Zoek & boek

Gezondheidstips voor een vakantie in Turkije

Turkije is al sinds jaar en dag een van de meest populaire vakantiebestemming voor ons Nederlanders en vele andere nationaliteiten.  Zon, zee en strand is er in dit prachtige land in overvloed. Alhoewel Turkije (deels) in Europa ligt, is het vieren van een welverdiende vakantie in dit land niet zonder gezondheidsrisico’s. Lees voor je rondreis door Turkije dan ook vooral dit artikel en je weet precies waar je op moet letten.

Risico’s en vaccinaties

Turkije is een ontwikkeld land. Wel kun je er, zonder de juiste vaccinaties, verschillende ziekten oplopen. Denk hierbij aan infectieziekten als buiktyfus, hepatitis A en hepatitis B, tetanus en in sommige gebieden malaria. Of je hiertegen gevaccineerd moet worden, hangt af van de verblijfsduur en waar je in Turkije je vakantie doorbrengt. Wil je weten welke vaccinaties jij nodig hebt voor je vakantie, dan kun je dit bij de GGD navragen. Doe dit wel op tijd, want sommige vaccinaties moeten ruim voor vertrek gezet worden.

Jonge kinderen

Jonge kinderen behoren, net als ouderen, bij de risicogroepen als het gaat om ziekten en infecties. TNS NIPO heeft onderzocht dat de helft van de ouders/verzorgenden hun kinderen zonder extra bescherming meenemen naar bestemmingen zoals Turkije. De vergissing die hier wordt gemaakt is dat ouders in de veronderstelling zijn dat hun kind voldoende beschermd is door de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma. Dit is echter niet altijd het geval. Een vaccinatie tegen hepatitis A wordt bij vele bestemmingen geadviseerd, maar deze is niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Ook hierbij geldt dus: ga op tijd bij de GGD langs voor informatie.

Vergoeding vaccinaties

De hamvraag is nu of de vaccinaties die je voor je vakantie neemt, vergoed worden vanuit je ziektekostenverzekering. Het antwoord wat hierop gegeven kan worden, is eenvoudig: vraag het na bij je zorgverzekeraar. De vergoeding is namelijk afhankelijk van de dekking van de zorgverzekering. Bij een aanvullende zorgverzekering krijg je vaak een deel, of soms zelfs het volledige bedrag vergoed.

Sander Wijdemans
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Autovakantie gezin

Op autovakantie? 3 handige bespaartips!

Autovakanties zijn erg geliefd bij Nederlanders. Niet voor niets. Deze vorm van vakantie biedt immers ultieme...
Sodwana Bay

De mooiste stranden van Zuid-Afrika

Bij Zuid-Afrika denk je misschien eerder aan een safari dan aan heerlijk ontspannen liggen op het strand. Zonde,...
Handige gadgets voor onderweg

Handige gadgets voor onderweg: Maak je reis avontuurlijker!

Smartphones zijn tegenwoordig onmisbaar geworden voor reizigers over de hele wereld. Met de juiste gadgets kun...
koffer inpakken tips

3 handige tips voor het inpakken als je op vakantie gaat

Op vakantie gaan is leuk, heel leuk! Maar veel mensen ervaren het als erg stressvol als...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod rondreizen voor je…