Zoek & boek

De hoogtepunten van het wonderschone Canada

Ongerepte natuuronmeetlijke prairies, steden, skigebieden, watervallen, verschillende culturen, Canada biedt het allemaal. En je wil zoveel mogelijk zien, toch? Voor een voorproefje bij het plannen van je reis naar dit prachtige land…

Calgary

Calgary? Is dat niet waar de Olympische Spelen gehouden werden? Dat klopt, de laatste in 2010. Deze grootste stad van de provincie Alberta ligt aan de voet van de Canadeze Rocky Mountains en wordt aan de andere kant omsloten door de prairies. In eerste instantie stond Calgary bekend om zijn koeiendrijverij en sinds begin 1900, na de vondst van olie en gas, is het de olie hoofdstad. Tot eind vorige eeuw was de stad vooral afhankelijk van deze grondstoffen maar na de oliecrisis in de 70-er jaren heeft de stad zich toegelegd op een gevarieerder economisch plaatje. Het is een moderne stad met wolkenkrabbers en verschillende specifieke wijken. De beste tijd om deze stad te bezoeken is tijdens de relatief korte zomer. Het niet te missen hoogtepunt in juli, is de 10-daagse ‘Calgary Stampede’, een traditie uit de koeiendrijverij met, hoe kan het ook anders, rodeo’s, wagenraces, eten, drinken en muziek. 

Ottawa

De regeringshoofdstad van Canada dat is opgedeeld in twee taalgebieden en provincies. Ten noorden van de rivier Ottawa, het Franstalige gedeelte Gatineau in de provincie Quebec, ten zuiden daarvan Ottawa zelf als onderdeel van de provincie Ontario. De stad is niet heel groot maar heeft veel te bieden. Dagelijks kun je hier de ‘change of the guards’ komen bekijken bij Parliament Hill. Bekijk het kanaal waar de rivier de Rideau, de Ottawa instroomt en wat ‘s winters fungeert als openbare ijsbaan of loop door ‘Bytown’ het originele centrum dat opgezet is als  een markt wijk met leuke kleine winkeltjes en stalletjes.

Whistler

Wat de Alpen zijn voor Europa is Whistler voor Canada. Gelegen in de provincie British Columbia is dit kustgebergte met name bekend om de skihellingen en de drie knusse skidorpjes. Natuurlijk is dit bij uitstek een trekpleister in de winter met speciale kerstactiviteiten als sleetochten, ontmoetingen met de kerstman of sketches en toneelstukken die plaatsvinden in de skiliften. Maar ook in de zomer is het een superbestemming. Rijd de Sea-to-Sky Highway van Vancouver naar Whistler of terug voor wat bekend staat als de route met de mooiste uitzichten van Canada.

Vancouver Island

Van Whistler naar Vancouver rijd je door naar de ferry naar Vancouver eiland dat tegenover de staat Washington in de Verenigde Staten ligt. Het eiland in kwestie is het grootste eiland aan de westkust van Canada met een diversiteit aan ecosystemen: regenwouden, moerassen, bergen, rivieren en stranden langs de oceaan. Ga surfen in het noorden of fietsen, hiken, golfen of vissen op Vancouver Island of bezoek een van de musea die de stad Victoria rijk is. Victoria is de hoofdstad van de province British Columbia met zijn historische gebouwen, dubbeldekker bussen en tea-rooms die de van origine Britse oorsprong kenmerken. Zelfs Alaska is slechts een bootovertocht van je verwijderd hier.

Quebec City

Waan je in Europa in dit stukje Franstalig Canada. Beklim de steile, met keien bestrate steegjes naar ‘Vieux Quebec’ en kijk uit over de St. Lawrence rivier. Het historische gedeelte heeft die heerlijke, knusse uitstraling van Montmartre in Parijs met straatartiesten en gezellige terrasjes waar je even bij kunt komen van de klim en de rest van je dag kunt plannen. Quebec is de hoofdstad van de provincie met dezelfde naam. Hoewel men je in het Engels te woord kan staan, is het Frans de voertaal. Bezoek het Chateau Frontenac, een hotel gebouwd door de Canadian Pacific Way in een uiterst luxueuze stijl. Hitchcock filmde hier ooit de eerste scene van zijn mysterie ‘I confess’ en het was de plek waar D-day gepland werd. De oude stadsmuren die op de UNESCO World Heritage lijst staan zijn een bezoekje meer dan waard, evenals bijvoorbeeld het modern gebouwde Musée de Civilisation. Keuze te over. In de winter kom je, tussen januari en maart, een nachtje doorbrengen in het ijshotel van Quebec. 

