Zoek & boek

De mooiste bezienswaardigheden van Japan

Wanneer je een rondreis Japan maakt, maak je een trip naar het land van de rijzende zon. Dit mooie land is een archipel in het oosten van het werelddeel Azië. Japan staat bekend om lekkere sushi, geisha’s, manga en de Mount Fuji, maar ook om de rijke cultuur en de soms eigenaardige gebruiken. Het is een verrassend land vol indrukwekkende tegenstellingen. Japan heeft uiteraard grote metropolen, maar ook een prachtige natuur met veel meren en moerassen, groene wouden, bergen, watervallen en vulkanen. Wat veel mensen niet weten is dat Japan uit meer dan 3000 eilanden bestaat. De bevolking en de toeristische hoogtepunten bevinden zich op de vier hoofdeilanden. Dat zijn van boven naar beneden Hokkaido, Honshu, Shikoku en Kyushu. Honshu is het grootste eiland. Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van dit unieke land?

Mount Fuji

Op het grootste eiland van Japan, Honshu, ligt de beroemde berg Mount Fuji. Deze berg ligt ten westen van Tokio en is 3776 meter hoog. Hij is daarmee de hoogste berg van het land. Eigenlijk is Mount Fuji een vulkaan, maar hij is gelukkig sinds 1707 niet meer uitgebarsten. Mount Fuji is beroemd en populair onder wandelaars en klimmers, voor wie de beste periode in juli en augustus is, maar ook bij kunstenaars en fotografen. De berg was voorheen zo heilig, dat hij alleen maar door pelgrims en priesters beklommen werd en hij was voor vrouwen zelfs verboden. Dit was nog maar 100 jaar geleden. Nu is de berg toegankelijk voor iedereen. In de omgeving van Mount Fuji zijn veel wouden, meren en watervallen. Om de berg heen is een prachtig recreatiegebied waar je kunt zwemmen, vissen, wandelen en kamperen. Lake Kawaguchi is het bekendste meer. Vanaf dit meer heb je een prachtig uitzicht op de berg.

De hoofdstad Tokio

Wie Japan zegt, zegt Tokio. Deze bruisende metropool is de moderne hoofdstad en je vind er een mix van Japanse en westerse stijlen. Japan is een enorme stad met meer dan 12 miljoen inwoners in de stadskern. Er wonen echter wel 35 miljoen in het conglomeraat. Bij een reis naar Japan is een bezoekje aan Tokio een absolute must. Het stadsleven is druk en gaat de hele week 24 uur per dag door. Hoge wolkenkrabbers worden afgewisseld met mooie traditionele tempels, lokale winkels en authentieke eettentjes. In Tokio zijn 23 stadwijken en de stad heeft een gigantisch metronetwerk. Van de verschillende grote stations vertrekken de beroemde Shinkansen-treinen. In Tokio kun je geweldig shoppen. Je kunt er de hipste kleding en de nieuwste gadgets vinden. Dé uitgaanswijk van de stad is Ginza. Daar kun je uitstekend winkelen in luxe winkels. Liefhebbers van gadgets kunnen hun hart ophalen in Akihabara Electric Town. De stad heeft ruim 50.000 restaurants, maar het eten is vaak prijzig. Er wordt bijna altijd rijst gegeten bij het avondeten en de Japanse sushi is natuurlijk wereldberoemd. Sake en groene thee zijn traditionele Japanse dranken. 

De heilige bergen Dewa Sanzan

Deze drie heilige bergen liggen vlakbij Yamagata. Het is dé plek voor de zogenaamde ‘bergpriesters’, maar ook voor aanhangers van de Shugendo sekte. Je zou in één dag langs deze drie reuzen kunnen hiken, maar je kunt ook kiezen voor een overnachting in een van de tempelwoningen.

Nara: de stad van de boeddhistische tempels

Op Honshu, het grootste eiland van Japan, ligt de stad Nara. Dit mooie stadje heeft immens veel authentieke tempels. Hiervan staan er veel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De beroemdste hiervan is de Todaji. Deze tempel heeft een gigantisch bronzen Boeddhabeeld van wel 15 meter hoog. Mede daarom is de Todaji een populaire toeristische trekpleister. Ook het Narapark is de moeite waard om een bezoekje aan te brengen.

Het tropische eiland Okinawa

Okinawa is een tropisch eiland en is één van de grotere eilanden van het land. Het ligt in de Oost-Chinese Zee en het is het hoofdeiland van de Riukiu-eilanden. Okinawa is een heerlijk vakantie-eiland met kleurrijke koraalriffen. Het water in de zeeën rondom de eilandengroep is turkoois, met parelwitte stranden. De eilandengroep dankt haar bijzonder cultuur aan Chinese invloeden. De eilanden werden pas in 1871 officieel ingelijfd door Japan. Daardoor voelen veel bewoners van Okinawa zich nauwelijks Japanner. Ze zien er anders uit, eten anders en geloven in hun traditionele religies. Die centreren zich rond het vereren van de geesten van voorvaderen. De stad Okinawa op het gelijknamige eiland staat bekend als ‘de stad van de muziek’. De Okinawa-muziekstijl is gebaseerd op reggae en is in heel Japan erg populair. Er zijn op Okinawa veel leuke muziekfestivals om te bezoeken.

