Zoek & boek

10 tips voor je vakantie naar Bali

Ga je een rondreis door Bali maken? Dan komt er veel op je af. Een totaal andere cultuur met andere gewoonten, ander regels, andere mensen en…eigenlijk is alles in Bali anders dan in Nederland! Stort je dus niet zomaar op je Bali avontuur, maar probeer het beste uit je reis te halen door je goed in te lezen.

We hebben alvast een aantal bruikbare tips voor je Bali vakantie die je in je broekzak kunt steken. Van het kiezen van het beste seizoen tot het geven van fooi; dit zijn de beste Bali vakantie tips:

1. Respecteer religieuze gebruiken op Bali, Indonesië

Religie is enorm belangrijk op het ‘Eiland van de Goden’. Dit is daarom ook een van de belangrijkste tips voor Bali; zorg ervoor dat je open minded bent wat het geloof van de Balinezen betreft. En dat je hen respecteert, in welke vorm dan ook.

Het leukste is om zelf ook af en toe deel te nemen aan bepaalde religieuze gebruiken tijdens je vakantie op Bali. Plan bijvoorbeeld een verblijf op Nyepi, wanneer het grootse Hindoefeest ‘Dag van de Stilte’ wordt gehouden. Alles op Bali (zelfs de luchthaven) wordt dan voor een hele dag afgesloten. De locals dragen tijdens dit feest prachtige kostuums en treden op. Je kijkt er je ogen uit!

2. Houd je aan de regels tijdens het reizen door Bali

Het Indonesische rechtssysteem lijkt soms misschien een beetje verwarrend en tegenstrijdig. Maar kom je tijdens je reisroute onrechtvaardige dingen tegen of wordt je onterecht ergens van beschuldigd? Dan kun je toch het beste geen ruzie maken met de politie of met wie je dan ook te maken hebt. Vaak hangt er een geldboete aan je broek als je bepaalde (in jouw ogen minuscule) regels niet volgt.

 Verwacht echter geen speciale behandeling als toerist op Bali als het om dit soort zaken gaat. (Knoop bovendien in je oren dat alles wat met drugs te maken heeft een heel slecht idee is…)

3. Kies je seizoen zorgvuldig als je gaat reizen naar Bali

Houd bij het plannen van je Bali vakantie rekening met de verschillende seizoenen. Om veel redenen zijn de beste maanden om het eiland te bezoeken april, mei, juni en september: net voor of net na het hoogseizoen.

Het is in deze periode nog steeds het ‘droge seizoen’ en dus iets minder vochtig. Kamerprijzen  kunnen daarnaast 30 tot 50% goedkoper zijn dan tijdens het hoogseizoen. Veel winkels bieden bovendien uitverkoop en promoties, restaurants zijn minder druk, en over het algemeen is Bali wat relaxter. Kortom; als het even lukt om je vakantie dan te plannen, doe het dan!

Lees ook: De mooiste stranden van Bali en doe inspiratie op voor je rondreis.

4. Pas op voor wilde en loslopende dieren

Misschien is dit de meest logische van alle Bali vakantie tips, maar veel mensen vergeten toch dat wilde dieren niet voor niets ‘wilde dieren’ zijn. Kom je er een aantal tegen onderweg (bijvoorbeeld apen of honden)? Geef hen dan de ruimte. Ze zien er misschien schattig uit, maar hondsdolheid en andere ziekten vormen ernstige risico’s op Bali. Apen zijn bovendien berucht om hun ‘steelgedrag’ en kunnen agressief worden. Better safe then sorry…

5. Hang een paar dagen rond in Ubud

Ubud staat bekend als het culturele centrum van Bali, met tempels, holistische centra, yogastudio’s en lokale markten op elke hoek van de straat. Met toegang tot lokaal geteelde producten van elke soort, is het hier bovendien dat de veganistische en rauwe eetcultuur is geboren.

De eet- en drinkmogelijkheden zijn in Ubud geweldig. Evenals de mogelijkheid om de beroemde rijstvelden, de nabijgelegen Mount Batur en het legendarische Monkey Forest te verkennen. Wil je even optimaal ontspannen? Google dan voor ‘spa Ubud tips’ en je krijgt een waslijst aan opties!

