Zoek & boek

Goed voorbereid op een lange reis: jouw complete checklist voor vertrek

Wie droomt er nu niet van om een lange reis te kunnen maken? We hebben niet allemaal de luxe om een sabbatical te kunnen nemen, maar als je dat wel zou kunnen, is dat een groot cadeau wat je aan jezelf schenkt. Maandenlang de tijd hebben om nieuwe culturen en plekken te ontdekken, loskomen van die vervelende dagelijkse sleur en je horizon verbreden is natuurlijk erg aantrekkelijk. Maar het vergt ook een goede voorbereiding. In dit artikel nemen we je stap voor stap mee in een degelijke voorbereiding voor een lange reis.

voorbereid op reis

Kies je bestemming(en) en route zorgvuldig

Als de hele wereld aan je voeten ligt, waar begin je dan? Je kunt zonder plan op pad gaan, maar dan is de vraag of je er wel alles uit gaat halen wat je van tevoren gewild had. Ga dus eens na wat belangrijk voor je is: natuur, cultuur, avontuur, ontspanning? Maak een lijst van de landen die je op deze gebieden aanspreken. Dan is het vervolgens zaak om je te verdiepen in wat de beste reistijd per regio is. Klimaatseizoenen zijn daar een factor is, maar culturele evenementen kunnen dat ook zijn. Het kan helemaal geen kwaad om online te leren van de ervaringen van anderen en die te gebruiken in het samenstellen van je route. Uiteraard moet je ook tijdig checken ook of je voor bepaalde landen een visum nodig hebt en hoe ver van tevoren je dat moet regelen.

Financiële voorbereiding

Goedkoop gaat je lange reis niet worden. Toch kun je met een goed budgetplan wel de kosten beperkt houden. Leg je toe op het uitrekenen hoeveel je gemiddeld per dag verwacht uit te geven aan overnachtingen, eten, vervoer, activiteiten en onvoorziene kosten. Daarbovenop wil je financiële ruimte overhouden voor noodgevallen of spontane uitstapjes. Je wilt ook niet afhankelijk zijn van één betaalmiddel in het geval je iets kwijtraakt of er problemen mee zijn. Regel dus toegang tot meerdere betaalmiddelen en spreid als mogelijk je geld over verschillende rekeningen of kaarten. Vergeet ook niet om een doorlopende reisverzekering af te sluiten, zodat je tijdens je hele reis verzekerd bent tegen onverwachte gebeurtenissen zoals diefstal en eventueel ook medische noodgevallen of annuleringen. Ook als je onverwachts eerder naar huis moet oftewel gerepatrieerd moet worden, ben je daarvoor verzekerd.

Gezondheid en vaccinaties

Het kan zijn dat je bepaalde vaccinaties nodig hebt, afhankelijk van waar je van plan bent naartoe te gaan. Denk hier ruim op tijd aan, zodat je nog een afspraak bij de GGD of elders kunt inplannen. Maak voor jezelf ook een compacte EHBO-kit, zodat je bij kleine medische problemen jezelf kunt verzorgen. Gebruik je medicijnen? Regel dan uiteraard voldoende voorraad, maar ook een officiële verklaring van je arts. Sommige landen stellen namelijk strikte eisen aan het meenemen van medicijnen het land in.

Inpakken en gear

Neem je een backpack of een koffer mee? Als je veel gaat rondreizen is een backpack handiger. Kies sowieso voor lichtgewicht en sneldrogende kleding die goed met elkaar gecombineerd kan worden. Denk ook aan een universele stekker voor stroom en een powerbank, zodat je telefoon niet met een lege accu komt te zitten. Het is ook verstandig om een reishanddoek in te pakken. Om zo veel mogelijk in je bagage te kunnen krijgen, is het een slim idee om je kleding op te rollen en packing cubes te gebruiken. Maar vergeet ook niet: lokaal kun je ook dingen (vaak goedkoper) kopen.

Praktische formele zaken

Een aantal formele zaken zijn van belang in je voorbereiding. Ten eerste is het zo dat je je officieel moet uitschrijven bij de gemeente als je langer dan acht maanden weggaat. Zorg dat je iemand in Nederland machtigt voor post of bankzaken. Vraag een internationaal rijbewijs aan als je van plan bent in het buitenland te gaan rijden. Vergeet niet de geldigheid van je paspoort te checken. Deze moet minstens zes maanden na terugkomst nog geldig zijn. Maak scans van belangrijke documenten, waaronder je paspoort, en sla die op op je telefoon en in de cloud.

Laatste checklist: wat regel je in de laatste weken?

Voor vertrek is alles vaak hectisch. Daarom nu een aantal belangrijke zaken om aan te denken. Heb je een medische check-up gehad en ben je voldoende gevaccineerd? Heb je al een plek om je huisdieren onder te brengen geregeld? Wat doe je met je woning? Zorg dat dat goed geregeld is. Pauzeer of zeg abonnementen en lidmaatschappen op om geld te besparen. Test je reisgear en backpack, maak back-ups van je telefoon en ook van je laptop en bestanden in de cloud. Breng contactpersonen op de hoogte van je route en je plan voor noodgevallen.

Het vraagt dus een hoop voorbereiding, maar de reis van je leven is die investering meer dan waard. Misschien duren de voorbereidingen wel net zo lang als de reis zelf. Het zij zo. Fijne reis!

Danny Bijl
dawda
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Wat is een milieuvignet eigenlijk?

In de afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor duurzaamheid en milieubescherming. Eén van de...
Roadtrip Essentials dit zijn dé must haves voor de ultieme autorondreis

Roadtrip Essentials: dit zijn dé must haves voor de ultieme autorondreis

Een aantal jaren geleden was het helemaal hip om op reis te gaan met het vliegtuig;...
De Beste Tijd Om Te Boeken Voor Vakantie En Zaken

De Beste Tijd Om Te Boeken Voor Vakantie En Zaken

Bij het plannen van je volgende vakantie of zakelijke reis, speelt de timing van je boekingen...
Stedentrip in Europa geboekt Zo pak je je koffer in

Stedentrip in Europa geboekt? Zo pak je je koffer in

Er zijn een hoop prachtige steden om te ontdekken in Europa. Bekende favorieten zijn onder andere...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod rondreizen voor je…