Zoek & boek

De 5 bezienswaardigheden van Cyprus

Alhoewel het eiland Cyprus nog niet erg bekend is bij het grote publiek, is het een ideale bestemming voor een zonvakantie. Dankzij zijn zuidelijke ligging heersen er op het eiland een groot gedeelte van het jaar hoge temperaturen en valt er weinig neerslag. Cyrpus kent een bijzondere historie. Het zuidelijke gedeelte van het eiland heeft een sterk Griekse identiteit. Het noorden valt sinds 1974 onder Turks grondgebied. Reizen tussen de twee delen gaat via bewaakte grensovergangen waarbij je paspoort ook nodig is. Wat zijn in Cyprus de bezienswaardigheden die je echt moet hebben gezien?

Bekijk hier alle rondreizen door Cyprus.

1 De Rots van Afrodite

Het mag duidelijk zijn dat de nummer één van Cyprus’ bezienswaardigheden de Rots van Afrodite is. Men noemt Cyprus ook wel ‘het eiland van Afrodite’, omdat de Griekse godin van de schoonheid en de liefde hier zou zijn geboren. Althans, ze werd geboren uit het schuim van de zee en op een schelp naar Cyprus gevoerd. Bij de Rots van Afrodite zou ze aan land zijn gekomen. Het is de meest gefotografeerde plek van het eiland. Er wordt gezegd dat wie drie rondjes naakt om de rots heen zwemt, altijd gelukkig zal zijn in de liefde.

2 Het Troödosgebergte

In het hart van het eiland ligt het Troödosgebergte, met een hoogste punt van bijna twee kilometer. Hier ontdek je het echte Cyprus. Bovendien biedt het gebergte je hoogzomer wat verkoeling. In de wintermaanden kunnen skiërs en andere wintersporters hier hun hart ophalen, in de zomer is het dé plek voor wandelaars en natuurliefhebbers. In het Troödosgebergte vind je allerlei kerkjes, kloosters en kleine dorpjes. De belangrijkste bezienswaardigheid is het Kykkos klooster. Deze ligt op ruim 1300 meter hoogte en stamt uit de elfde eeuw. Het is het rijkste en meest invloedrijke klooster van het eiland.

3 Het kostbare erfgoed van Cyprus: Paphos’ bezienswaardigheden

In 1962 werden in Cyprus Paphos’ bezienswaardigheden per toeval ontdekt. Een boer was bezig op zijn land, toen hij de mozaïekvloeren trof. Daarna kwam het tweeduizend jaar oude Kato Paphos al gauw aan het licht. Kato Paphos noemen ze in Paphos ook wel de benedenstad omdat hij lager ligt dan de huidige stad. De nummer één van Paphos’ én Cuprus’ bezienswaardigheden moet je zeker bezoeken. Met het wandelen door de voormalige hoofdstad van het eiland, die nu op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, neem je een duik in de geschiedenis van het eiland.

4 Het strand van Coral Bay

Cyprus beschikt vooral over rotsachtige kiezelstranden en kiezelzandstranden. Coral Bay is daar een uitzondering op. Heb je de nummer één van Paphos’ én Cyprus’ bezienswaardigheden bezocht, dan kun je van de ruïnes van Kato Paphos door naar Coral Bay om de rest van je dag ontspannen aan het mooiste zandstrand van het eiland door te brengen. Het strand ligt tussen de kliffen en de zee is er erg kalm. Ook de zeegrotten en de kalksteengrotten die zich achter Coral Bay bevinden zijn de moeite waard om er een strandwandeling voor te maken.

5 In Noord-Cyprus bezienswaardigheden bekijken

Het zuidelijke en Griekse gedeelte van Cyprus is verreweg het bekendst en wordt het vaakst bezocht door toeristen uit Europa. Wil je in Noord-Cyprus bezienswaardigheden bezoeken, zorg er dan voor dat je je paspoort op zak hebt. Bij de grensovergang krijg je een visum. Gouden zandstranden, kleine haventjes en typische vissersbootjes in Kyrenia zijn een echte aanrader. In Turks militair gebied kun je het St. Hilarion kasteel bezoeken. Het ligt in een bergachtige omgeving en biedt je een prachtig uitzicht. Ook hoofdstad Nicosia mag niet ontbreken aan je lijstje must-sees.  

Bekijk ook alle rondreizen door Griekenland.

Danny Bijl
dawda
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Autovakantie gezin

Op autovakantie? 3 handige bespaartips!

Autovakanties zijn erg geliefd bij Nederlanders. Niet voor niets. Deze vorm van vakantie biedt immers ultieme...
Sodwana Bay

De mooiste stranden van Zuid-Afrika

Bij Zuid-Afrika denk je misschien eerder aan een safari dan aan heerlijk ontspannen liggen op het strand. Zonde,...
Handige gadgets voor onderweg

Handige gadgets voor onderweg: Maak je reis avontuurlijker!

Smartphones zijn tegenwoordig onmisbaar geworden voor reizigers over de hele wereld. Met de juiste gadgets kun...
koffer inpakken tips

3 handige tips voor het inpakken als je op vakantie gaat

Op vakantie gaan is leuk, heel leuk! Maar veel mensen ervaren het als erg stressvol als...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod rondreizen voor je…