Zoek & boek

De meest interessante bezienswaardigheden van Cuba

Cuba is een land dat erg populair is onder de toeristen. En niet zonder reden! Cuba heeft een rijke en turbulente historie. Dit moet je eigenlijk een keer gezien hebben in jouw leven. In Havana zijn bijvoorbeeld vele bijzondere bezienswaardigheden te vinden die absoluut de moeite waard zijn. Vaak zijn deze gerelateerd aan het communistische verleden van het land. Helaas heeft Amerika onlangs het embargo tegen Cuba opgeheven. Het zal dus niet lang meer duren voordat de eerste Mc Donalds restaurants en andere Amerikaanse bedrijven volop aanwezig zijn. Als jij Cuba nog in zijn originele pracht en praal wilt zien is het aan te raden om snel een bezoekje te brengen. Verder schrijven wij dit artikel om jou een helder beeld te geven van wat de mooiste plekjes in Cuba zijn. We eindigen met de mooiste bezienswaardigheid. Vind je dit spannend? Lees dan snel verder!

Varadero

Varadero is niet alleen één van de bekendste en mooiste badplaatsen in Cuba, maar zelfs de mooiste van het hele Caribische gebied. Varadero is dan ook de badplaats waar veel beroemdheden graag hun vrije tijd doorbrengen. De stranden zijn hier parelwit en zijn ongeveer 20 kilometer lang. Varadero ligt ongeveer 142 kilometer en oosten van Havana. Door de ligging van Varadero waait er altijd een aangename tropische wind waardoor het goed uit te houden is. Varadero is mede daarom een prachtige bezienswaardigheid die je eigenlijk niet mag missen. Wie wil hier nou niet een duik in dit prachtige blauwe water nemen?

Museo de la Ciudad

In het oude deel van Havana aan de Plaza de Armas vind je het Museo de la Ciudad. Het museum is gevestigd in een schitterend paleis wat al een bezienswaardigheid op zich is. Het paleis wordt Palacio de los Capitanes genoemd en wordt gekenmerkt door sierlijke details. Het gebouw is in 1776 gebouwd en heeft al veel bekende bewoners gehad. Al decennia lang is het paleis toegankelijk voor het publiek. 

Castillo del Morro

Castillo del Morro is een fort bij Havana. Dit fort is gebouwd om in eerste instantie de stad Havanna te beschermen tegen aanvallen van piraten. Toen deze functie later overbodig werd, is Castillo del Morro in de 18e eeuw omgebouwd tot gevangenis voor voornamelijk politieke gevangenen. Tegenwoordig fungeert Castillo del Morro als museum waar je onder andere kunt leren over de piraterij. Een leuk detail is dat er elke avond rond de klok van negen een kanonschot afgevuurd wordt, zodat mensen weten dat de haven gesloten is. 

Pinar del Rio

Pinar del Rio is een provincie in Cuba en in deze provincie ligt de gelijknamige stad Pinar del Rio. Wie aan Cuba denkt, denkt aan de Cubaanse sigaar. Pinar del Rio is bijzonder belangrijk geweest voor de tabaksindustrie. In dit gebied zijn dan ook veel tabaksplantages te vinden en hier komen de bekendste sigarenmerken vandaan. Omdat de natuur zo imponerend en bijzonder is wordt dit gebied ook wel de tuin van Cuba genoemd. De stad Pinar del Rio heeft 130.000 inwoners. Highlights van de stad zijn onder andere de sigarenfabriek Fábrica de Tobaco Fransisco Donatién, het natuurmuseum en het Milanese Theater.

Museo de la Revolución

Fulgencio Batista was van 1934 tot 1959 een dictator in Cuba. Fidel Castro heeft hem uiteindelijk afgezet. Ironisch genoeg wordt Fidel Castro door zijn tegenstanders er ook van beticht een dictator te zijn. Het voormalige paleis van Fulgencio Batista in Havana is tegenwoordig een museum. Tussen 1913 en 1920 is het paleis gebouwd en je ziet hier het verhaal van de Cubaanse Revolutie en de geschiedenis van Cuba.

La Bodeguita del Medio

Cuba en de mohito zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Dat zal je ook snel merken tijdens jouw rondreis door Cuba, want in vrijwel alle restaurants wordt deze lekkere cocktail geschonken. La Bodeguita del Medio is een café annex restaurant in de Cubaanse hoofdstad Havana. Schrijver Ernest Hemmingway bombardeerde La Bodeguita tot zijn stamkroeg, omdat hij de mojito hier het lekkerste vond. Ook de daquiri werd graag door hem gedronken. Dit kon dan ook niet anders omdat de mojito in La Bodeguita zijn oorsprong vindt. Nog altijd is deze bar de bron van ontspanning voor vele kunstenaars en schrijvers. Naast het drinken van de heerlijkste cocktails kun je hier uitstekend een verse vismaaltijd eten. 

