Zoek & boek

De mooiste plekjes in Polen

Polen mag tot op heden dan nog geen mateloos populair vakantieland zijn, na het lezen van dit blog denk je daar misschien anders over. Het beeld van een grijs, voormalig communistisch land wordt door iedereen die het bezoekt bijgesteld. Polen heeft een aantal aantrekkelijke steden waar het bruist van de historie en cultuur, maar tegelijkertijd de sfeer van een trendy moderne stad heerst. Ook is het land rijk aan ongerepte natuur. Bergketens, oerbossen en heldere meren hebben de droom van menig natuurliefhebber al vervuld. Wij zetten de mooiste plekjes van Polen voor jou op een rijtje.

Bekijk hier alle rondreizen door Polen.

Warschau: Ooit somber en communistisch, nu kleurrijk en levendig

Waar het in de communistische tijd als sombere stad werd bestempeld, geldt nu juist het tegendeel. Het historische centrum (Stare Miasto) van de Poolse hoofdstad is kleurrijk en vooral levendig. Alhoewel de gebouwen er precies zo uitzien als vroeger, zijn het eigenlijk replica’s. Nadat de stad in de Tweede Wereldoorlog grotendeels vernietigd raakte, werd het daarna weer zorgvuldig opgebouwd. Precies zoals het voorheen ook was. Warschau behoort niet alleen vanwege zijn binnenstad, maar ook zeker vanwege het vele groen tot de mooiste plekjes van Polen. Vergeet ook het indrukwekkende Koninklijk Paleis niet te bezoeken.

Krakau: Prachtstad met een extra dimensie

Terwijl hoofdstad Warschau in de Tweede Wereldoorlog niet werd ontzien, was dat voor Krakau anders. De historische stad is nu dan ook razendsnel in opkomst als populaire stedentrip. In de binnenstad vind je van alles, van oude arbeidershuisjes tot rijkversierde paleizen. Aan de andere kant van de rivier de Wisla, die dwars door Krakau heen loopt, vind je veel bezienswaardigheden die doen herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Krakau behoort niet simpelweg tot de lijst van mooie plekken in Polen, maar heeft een extra dimensie. De zichtbare overblijfselen van de eigenlijk vrij recente geschiedenis laten een onuitwisbare indruk achter.

Nationaal Park Bialowieza

Voor natuurliefhebbers is dit stukje Poolse natuur, op een steenworp afstand van de grens met Wit-Rusland, een waar paradijsje. Het oerbos en zijn ecosysteem zijn volledig ongerept. Het behoort tot één van de oudste reservaten van Europa en kan qua dichtheid van begroeiing vergeleken worden met tropische jungles. In het Woud van Bialowieza huist het grootste landzoogdier van Europa, de wisent, en kunnen ook vogelliefhebbers hun hart ophalen. Het Nationale Park vormt de kern van dit machtige oerbos en behoort zonder twijfel tot de mooiste plekjes van Polen.

De Wieliczka zoutmijnen

Alhoewel het historische Krakau op zich al tot de meest mooie plekken van Polen behoort, is er in zijn omgeving ook meer dan genoeg te ontdekken. Op ongeveer 20 kilometer afstand van Krakau vind je de Wieliczka zoutmijnen, die tot 1992 wel 700 jaar in gebruik zijn geweest. Hier kun je afdalen in de voormalig belangrijkste zoutmijn van het land. De mijn ligt op sommige plekken maar liefst 327 meter diep en behoort tot de zeven wonderen van Polen. Bereid je dus voor op flink wat wandelwerk (trappen!), maar daar krijg je dan ook wat voor terug.

Nationaal Park Blebrza

Polen is perfect voor een natuurvakantie. Meer dan dan het land 23 nationale parken heeft hoeven we eigenlijk dus niet te zeggen. Het eerder genoemde Nationaal Park Bialowieza wordt vaak genoemd als de aanvoerder van de lijst van mooie plekken in Polen. Maar nog meer natuurschoon vind je in Nationaal Park Blebrza, het allergrootste park van het land. De gelijknamige rivier die door dit gebied stroomt, kenmerkt zich door zijn zeer heldere water. Ook zijn er in dit gebied veel moerassen te vinden, die op hun beurt ook weer een keur aan vogelsoorten aantrekken.

Sander Wijdemans
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

De beroemdste themaparken in Engeland

De beroemdste themaparken in Engeland

Wil je even ontsnappen aan de dagelijkse sleur en je onderdompelen in een wereld vol fantasie...
Autovakantie gezin

Op autovakantie? 3 handige bespaartips!

Autovakanties zijn erg geliefd bij Nederlanders. Niet voor niets. Deze vorm van vakantie biedt immers ultieme...
4 tips voor als je op reis gaat met je vrienden

4 tips voor als je op reis gaat met je vrienden

Niets is zo leuk als er even tussen uit gaan met je vrienden, maar hoe zorg...
Sodwana Bay

De mooiste stranden van Zuid-Afrika

Bij Zuid-Afrika denk je misschien eerder aan een safari dan aan heerlijk ontspannen liggen op het strand. Zonde,...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod rondreizen voor je…