodat je op alle weersomstandigheden bent voorbereid.

Visum & ESTA

Voor de Verenigde Staten heb je alleen een visum nodig wanneer je langer dan 90 dagen in het land blijft. Dit is één van de afspraken binnen het Visa Waiver Program. Maak je een reis korter dan 90 dagen in de Verenigde Staten, dan ben je verplicht om je 72 uur voor aankomst te registreren via de ESTA elektronische reisvergunning. Je vult hiervoor de vragenlijst op https://esta.cbp.dhs.gov/esta/ in. Deze aanvraag blijft twee jaar geldig en kost 15 USD. Ga je tijdens je reis in Amerika met het vliegtuig naar Canada dan moet je ook een Electronic Travel Authorization aanvragen voor Canada (canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship).

Verscherpte grenscontroles

Voor je reis naar de VS heb je een geldig reisdocument nodig dat gedurende je reis en eventueel ook bij langer verblijf (bijvoorbeeld bij medische noodzaak) geldig is. Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Wanneer de ouders niet allebei meereizen, is er soms een kopie nodig van de niet meereizende ouder en een toestemmingsformulier. Op rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen vind je hierover meer informatie. Sinds 9/11 zijn de grenscontroles en ESTA procedures aangescherpt. Wanneer je naast de Nederlandse ook de Iraanse, Syrische Soedanese of Irakese nationaliteit hebben of wanneer je na 1-3-2011 in Soedan, Syrië, Irak of Iran bent geweest kun je geen ESTA verkrijgen. Je moet dan een visum aanvragen bij het consulaat van de Verenigde Staten. Bij de grens wordt een afdruk van de linker- en rechtervinger gemaakt en een digitale gezichtsfoto. De situatie rondom de nodige geldigheid van het paspoort en visum is in 2018 aan grote veranderingen onderhevig. Check voor actuele informatie altijd even de site van het Amerikaanse consulaat.

Het eten: veel & fast…

In de Verenigde Staten kun je overal voor weinig geld eten. De hoeveelheden zijn daarbij meestal flink groter dan in Nederland. Bestel dus niet al te snel een XL portie… Voor een gemiddelde eenvoudige maaltijd betaal je rond de 10 dollar. Een cappuccino kost 2,25 dollar, een halve liter bier 3,75 dollar en een flesje water 1,75 dollar. Je vindt er veel fast food en all-you-can-eat restaurants. Het eten in de Verenigde Staten is anders dan in Nederland en bevat vaak meer vet, meel en suiker. Maar tegenwoordig verschijnen er ook steeds meer salad- en smoothie bars. Eet je volgens een bepaald dieet, dan kan het handig zijn om je eigen voedingsmiddelen mee te nemen. Ontbijten doen Amerikanen meestal buiten de deur en dus vind je op vrijwel elke straathoek koffiekraampjes met bagels en muffins. Probeer zeker een keer het echte traditionele Amerikaanse ontbijt met pancakes, sirop, sweet potatoes, muffins & brioches, verse jam, vruchtensappen, scrambled eggs en bacon.

Reisverzekering

Vergeet ook zeker niet om een goede reisverzekering, al dan niet met annuleringsverzekering, af te sluiten. Voor West-Amerika heb je natuurlijk ook werelddekking nodig, dus vergeet niet om dit aan te vinken. Check altijd of ook de medische kosten gedekt zijn in de reisverzekering. Zeker in de Verenigde Staten is dit belangrijk vanwege de hoge kosten voor de medische voorzieningen. Je kunt kiezen voor een doorlopende reisverzekering of een reisverzekering voor de periode dat je op reis bent. De eerste optie is meestal vooral interessant wanneer je verschillende keren per jaar reist.

Danny Bijl
dawda
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

De beroemdste themaparken in Engeland

De beroemdste themaparken in Engeland

Wil je even ontsnappen aan de dagelijkse sleur en je onderdompelen in een wereld vol fantasie...
Autovakantie gezin

Op autovakantie? 3 handige bespaartips!

Autovakanties zijn erg geliefd bij Nederlanders. Niet voor niets. Deze vorm van vakantie biedt immers ultieme...
4 tips voor als je op reis gaat met je vrienden

4 tips voor als je op reis gaat met je vrienden

Niets is zo leuk als er even tussen uit gaan met je vrienden, maar hoe zorg...
Sodwana Bay

De mooiste stranden van Zuid-Afrika

Bij Zuid-Afrika denk je misschien eerder aan een safari dan aan heerlijk ontspannen liggen op het strand. Zonde,...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod rondreizen voor je…