Zoek & boek

De 10 mooiste Unesco werelderfgoed locaties

In 1992 heeft Nederland het Werelderfgoedverdrag geratificeerd. Dit verdrag is door 190 lidstaten ondertekend en deze landen hebben onderling afgesproken dat zij zich inzetten voor bescherming, behoud en het toegankelijk maken van de erfgoederen binnen hun landgrenzen. Dit zijn uiteraard erfgoederen die voldoen aan de criteria van UNESCO. Door plaatsing op de Werelderfgoedlijst krijgt het erfgoed niet alleen bescherming, maar het zorgt ook voor wederzijds begrip tussen de verschillende culturen. Elk erfgoed op de lijst is uniek, onvervangbaar en belangrijk voor de mensheid. Er kan natuurlijk en cultureel erfgoed op de lijst komen, maar ook een hybride vorm is mogelijk. De Amsterdamse Grachtengordel is een voorbeeld van een culturele site. De Waddenzee is een natuurlijke site, maar de Griekse heilige berg Athos is een voorbeeld van een gecombineerde site. Op dit moment zijn er 31 gecombineerde sites, 197 natuurlijke en maar liefst 779 culturele. Rondreizen.net geeft hieronder een lijstje van de tien mooiste en meest bijzondere erfgoederen!

10 Mont Saint-Michel, Frankrijk

Mont Saint-Michel is een heel klein schiereilandje met een oude abdij erop. Het is een toeristische plek, maar er komen ook bedevaartgangers naartoe. Maar liefst 3,5 miljoen mensen komen per jaar naar deze mooie plek in Frankrijk. Het kan er druk zijn, maar Mont Saint-Michel is zeker de moeite waard. Je kunt een prachtige wandeling maken over de vele trappen en genieten van het uitzicht. Sinds 1898 staat op de torenspits van de abdijkerk een beeld van de heilige Michaël. Dit beeld steekt honderdzeventig meter boven de baai uit. Voorheen was het eilandje alleen bereikbaar bij eb en compleet omringd door water bij vloed, maar tegenwoordig is er een loopbrug naar Mont Saint-Michel.

9 Historisch centrum van Napels, Italië

Misschien geen heel erg voor de hand liggende keuze op deze lijst, maar de stad Napels is een van de oudste steden in de wereld. Het prachtige centrum van deze stad die aan de baai van Napels ligt, behoort tot de een van de grootste en mooiste van Europa. Er zijn veel historische bouwwerken en de architectuur is heel bijzonder en indrukwekkend. Enkele hoogtepunten zijn het Castel Nuovo, de kerk van Santa Chiara en natuurlijk het bekende Pompeï. Hier is in het jaar 79 een vulkaanuitbarsting geweest, waardoor de complete beschaving werd stil- en vastgelegd in het steen. Grote delen van Pompeï zijn inmiddels blootgelegd en te bezichtigen. Absoluut de moeite waard om te bezoeken tijdens jouw rondreis door Italië

8 Nationaal park Foz do Iguaçu, Brazilië & Argentinië

Met Brazilië aan de ene kant en Argentinië aan de andere kant, liggen de gigantische watervallen van Iguaçu op een bijzondere plaats. De watervallen zijn een van de zeven natuurlijke wereldwonderen. Je kunt aan de kant van Brazilië, maar ook aan de Argentijnse kant prachtige wandelingen maken en het waterspektakel met eigen ogen aanschouwen. Ook kun je met een boot dichterbij komen en je laten overweldigen door dit natuurverschijnsel.

7 Nationaal park Serengeti, Tanzania

Het nationaal park Serengeti, vooral beroemd en bekend om de safari’s met de grote vijf, ligt in Tanzania. De natuur is overweldigend mooi en bevat veel zeldzame planten en dieren. Er leven anderhalf miljoen planteneters en duizenden roofdieren. In de Serengeti ligt de Olduvaikloof. Hier zijn de oudste fossielen van menselijke resten ooit gevonden. De wildtrek die in de Serengeti tussen juni en oktober plaatsvindt, is wereldberoemd.

