Zoek & boek

De 5 beste plekken om het Noorderlicht te zien

Het is een bijzonder natuurverschijnsel; het Noorderlicht. Maar net zoals met zonsverduisteringen zijn is het hier in Nederland maar zelden te zien. Dus zal je op reis moeten gaan. Vergeet je fotocamera niet in te pakken want dit verschijnsel moet je echt vastleggen.

Onder een glazen hemel in Fins Lapland

Het is het handelsmerk van Fins Lapland; het noorderlicht. Het toerisme hier draait om dit bijzondere natuurverschijnsel. Je kan er met de sneeuwscooter naartoe. En mocht je nou geen zin hebben om er op uit te gaan, dan kan je ook de sterrenhemel bewonderen vanuit je glazen iglo bij Levi en Kakslauttanen. Cultuur in Fins Lapland ? Het is de thuisbasis van Santa Claus. Wellicht kom je onderweg wel wilde rendieren tegen. Toch liever naar Zweeds Lapland ? Ook dat kan. Met de sneeuwvlakten als achtergrond zie je het noorderlicht hier als in een boek. Een droom. Maar dan in het echt. Hier vind je voor elk wat wils; ga je het liefst in de zomer ? Dan zijn er heerlijk warme zomerdagen. En ga je vanaf medio oktober, dan is het daar winter. Bewonder het noorderlicht. En vergeet je ski uitrusting niet mee te nemen.

Noorwegen, in de voetsporen van Willem Barentsz

Dat Noorwegen een prachtige natuur heeft wist je natuurlijk al lang. Dat je er de welbekende fjorden kan bewonderen wist je ook allang. Maar je kan ook het noorderlicht daar bekijken. In Scandinavië zie je dat nou eenmaal allemaal net wat scherper. Je bent vlak bij de Noordpool. Bij Spitsbergen. Bij deze namen gaat er natuurlijk een belletje rinkelen. Je bevindt je in het spoor van Willem Barentsz. Op weg naar Nova Zembla. Je waant je in het historische verleden en aanschouwt het noorderlicht.

Altijd prijs in IJsland

Wil je het noorderlicht een keer aanschouwen, in IJsland is het prijsschieten. Hier kan je maar liefst 100 keer per jaar het noorderlicht zien. Overal is het te zien. In de ijsvlaktes maar ook gewoon in Reykjavik. Het landschap is er prachtig, de natuur doet er sprookjesachtig aan. Behalve het noorderlicht bewonderen behoort ook een frisse duik tot de mogelijkheden; waarom neem je geen thermaal bad ? Hier proef je de natuur pur sang. En wil je toch liever iets stedelijker genieten ? Dan ga je naar Reykjavik. Pik je meteen wat van de cultuur mee. Geniet van het noorderlicht en voel je en Viking. Want daar stammen de IJslanders van af. En die cultuur, daar zijn ze echt heel trots op.

Avontuurlijk Groenland

Ga jij graag van de gebaande paden ? Kom jij het liefst daar waar niet iedere willekeurige toerist naartoe gaat ? Dan bewonder jij het noorderlicht in Groenland. Je vliegt er naar toe via Kopenhagen of IJsland. Zie jij het noorderlicht het liefst samen met de Eskimo’s ? Reis jij liever met de hondenslede dan met de sneeuwscooter ? Heb je altijd al eens willen vissen in een wak ? Dan is Groenland voor jou de ultieme plek om het noorderlicht te bewonderen. Laat je niet door de naam van dit betoverende land in de luren leggen; 80 procent van dit land is overdekt met ijs. Dat biedt beperkingen maar zeker ook leuke uitdagingen. Hier vervoer je je op een traditionele manier. Het klimaat is er redelijk stabiel. Je hebt er heel grote kans dat je het noorderlicht kan zien.

Het kan, in Canada

Ook in Canada verblijf je tussen de Eskimo’s. Je kan er urenlang wandelen met sneeuwschoenen. Ook kan je met de hondenslede mee. Overdag vermaak je je in Yellowknife of Alberta. Ga je voor goud ? Er zit een goudmijn in de buurt van Yellowknife. Laat je dat prachtige licht liever nog wat fonkelen ? In de stad zit een diamantcentrum. Kleed je wel warm in de winter; het kan er zomaar 40 graden vriezen. In de zomer mag je je zonnebril wel meenemen; het kan dan wel 25 graden worden. Het is maar net waar je voor kiest. En ’s nachts geniet je van het noorderlicht. Daar was je toch uiteindelijk voor gekomen ?

Danny Bijl
dawda
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Autovakantie gezin

Op autovakantie? 3 handige bespaartips!

Autovakanties zijn erg geliefd bij Nederlanders. Niet voor niets. Deze vorm van vakantie biedt immers ultieme...
Sodwana Bay

De mooiste stranden van Zuid-Afrika

Bij Zuid-Afrika denk je misschien eerder aan een safari dan aan heerlijk ontspannen liggen op het strand. Zonde,...
Handige gadgets voor onderweg

Handige gadgets voor onderweg: Maak je reis avontuurlijker!

Smartphones zijn tegenwoordig onmisbaar geworden voor reizigers over de hele wereld. Met de juiste gadgets kun...
koffer inpakken tips

3 handige tips voor het inpakken als je op vakantie gaat

Op vakantie gaan is leuk, heel leuk! Maar veel mensen ervaren het als erg stressvol als...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod rondreizen voor je…