Kyoto: de oude keizerlijke hoofdstad

Kyoto is de voormalige hoofdstad van Japan en ligt ten zuiden van Tokio. Je vindt er talloze mooie tempels, leuke marktjes en rustieke zen-tuinen. Kyoto is een gezellige en veelzijdige stad met veel bezienswaardigheden. Rondom het hoofdstation van Kyoto, waar de Shinkansen-treinen arriveren, zijn accommodaties, winkels en restaurants. Kyoto heeft ook een uitgebreid metronetwerk, waarmee je makkelijk door de stad kan reizen. Kyoto de rust zelve, vergeleken met Tokio. Er zijn veel oude historische gebouwen en tempels, maar ook schitterende paleizen en tuinen, waarvan het Kinkakuji, oftewel het Gouden Paviljoen, het meest beroemd is.

Het noordelijke eiland Hokkaido

Hokkaido is het noordelijke eiland van het land. Je kunt hier prima wintersporten omdat het een koud klimaat heeft. Er zijn mooie bergen met sneeuw en een prachtige natuur.

Hiroshima en Nagasaki

Deze twee steden zijn in de oorlog getroffen door een atoombom. Er zijn nog veel monumenten die herinneren aan deze tragedie, en een bezoek aan Hiroshima en Nagasaki is dan ook uit historisch oogpunt een interessant reisdoel.In het centrum van Hiroshima zijn er restanten van de verwoesting tijdens de Tweede Wereldoorlog te zien. De stad is vandaag de dag toch verrassend bruisend en modern. In Nagasaki hebben ze Huis Ten Bosch nagebouwd, omdat ze er gek zijn op Nederland.

Osaka

De op 2 na grootste stad van Japan is Osaka. Deze stad heeft ongeveer 2,7 miljoen inwoners, maar overdag zijn er maar liefst 1 miljoen meer inwoners door het enorme aanbod van winkels, bedrijven en scholen. Samen met Kyoto en Nara is Osaka de bakermat van de Japanse bevolking en cultuur. Daarom vind je hier veel schitterende tempels en andere gebouwen.

Mount Aso

Op het westelijke eiland Kyushu ligt een groep van  vijf kraters en die vormen samen Mount Aso (Asosan). De belangrijkste is Nakadake, deze is 1506 meter, maar de hoogste is Takadake met 1592 meter. Nakadake is zo nu en dan nog actief. In 1958 werden er 12 bezoekers gedood bij een plotselinge uitbarsting en in 1979 kwamen drie mensen om. Tegenwoordig is de krater rustig actief, wat wil zeggen dat er wel dampen uitkomen, maar dat de krater over het algemeen wel veilig bezocht kan worden. Als de wind echter de verkeerde kant op waait en de krater wat actiever wordt, worden de wegen en kabelbaan naar de top gesloten. 

Futamigaura

Op de kaart van Japan staat dit plaatsje aangegeven als Futami, maar je ziet bijna altijd de toevoeging ‘ga ura’ erachter geplaatst. Het betekent iets als Futami aan de kust of Futami’s kust. Futami staat bekend om twee rotsen die ongeveer vijftig meter van de kust liggen. De twee rotsen zijn door een touw met elkaar verbonden en ze stellen twee gehuwde rotsen voor. De rotsen symboliseren het mythische echtpaar Izanagi en Izanami, goden. Ieder jaar wordt tijdens een festival op 5 januari de shimenawa vernieuwd. Op de grootste en daarom mannelijke rots is een ‘torii’ gebouwd. Dit is een traditionele Japanse poort die meestal bedoeld is als aanduiding van een heilige plaats.

Sander Wijdemans
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

De beroemdste themaparken in Engeland

De beroemdste themaparken in Engeland

Wil je even ontsnappen aan de dagelijkse sleur en je onderdompelen in een wereld vol fantasie...
Autovakantie gezin

Op autovakantie? 3 handige bespaartips!

Autovakanties zijn erg geliefd bij Nederlanders. Niet voor niets. Deze vorm van vakantie biedt immers ultieme...
4 tips voor als je op reis gaat met je vrienden

4 tips voor als je op reis gaat met je vrienden

Niets is zo leuk als er even tussen uit gaan met je vrienden, maar hoe zorg...
Sodwana Bay

De mooiste stranden van Zuid-Afrika

Bij Zuid-Afrika denk je misschien eerder aan een safari dan aan heerlijk ontspannen liggen op het strand. Zonde,...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod rondreizen voor je…