6 Nationaal park Göreme, Turkije

Deze gemengde Werelderfgoedplek ligt in Turkije, naast de indrukwekkende rotsen van Capadoccië. Het is een plaats met niet alleen historie, maar ook cultuur en natuur. Naast de duizelingwekkende natuur, bestaat Göreme uit woningen, ondergrondse steden, grotdorpen en kloostertjes. Je kunt hier restanten zien van het dagelijks leven van de 4e eeuw. Je kunt een bezoek aan het nationale park Göreme goed combineren met een trip naar Istanboel.

5 Akropolis, Griekenland

De Akropolis is een heel bekende toeristische trekpleister in de stad Athene in Griekenland. Je kunt op bijna iedere plek in de stad dit bouwwerk zien. Op de Akropolis kun je het Parthenon vinden, die is toegewijd aan de godin Athene. Je kunt een tour maken over deze archeologische plek om te mooie zuilen en ruïnes te kunnen bewonderen. Een echte eyecatcher voor iedereen. Letterlijk betekent Akropolis ‘hoge stad’, van de twee delen ‘akro’ en ‘polis’.

4 Galápagos eilanden, Ecuador

De Galápagos eilanden staan vooral bekend om de enorme hoeveelheid planten en dieren. De biodiversiteit op deze eilanden is onvoorstelbaar. De Galápagos eilanden liggen ongeveer 1000 kilometer van de kust van Ecuador en het behoort toe aan dat land. Veel van de planten en dieren die daar voorkomen, zijn helaas bedreigd met uitsterven. Een bekend voorbeeld is de reuzenschildpad. Dit dier wordt al jarenlang beschermd, maar helaas neemt het aantal nog steeds af.

3 Paaseiland, Chili

Een van de bekendste mysterieuze plaatsen ter wereld: Paaseiland. Dit eiland bij Chili heeft ook wel de naam Rapa Nui. De enorme beelden, die Moais heten, zijn op verschillende plekken gevonden. Inmiddels is bekend dat de beelden nog een heel stuk de grond in gaan, maar men gist nog steeds naar de oorsprong van dit bijzondere fenomeen. De natuur op Paaseiland is ook heel indrukwekkend, met prachtige groene heuvels, gevormd door vulkanen.

2 Angkor Wat, Cambodja

Angkor Wat is een prachtige hindoeïstische tempel in Cambodja, zo’n 20 minuten van de stad Siem Raep. Veel mensen zien Angkor Wat als het mooiste religieuze bouwwerk in de wereld. Voor de archeologie is dit een zeer interessante plek. De tempel is gebouwd tussen het jaar 1113 en 1145 en is opvallend omdat er veel indrukwekkende details te zien zijn. Voor mensen die geïnteresseerd zijn in religie, architectuur en geschiedenis, is Angkor Wat een plek die onmisbaar is op de bucketlist. Je kunt het beste gaan tussen november en februari. Dan is het klimaat droog en zijn de temperaturen prettig.

1 Great Barrier Reef, Australië

Iedereen die de film Finding Nemo heeft gezien, is bekend met het Great Barrier Reef. Deze gigantische archipel bestaat uit bijna 3000 koraalriffen en er liggen wel 900 grotere en kleinere eilanden omheen met de prachtigste stranden. Het is een paradijs op aarde, maar helaas wordt het Great Barrier Reef steeds kleiner door visserij en vervuiling. Het Great Barrier Reef ligt in het noorden van Queensland in Australië. Er wordt veel gedoken, omdat het water heel helder is en er ontzettend veel verschillende vissen en andere zeedieren leven.

Danny Bijl
dawda
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Autovakantie gezin

Op autovakantie? 3 handige bespaartips!

Autovakanties zijn erg geliefd bij Nederlanders. Niet voor niets. Deze vorm van vakantie biedt immers ultieme...
Sodwana Bay

De mooiste stranden van Zuid-Afrika

Bij Zuid-Afrika denk je misschien eerder aan een safari dan aan heerlijk ontspannen liggen op het strand. Zonde,...
Handige gadgets voor onderweg

Handige gadgets voor onderweg: Maak je reis avontuurlijker!

Smartphones zijn tegenwoordig onmisbaar geworden voor reizigers over de hele wereld. Met de juiste gadgets kun...
koffer inpakken tips

3 handige tips voor het inpakken als je op vakantie gaat

Op vakantie gaan is leuk, heel leuk! Maar veel mensen ervaren het als erg stressvol als...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod rondreizen voor je…