Zoek & boek

De 10 lekkerste Thaise gerechten

Wanneer je een rondreis door Thailand hebt gemaakt denk je waarschijnlijk nog vaak terug aan de overheerlijke gerechten. Thailand is niet alleen bekend om kleurrijke tempels, traditionele massages met kruidenbehandelingen en eilanden met parelwitte stranden. Ook de zeer smaakvolle Thaise keuken is beroemd; overal in Thailand staat eten centraal. Maar welke lekkernijen moet je zeker een keer proberen wanneer je het land bezoekt? De 10 lekkerste Thaise gerechten vind je hier.

10. Khao pad
Khao pad is verassend lekkere gebakken rijst waarmee oneindig veel gevarieerd kan worden. Ingrediënten die vaak worden gebruikt, zijn vlees of vis, een gebakken ei, erwten, tomaat, knoflook, ui, koriander, gedroogde chili en limoensap. De populairste variant is khao pad pu, gebakken rijst met krab en ei.

9. Khao niaw mamuang
Als je naar Thailand gaat en gek bent op zoetigheid, dan is de kans groot dat khao niaw mamuang jouw nieuwe favoriete nagerecht wordt. In Thailand kunnen maar weinig mensen de verleiding van dit zoete (en kleverige) toetje weerstaan. Khao niaw mamuangbestaat uit witte kleefrijst, gekookt in een mengsel van kokosmelk met suiker, met mango en sesamzaad. Het toetje staat in veel restaurants op het menu, maar je kunt het gerecht ook als tussendoortje bijna altijd goed en goedkoop op straat eten bij een van de vele Thaise stalletjes.

8. Kai yang
Vooral in het noordoosten van Thailand is kai yang een zeer populair gerecht dat vaak wordt geserveerd met plakrijst en papajasalade. Kai yang betekent ‘gegrilde kip’ en gemarineerde kip die boven een houtskoolvuur wordt gegrild vormt dan ook de basis. Wat kai yang van andere gerechten met gegrilde kip onderscheidt, zijn de andere ingrediënten die worden toegevoegd. De marinade van de kip bestaat onder andere uit witte peper, kurkuma, gember, citroengras en sojasaus, wat van kai yang een intense en unieke Thaise smaakbeleving maakt.

7. Khao Soi
Khao soi betekent ‘gehakte rijst’ en is de trots van Noord-Thailand. Hoewel deze soep het meest in het Noorden van Thailand wordt gegeten, werd het in de 13e eeuw al gegeten door andere bevolkingsgroepen. Door politieke onrust en volksverhuizingen is het gerecht aan het einde van de 19e eeuw bekend geworden in Noord-Thailand. Khao soi is een beroemd gerecht dat verschillende variaties kent, maar de basis bestaat uit kip, ei, noedels, kokosmelk en curry. Een overheerlijk soep die niet te weerstaan is als je Noord-Thailand bezoekt.

6. Tom yam
Tom yam is een pittige soep met een combinatie van zout en zuur, die te eten is als hoofdgerecht.  De soep is rijk en smaakvol en gemaakt op basis van champignons, limoen, citroengras, koriander en Thaise basilicum. Tom yam wordt het meest gegeten als tom yam kung. Dit betekent dat sappige, vette gamba’s in de soep vaak een opvallend ingrediënt zijn in de pittige tom yam, wat van de lekkernij een bijzonder en niet te versmaden gerecht maakt.

5. Penang curry
Hoewel penang curry van oorsprong een Maleisisch gerecht is, afkomstig van het eiland Penang, is het inmiddels ook in Thailand een gerecht dat zeer bekend is en in het hele land gegeten wordt. Penang curry is dan ook een heerlijk en uniek gerecht dat afwijkt van de meeste Thaise curry’s. Een van de belangrijkste ingrediënten van dit gerecht is namelijk pindasaus, die meestal over eendenborst gegoten wordt. Je kunt penang curry ook proberen met andere soorten vlees, zoals rund, kip of varken, of met zeedieren (garnalen). Vegetariërs kunnen penang curry met tofu bestellen. Andere ingrediënten zijn kokosmelk en rode currypasta.

