Zoek & boek

Dit zijn de mooiste vulkanen in de wereld

Bij vulkanen denken we vaak aan gevaar en natuurrampen. Maar vulkanen zijn prachtige natuurfenomenen en kunnen in veel gevallen zelfs van heel dichtbij bekeken worden. Niet voor niks worden vulkaanlandschappen tot de mooiste van de wereld beschouwd! Door vulkanen te beklimmen, kom je dichter bij de natuur dan ooit tevoren. Op onze aarde zijn tal van vulkanen te vinden, actief of non-actief. Maar welke vulkanen op deze planeet zijn nu het meest indrukwekkend om te beklimmen? Maak kennis met de mooiste vulkanen van de wereld!

Vulkanen in Europa

Zelfs in ons mooie continent zijn veel vulkanen te vinden. In Italië liggen de meeste actieve vulkanen. Maar ook in Spanje, Portugal, Griekenland en zelfs Duitsland zijn ze te vinden. IJsland spant de kroon wat betreft het aantal vulkanen van Europa.

De Eyjafjallajökull, IJsland

Deze gletsjervulkaan werd bekend toen hij in 2010 uitbarstte, terwijl zijn ijskap over het platteland smolt en vulkanische as over het land verspreidde. De Eyjafjallajökull ligt aan de zuidkust van IJsland, dus een hike is perfect voor een dagtocht vanuit Reykjavík. De vulkaan strekt zich 1.666 meter boven zeeniveau uit en is een van de mooiste gletsjers in IJsland. Grijp je kans om een gletsjer en vulkaan in één te beklimmen en ondertussen te genieten van alle schoonheid van de IJslandse natuur. Voor het beklimmen van de Eyjafjallajökull heb je speciale uitrusting nodig, je loopt namelijk ook over het ijs. Een goede voorbereiding is dus erg belangrijk!

De Etna, Italië

De Etna is een van de meest actieve vulkanen ter wereld. Deze mooie vulkaan ligt buiten de stad Catania op het eiland Sicilië in Italië, en is het hele jaar door te bezoeken. Ervaren hikers kunnen wandelen naar de top, op 3,326 meter boven zeeniveau. Vanwege zijn schoonheid, staat de vulkaan Etna sinds 2013 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Je kunt ervoor kiezen de Etna te beklimmen zonder, of met gids. Het is een hele dag wandelen, over een hele uitdagende paden en steile hellingen. Het uitzicht maakt uiteindelijk alles dubbel en dwars goed! De top kan ook bereikt worden met de auto, maar dat is geen optie, toch!?

Vulkanen in Azië

Vooral in het Zuidoosten van Azië zijn veel vulkanen te vinden. Indonesië telt er maar liefst meer dan 400! Alleen hier is er dus al genoeg keus om een vulkaan te vinden de ook nog eens beklommen kan worden. Ook in andere landen in Azië is er aan prachtige vulkanen geen gebrek.

Mount Rinjani, Indonesië, Lombok

Mount Rinjani is een van de actieve vulkanen in Indonesië, op het kleine Indonesische eiland Lombok. Het is de twee na grootste vulkaan van het land. Veel mensen komen naar dit gedeelte van het land om de bijzondere trekking te maken naar deze prachtige vulkaan. De tocht duurt een aantal dagen, meestal 3, en het is aangeraden om dit met gids te doen. De wandelpaden van deze hike zijn elk jaar gesloten van januari tot maart vanwege het moessonseizoen, houd hier dus rekening mee met je planning! Het is een zware tocht, maar de landschappen die je tegenkomt zijn spectaculair, met als hoogtepunt het overnachten op een kraterrand en wakker worden met het mooiste uitzicht wat je ooit hebt gezien!

Fuji vulkaan, Japan

De berg Fuji, ook wel “onsterfelijke”, is de hoogste (3776m) en meest dominante berg van Japan. Al eeuwenland is het beklimmen van de Fuji een bekende bedevaartstocht, en knielen miljoenen mensen voor de tempel op de top. Het is misschien niet meteen de mooiste berg die je ooit gezien hebt, maar het uitzicht op heldere dagen en de ervaring van het klimmen met andere wandelaars die maar één doel voor ogen hebben, is het meer dan waard. Begin juli tot half september zijn de wandelpaden geopend en is er de meeste kans op goed wandelweer. Er zijn verschillende punten, op verschillende hoogten waar je naartoe kunt hiken. Het inhuren van een gids kan, maar is niet per se nodig bij deze hike. Het zuurstofgebrek is de grootste uitdaging.

Vulkanen in Afrika

Afrika is het enige werelddeel waarvan er bekend is dat er voor Christus al vulkaanuitbarstingen waren. Ondanks dat dit continent er honderden telt, zijn ze minder bekend dan de meeste op onze planeet, omdat ze vaak in onbekende gebieden liggen. In Tanzania liggen de meeste vulkanen en ook in Ethiopië, Oeganda en Kenia liggen een aantal bekende.