Toronto

Toronto is de economische hoofdstad van Canada en tevens grootste stad van het land. Downtown vind je hier de wolkenkrabbers, internationale multinationals, de CN tower en de ponten naar Toronto Island. Op Toronto Island is het heerlijk toeven in de zomer, er rijden geen auto’s dus huur een fiets en trap het eiland rond, neem een picknick mee voor het strand of trakteer de kinderen op een ritje in het mini pretparkje. Bezoek verder een van de vele specifieke wijken als: Greek Town, Little Italy, de Annex en Chinatown of ga naar Casa Loma. Dit is een sprookjeskasteel gebouwd door Sir Henry Pellat die ook een van de breinen achter de electiciteitcentrale bij Niagara Falls was. En wat te denken van het Distillery District? Een van oorsprong Victoriaanse Whisky Stokerij die nu op de Canadese lijst van nationale erfgoederen staat met zijn karakteristieke roodbakstenen gebouwen. Tegenwoordig is het een intiem ‘dorpje’ met artiesten, gezellige terrasjes, restaurants en winkeltjes. In de zomer vind je hier elk weekend een boerenmarkt of festivals, in de winter is de kerstmarkt de grootste trekpleister.

Montreal

Het culturele en financiële centrum van de provincie Quebec met, naar eigen zeggen, de grootste Franssprekende gemeenschap buiten Parijs. De stad is gebouwd op een eiland in de St. Lawrence rivier en vernoemd naar de heuvel waarop het staat: Mont Royal. In het centrum vind je de wolkenkrabbers, in het historische gedeelte de Notre Dame Basilica. Bekijk ook de Quartier International waar oud en nieuw elkaar ontmoeten of het futuristische Casino de Montreal en het Olympisch Stadium.

Niagara Falls

Deze majestueuze watervallen storten zich meer dan 50 meter naar beneden en bestaan uit drie aparte watervallen waarvan slechts de ‘Horseshoe Falls’ Canadees zijn. De andere twee watervallen zijn de American Falls en de iets verderop gelegen Bridal Vell Falls. Deze watervallen vervoeren het meeste water per seconde van de wereld: 2400 kubieke meter per seconde. Loop achter de waterval in een van de vochtige en indrukwekkende rotsgangen of neem de ‘Maiden of the Mist’ boot die je tot vlak onder de waterval brengt. En denk nog even aan Sir Henry Pellat die met de bouw van de bijbehorende waterkrachtcentrale alleen de lasten gehad heeft en de lusten (zonder enige tegemoetkoming) moest overdragen aan de province Ontario. De mooiste uitzichten heb je vanaf Queen Victoria Park vanwaar je de verlichte watervallen en zomers het dagelijkse vuurwerk `s avonds kunt aanschouwen.

Banff National Park

Voor prachtige natuur, meren, bergen en uitzichten ga je naar wat het eerste natuurpark was en nu het grootste natuurpark in Canada is: Banff National Park. Het ligt net als Calgary, in de provincie Alberta en is een van de meeste bezochte parken in het land. Je kunt hier wandelen, kamperen of er simpelweg met de auto doorheen rijden via de Trans-Canada Highway.  

Vancouver

De op drie-na-grootste stad van Canada met de meest diverse bevolking van het land; meer dan de helft is van buitenlandse origine. Tegenwoordig staat de stad ook bekend als `Hollywood North`omdat het zeer in trek is als filmlocatie, niet alleen vanwege de omgeving maar ook om het belastingstelsel. De stad is omgeven door bergen leidend naar onder andere Whistler waar je kunt `white-water raften, wandelen of zip line trekken. Vanuit Vancouver zelf vertrekken boten waarmee je kunt gaan diepzeevissen of walvissen kijken of je maakt de oversteek naar Vancouver eiland (zie boven). 

Kom voor de festivals die uiteenlopen van een `Hot Chocolate Festival in januari, `Car Free Vancouver` in juni tot het Vancouver International Fringe Festival in September waar je `theatre for everyone`vindt. Net als Montreal en Toronto, kent ook Vancouver een aantal specifieke buurten waaronder Chinatown, het historische Gastown (vernoemd naar de eigenaar van de eerste kroeg: John `Gassy Jack`Deighton), Kitsilano: een hotspot in de zeventiger jaren of Punjabi Market, de plek voor de Indo-Canadese bevolking. Verder bezoek je natuurlijk Stanley Park, Granville Island`s food market of woon je een TEDtalk bij. Waar ga jij je rondreis Canada beginnen? 

Danny Bijl
dawda
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Autovakantie gezin

Op autovakantie? 3 handige bespaartips!

Autovakanties zijn erg geliefd bij Nederlanders. Niet voor niets. Deze vorm van vakantie biedt immers ultieme...
Sodwana Bay

De mooiste stranden van Zuid-Afrika

Bij Zuid-Afrika denk je misschien eerder aan een safari dan aan heerlijk ontspannen liggen op het strand. Zonde,...
Handige gadgets voor onderweg

Handige gadgets voor onderweg: Maak je reis avontuurlijker!

Smartphones zijn tegenwoordig onmisbaar geworden voor reizigers over de hele wereld. Met de juiste gadgets kun...
koffer inpakken tips

3 handige tips voor het inpakken als je op vakantie gaat

Op vakantie gaan is leuk, heel leuk! Maar veel mensen ervaren het als erg stressvol als...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod rondreizen voor je…