El Floridita

In het historische deel van het bruisende Havanna vind je El Floridita. El Floridita is dé plaats waar je moet zijn als je wilt genieten van de lekkerste cocktails en de meest smaakvolle visgerechten. Het restaurant opende in 1817 al haar deuren onder de naam La Piña de Plata. Ongeveer 100 jaar later heeft een groep Amerikanen de eigenaar overtuigd de naam naar El Florida te wijzigen. Begin jaren 30 heeft barman Constantino Ribalaigua Vert de bevroren daquiri ontwikkeld. Ernest Hemmingway was hier een graag geziene gast wat nog altijd terug te zien is aan de vele memorabilia die je hier van de schrijver ziet. 

Valle de Viñales

De Valle de Viñales oftewel de Viñales vallei ligt rond het Cubaanse stadje Viñales. Viñales ligt in de provincie Pinar del Rio en heeft een bizar landschap. Het landschap is zo bijzonder dat het tot een van de opvallendste landschappen van heel Cuba behoort. Het landschap heeft rechtopstaande kalkstenen pijlers. Tussen deze pijlers is de grond donkerrood en zeer vruchtbaar. Doordat de grond zo vruchtbaar is, wordt hier de beste tabak ter wereld verbouwd. De boeren fermenteren, drogen en triëren hier de tabak zodat er in fabrieken topsigaren zoals de Cohiba en Montecristo gemaakt kunnen worden. Valle de Viñales behoort sinds 1999 tot de werelderfgoedlijst van UNESCO. 

Plaza de la Revolución

Fidel Castro is voormalig president van Cuba. Door tegenstanders wordt hij ook gezien als groot dictator. Castro stond bekend om zijn vurige en gepassioneerde speeches. Deze speeches werden over het algemeen gehouden vanaf het plein Plaza de la Revolución. De nationale held van Cuba, Jose Marti heeft op dit plein een standbeeld gekregen. Ook de ministeries en diverse musea liggen aan de Plaza de la Revolución. 

Havana

De mooiste bezienswaardigheid van Cuba is volgens ons de hoofdstad Havana. Havana heeft een rijke historie en veel prachtige bezienswaardigheden. Verder is Havana een bruisende hoofdstad. Er wonen ruim 2,1 miljoen mensen in Havana en de stad is daarmee verreweg de grootste stad van Cuba. De stad werd in 1515 gesticht en nog geen 25 jaar later weer platgebrand door piraten. Verder is Havana nog een aantal keren veroverd, maar gelukkig heeft de stad dit allemaal overleefd. Eind negentiende eeuw werd Cuba onafhankelijk. Veel van deze geschiedenis is in Havana nog terug te zien. Havana Viaja is het oude stadsdeel van Havana en hier vind je dan ook veel oude bezienswaardigheden. Centro Havana heeft gebouwen uit verschillende tijden. Ook heeft dit deel van de stad een mooie mix van veel verschillende bouwstijlen. Vedado, de verboden wijk, is een wijk waar in de zestiende eeuw niet gebouwd mocht worden. De wijk wordt gekenmerkt door brede lanen, grote gebouwen en veel licht. Een aantal van de highlights uit dit artikel zijn in Havana te vinden. De stad is een stad waar je alles vindt wat je nodig hebt om je rondreis onvergetelijk te maken. Mooie winkels, fijne restaurants en gezellige barretjes, maar ook veel kunst, cultuur en geschiedenis. Havanna is de stad die je tijdens een trip naar Cuba zeker niet mag overslaan!

Danny Bijl
dawda
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Autovakantie gezin

Op autovakantie? 3 handige bespaartips!

Autovakanties zijn erg geliefd bij Nederlanders. Niet voor niets. Deze vorm van vakantie biedt immers ultieme...
Sodwana Bay

De mooiste stranden van Zuid-Afrika

Bij Zuid-Afrika denk je misschien eerder aan een safari dan aan heerlijk ontspannen liggen op het strand. Zonde,...
Handige gadgets voor onderweg

Handige gadgets voor onderweg: Maak je reis avontuurlijker!

Smartphones zijn tegenwoordig onmisbaar geworden voor reizigers over de hele wereld. Met de juiste gadgets kun...
koffer inpakken tips

3 handige tips voor het inpakken als je op vakantie gaat

Op vakantie gaan is leuk, heel leuk! Maar veel mensen ervaren het als erg stressvol als...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod rondreizen voor je…