Zoek & boek

Alles over het aanvragen van een ESTA als je naar Amerika gaat

Nog steeds lokt het land van onbegrensde mogelijkheden ieder jaar vele Europese toeristen en dat is ook logisch. Amerika heeft veel te bieden van weergaloze grote steden als New York, San Francisco en Los Angeles tot ongerepte natuur. Een rondreis door Oost-Amerika is bijvoorbeeld een fantastische ervaring. De VS zijn onvoorstelbaar groot voor Europese begrippen en bieden ook een grote verscheidenheid aan cultuur. Tegenwoordig moet je wel wat moeite doen om in het land toegelaten te worden.

ESTA (Electronic System for Travel Authorization)

Voor alle duidelijkheid, de VS behoudt zich het recht voor om reizigers die zij als een potentieel gevaar voor de samenleving beschouwen de toegang tot het land te weigeren. Het is dus niet zo dat je een ESTA in ieder geval kan of zal krijgen.

Het is verstandig om minstens 4 weken voordat je vertrekt de ESTA te regelen. Omdat de aanvraag digitaal verloopt, krijg je in de meeste gevallen onmiddellijk autorisatie. Maar het is ook mogelijk dat het enkele dagen in beslag neemt voordat je een antwoord krijgt. Indien je elektronische aanvraag wordt afgewezen, kan je je nog wenden tot het Amerikaanse consulaat voor een spoedvisum. Dat zal ook enige tijd in beslag nemen. Als je in de afgelopen 5 jaar in Irak, Iran, Syrië of Soedan bent geweest, krijg je geen ESTA. In dat geval moet je een visum aanvragen.

Geldigheid en andere bijzonderheden

Een ESTA heeft een geldigheid van maximaal twee jaar, maar nooit langer dan het moment waarop je huidige paspoort verloopt. Als je eenmaal over een ESTA beschikt moet je voor iedere reis je verblijfadres, vluchtnummer en dergelijke actualiseren. Als je niet vooraf via ESTA reistoestemming hebt gevraagd, loop je het risico van grote vertragingen. Ook kan het dan gebeuren dat je op een Amerikaanse luchthaven de toegang tot het land wordt ontzegd of een forse boete wordt opgelegd.

De kosten voor een ESTA bedragen momenteel $ 14. Je moet hiervoor naar de officiële website van de Amerikaanse overheid. Het is mogelijk om de gegevens die je moet verstekken in te vullen op een Nederlandstalig formulier. Voor ondersteuning bij het invullen is echter geen ondersteuning in het Nederlands beschikbaar. Indien je niet zeker bent van de beheersing van de Engelse taal is het aan te raden om het invullen samen te doen met iemand die deze taal wel afdoende in schrift beheerst. De enige mogelijkheid om te betalen is middels een internationale creditcard.

Er zijn ook gespecialiseerde supportsites voor het aanvragen van ESTA. Hier zijn kosten aan verbonden. Een voorbeeld is Visa4Travel. Controleer een visumbureau altijd op referenties en waarborgen.

Kan je zonder ESTA naar de VS?

Alleen Amerikaanse burgers die vanuit het buitenland naar huis reizen kunnen dit doen zonder autorisatie. Als je een geldig visum hebt van het Amerikaanse consulaat hoef je ook geen toestemming via ESTA aan te vragen. De enige uitzondering is verder als je over land de grens tussen Canada en de VS oversteekt. Overigens is het daar ook mogelijk dat je de toegang dan wordt geweigerd.

Danny Bijl
dawda
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Autovakantie gezin

Op autovakantie? 3 handige bespaartips!

Autovakanties zijn erg geliefd bij Nederlanders. Niet voor niets. Deze vorm van vakantie biedt immers ultieme...
Sodwana Bay

De mooiste stranden van Zuid-Afrika

Bij Zuid-Afrika denk je misschien eerder aan een safari dan aan heerlijk ontspannen liggen op het strand. Zonde,...
Handige gadgets voor onderweg

Handige gadgets voor onderweg: Maak je reis avontuurlijker!

Smartphones zijn tegenwoordig onmisbaar geworden voor reizigers over de hele wereld. Met de juiste gadgets kun...
koffer inpakken tips

3 handige tips voor het inpakken als je op vakantie gaat

Op vakantie gaan is leuk, heel leuk! Maar veel mensen ervaren het als erg stressvol als...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod rondreizen voor je…