4. Som tam
Reis je rond door Noordoost-Thailand? Probeer dan vooral som tam (ook wel som tum genoemd), een typisch gerecht uit de regio met een verrassende combinatie van zoet en zuur. Hoewel dit heerlijke gerecht afkomstig is uit het Noordoosten, wordt het echter ook in de rest van het land veel gegeten en is het overal in Thailand te krijgen. Het belangrijkste ingrediënt van som tam vormen de nog niet gerijpte schillen van groene papaja’s, waardoor de papaja’s in som tam een heel andere smaak krijgen dan anders. Andere ingrediënten zijn doorgaans nog niet gerijpte schillen van groene papaja’s, gedroogde gamba’s, stukjes tomaat, limoen, sperziebonen, pinda’s en pepers. Vaak wordt het gerecht met plakrijst geserveerd. Houd er wel rekening mee dat som tam erg pittig is.

3. Pad thai
Als je Thailand bezoekt kun je om pad thai bijna niet heen. Het is een van de bekendste gerechten van het land. Niet alleen staat het in ieder restaurant op het menu, maar ook overal op straat vind je allerlei gezellige eetstalletjes waar je van deze lekkernij kunt genieten. Pad thai bestaat uit platte gebakken rijstnoedels, sappige taugé, gamba’s, tofu, ei, pinda’s, uien, wortel en limoen, doordrenkt in een speciale saus op basis van tamarinde. Lust je geen zeedieren? Dan zijn de gamba’s te vervangen door kip. Ben je vegetariër? Pad thai kan ook met groenten worden gemaakt. Let wel op dat een goede pad thai glanzend bruin is, knapperige ingrediënten heeft en niet vet is.

2. Pad see ew
Pad see ew is in Thailand op ongeveer iedere hoek van de straat verkrijgen. Natuurlijk kun je ervoor terecht in een van de vele restaurants die Thailand rijk is, maar het is een meer bijzondere ervaring om op een plastic stoeltje aan te schuiven bij een sfeervol eetkraampje op straat. In ieder geval is pad see ew een overheerlijk gerecht dat je absoluut een keer geprobeerd moet hebben. Het bestaat uit dikke, verse rijstnoedels die zijn geroerbakt met broccoli. Ook mag een royale scheut sojasaus bij dit gerecht niet ontbreken. Pad see ew kan worden gemaakt met fijne stukjes vlees, maar deze kunnen in het gerecht ook achterwege blijven.

1. Massaman curry
Volgens een onderzoek van CNN uit 2011 is massaman curry niet alleen het lekkerste gerecht van Thailand, maar ook het lekkerste gerecht van de wereld. Het woord ‘massaman’ is een oud woord wat vrij vertaald ‘moslim’ betekent. Vroeger werden de meeste gedroogde specerijen namelijk door Islamitische handelaren vanuit India naar Thailand ingevoerd. Omdat het gerecht sterk beïnvloed is door de Indiase keuken, is massaman curry dus erg gekruid en aromatisch. Het smakelijke gerecht is geelwit van kleur en bestaat uit vlees (rund, kip of lam) met aardappel. Daarnaast geven limoengras, laurierblad, een flinke scheut kokosmelk en specerijen zoals kruidnagels en kardemom deze lekkernij een karakteristieke smaak. Massaman curry smaakt vooral heerlijk met jasmijnrijst of roti.

Danny Bijl
dawda
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Autovakantie gezin

Op autovakantie? 3 handige bespaartips!

Autovakanties zijn erg geliefd bij Nederlanders. Niet voor niets. Deze vorm van vakantie biedt immers ultieme...
Sodwana Bay

De mooiste stranden van Zuid-Afrika

Bij Zuid-Afrika denk je misschien eerder aan een safari dan aan heerlijk ontspannen liggen op het strand. Zonde,...
Handige gadgets voor onderweg

Handige gadgets voor onderweg: Maak je reis avontuurlijker!

Smartphones zijn tegenwoordig onmisbaar geworden voor reizigers over de hele wereld. Met de juiste gadgets kun...
koffer inpakken tips

3 handige tips voor het inpakken als je op vakantie gaat

Op vakantie gaan is leuk, heel leuk! Maar veel mensen ervaren het als erg stressvol als...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod rondreizen voor je…