Kilimanjaro, Tanzania

De Kilimanjaro is de hoogste (5895m) berg en vulkaan van Afrika en bestaat uit drie indrukwekkende kraters. “Het dak van Afrika”, zoals deze vulkaan ook wel wordt genoemd, is niet meer actief. Het is ook ’s werelds hoogste beloopbare berg, en de wandeling naar de kraters is op zijn zachts gezegd zwaar! Om de top te bereiken, moet je door vijf verschillende klimaatzones lopen, variërend van regenwoud tot alpiene woestijn en uiteindelijk ijzig noordpoolgebied. Om de Kilimanjaro vulkaan in Afrika te beklimmen, moet je jezelf zo goed mogelijk voorbereiden op de zware tocht, qua uitrusting, het plannen van je route etc. Op deze manier kom je niet voor onnodige verassingen komt te staan.

Vulkanen in Zuid en midden Amerika

In deze werelddelen liggen de vulkanen bijna voor het oprapen, denk aan de vele vulkanen in Guatemala, Costa Rica, Nicaragua, Chili en Ecuador. Veel van hen zijn ook nog actief, en lang niet allemaal zijn ze te beklimmen.

Misti, Peru

De 5825 eter hoge vulkaan Misti, In het Zuiden van Peru, waakt over de historische stad Arequipa. Deze stad is wit omdat het gebouwd is van vulkanisch lavasteen, wat een super mooi aanzicht geeft. De vulkaan Misti ligt tussen 2 immense bergen in die over de 6000 meter hoogte reiken. Je kunt je dus voorstellen dat het landschap hier buitengewoon mooi is. Het beklimmen van Misti, kost je minstens 2 dagen en één nacht. Er worden veel tours aangeboden naar de top, en het boeken van een tour is ook echt noodzakelijk. De tocht kan namelijk erg zwaar zijn, en het kan ook behoorlijk koud worden daarboven. Voor het beklimmen van deze vulkaan geld dus ook: be prepared!

San Pedro, Guatemala

Aan het prachtige kratermeer Atitlan, in Guatemala, liggen maar liefst 3 vulkanen. Één daarvan is San Pedro, die bekend en geliefd is onder vele bezoekers. San Pedro kan ieder moment van het jaar worden bezocht en kan op eigen houtje, of door middel van een tour. In alle dorpjes rondom Atitlan kun je zo’n tour met gids boeken, en ook in bijna alle accommodaties is er deze mogelijkheid. Je kunt er voor kiezen om een dagtocht te maken, maar ook een meerdaagse tocht, wat wordt aangeraden als je echt een avontuur wilt! Je overnacht dan op de top van de vulkaan, en hebt een adembenemend uitzicht in de ochtend (met heldere dagen tenminste).

Osorno, Chili

Osorno staat wereldwijd bekend als een symbool van het lokale landschap in het merengebied in Chili. Deze vulkaan is 2.652 m hoog, en domineert het landschap door zijn top die met eeuwige sneeuw is bedekt. Hij wordt door duizenden mensen per jaar beklommen. De wandeling naar de top kost ongeveer 5 uur omhoog, en zo’n 3 uur terug. Je kunt dit dus in één dag doen wanneer je vroeg vertrekt. Wel betaal je voor een vergunning om de vulkaan op te mogen, deze kun je bijna overal krijgen. De hike is niet super moeilijk, maar het laatste gedeelte naar de top is pittig, omdat je dan letterlijk over een helling met ijs loopt die schuin omhoog gaat. Gaat dit je iets te ver, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om hier om te draaien.

Kun je niet wachten om één van deze spectaculaire vulkanen te beklimmen? Plan dan nu je volgende reis en maak je klaar voor het avontuur!

Sander Wijdemans
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

De beroemdste themaparken in Engeland

De beroemdste themaparken in Engeland

Wil je even ontsnappen aan de dagelijkse sleur en je onderdompelen in een wereld vol fantasie...
Autovakantie gezin

Op autovakantie? 3 handige bespaartips!

Autovakanties zijn erg geliefd bij Nederlanders. Niet voor niets. Deze vorm van vakantie biedt immers ultieme...
4 tips voor als je op reis gaat met je vrienden

4 tips voor als je op reis gaat met je vrienden

Niets is zo leuk als er even tussen uit gaan met je vrienden, maar hoe zorg...
Sodwana Bay

De mooiste stranden van Zuid-Afrika

Bij Zuid-Afrika denk je misschien eerder aan een safari dan aan heerlijk ontspannen liggen op het strand. Zonde,...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod rondreizen voor je…