6. Verblijf in een Homestay op Bali, Indonesië 

Wat dacht je ervan om te ontdekken hoe de echte Balinezen leven wanneer je een reisroute door Bali maakt? Dit is immers wat reizen zo leuk maakt! Verblijf bij een lokale familie op het eiland waar je eet, slaapt, ontbijt etc.

Deze vorm van overnachten wordt ook wel ‘Homestay’ genoemd en is erg populair. Bovendien is het een geweldige kans om lokale tips voor Bali te krijgen van je gastheer/vrouw.

7. Fooi geven op Bali

In Indonesië, Bali wordt er niet van je verwacht dat je fooi geeft. Hoe normaal dat voor jou misschien ook is;  in de meeste gevallen zullen de locals zich juist zeer ongemakkelijk voelen als je hen fooi probeert te geven. Wil je toch iets voor hen doen? Laat dan goede recensies achter die hen kunnen helpen hun bedrijf te laten groeien. Daar hebben ze uiteindelijk veel meer aan.

8. Neem deel aan cursussen en/of workshops 

Het is nooit te laat om iets nieuws te leren, jezelf ergens in te verdiepen of nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. En laat Bali nu een perfecte plek zijn om je te laten onderdompelen in nieuwe cursussen of workshops. Je kunt op het eiland bijna overal wel een workshop over vinden.

Of het nu gaat om kooklessen en yogacursussen of het volgen van een mini opleiding in het Boeddhisme of tarot lezen; niets is te gek. En geloof ons; dit maakt rondreizen door Bali nóg leuker!

Lees ook: In deze Aziatische stadjes blijf je graag nog even plakken!

9. Smul van het lokale eten 

Als het gaat om eet tips voor Bali, kunnen we niet genoeg benadrukken hoe goed het lokale eten is en hoeveel je ervan zou moeten smullen. Voor westerlingen kunnen sommige eetgewoonten of gerechten op Bali er misschien vreemd of zelfs vies uit zien. Maar geef jezelf over aan de cultuur en ga niet dagelijks naar toeristische restaurants. Dit zou je Bali ervaring teniet doen!

Daarbij komt nog dat verse, lokale gerechten op straat (streetfood) in de meeste gevallen slechts een paar eurokosten. Het bespaart je dus ook nog een hoop geld. 

10. Kies je verblijflocatie zorgvuldig

Het is de moeite waard om na te denken over je verblijfplekken voordat je aan je reisroute door Bali begint. Het verkeer rondom de meeste steden is chaotisch. En het warme weer zorgt voor (op zijn zachtst gezegd) klamme taxi- of busritten.

Zorg er dus voor dat je accommodatie niet te ver van het centrum af ligt wanneer je een grotere bestemming bezoekt. En ga je de natuur in? Boek dan een hotel of b&b vlakbij de plekken die je wilt gaan bezoeken.  

Dit waren onze ultieme tips voor Bali. Hopelijk heb je er wat aan tijdens je rondreis door dit fantastische eiland. Geniet!

Danny Bijl
dawda
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Autovakantie gezin

Op autovakantie? 3 handige bespaartips!

Autovakanties zijn erg geliefd bij Nederlanders. Niet voor niets. Deze vorm van vakantie biedt immers ultieme...
Sodwana Bay

De mooiste stranden van Zuid-Afrika

Bij Zuid-Afrika denk je misschien eerder aan een safari dan aan heerlijk ontspannen liggen op het strand. Zonde,...
Handige gadgets voor onderweg

Handige gadgets voor onderweg: Maak je reis avontuurlijker!

Smartphones zijn tegenwoordig onmisbaar geworden voor reizigers over de hele wereld. Met de juiste gadgets kun...
koffer inpakken tips

3 handige tips voor het inpakken als je op vakantie gaat

Op vakantie gaan is leuk, heel leuk! Maar veel mensen ervaren het als erg stressvol als...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod rondreizen voor je…