Zoek & boek

Landen op een marslandschap

Je bent in Chili, het zogenaamde strand van Brazilië, en toch is er geen water te bekennen. Je bent in de droogste woestijn ter wereld. Atacama, zo wordt de Chileense woestijn genoemd, is uniek en doet bijna onaards aan. Zo erg dat zelfs de NASA uitgerekend deze plek uitkoos om testen te doen met hun Marslanders. De droge vlakte lijkt volgens onderzoekers zo veel op Mars, dat dit de enige juiste locatie bleek voor dit onderzoek.

Een glas regen per duizend jaar

970 Kilometer lang is de Atacama. Het ligt 610 meter boven zeeniveau en is niet eens zo ver verwijderd van de Stille Oceaan. Er valt maximaal 0,2 millimeter regen per jaar. Dat wil zeggen dat er iedere duizend jaar een glas regen is gevallen. Dit kan verklaard worden door de Andes bergketen, die alle bewolking uit het oosten tegenhoudt. Daarnaast blokkeren de bergen aan de Chileense kust alle wolken en stormen uit westelijke richting.  

Van alles dat beweegt

De titel van droogste woestijn is niet het enige wereldrecord dat de Atacama op zijn naam mag schrijven. Zo heeft het ook de hoogste warmwaterbron, die op 4200 meter tussen de besneeuwde bergen te vinden is. Als je van warmte houdt moet je deze bronnen (El Tatio) zeker bezoeken. In de ochtend spuiten hier diverse geisers warm water wel 20 meter de lucht in.  Maar de geisers zijn niet het enige leven in de brouwerij. Diverse dieren hebben geleerd te leven met de extreme droogte van de woestijn. Wie goed zoekt kan bijvoorbeeld zomaar kleine Vicuña’s, familie van de lama, en flamingo’s tegenkomen. 

Getekend door de natuur

Een goede reis is nooit compleet zonder een goede zonsopkomst of –ondergang. Zorg dat je deze meemaakt in de Valle de la Lune wat vertaald kan worden naar de Maanvallei.  Jarenlange erosie heeft hier gezorgd voor bijzondere gekleurde rotsen die prachtige foto’s op leveren. Daarnaast geeft de natuur in de Atacama je nog eens vijfduizend geogliefen cadeau. Verspreid over 150.000 vierkante kilometer vind je deze geometrische afbeeldingen in de bodem. Ze zijn soms wel 120 meter lang en vergelijkbar met de Nazca-lijnen in Peru. Nieuwsgierig geworden en wil je de woestijn met eigen woorden zien? Met de stad San Pedro de Atacama als uitvalsbasis worden er diverse rondreizen aangeboden.

Sander Wijdemans
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Autovakantie gezin

Op autovakantie? 3 handige bespaartips!

Autovakanties zijn erg geliefd bij Nederlanders. Niet voor niets. Deze vorm van vakantie biedt immers ultieme...
Sodwana Bay

De mooiste stranden van Zuid-Afrika

Bij Zuid-Afrika denk je misschien eerder aan een safari dan aan heerlijk ontspannen liggen op het strand. Zonde,...
Handige gadgets voor onderweg

Handige gadgets voor onderweg: Maak je reis avontuurlijker!

Smartphones zijn tegenwoordig onmisbaar geworden voor reizigers over de hele wereld. Met de juiste gadgets kun...
koffer inpakken tips

3 handige tips voor het inpakken als je op vakantie gaat

Op vakantie gaan is leuk, heel leuk! Maar veel mensen ervaren het als erg stressvol als...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod rondreizen voor je…