Zoek & boek

Met je havana op de veranda in Cuba

Denk je aan Cuba, dan denk je aan havana’s. Van die dikke sigaren die heel specifiek daar vandaan komen. En je denkt aan klinkerstraatjes waar een oude roestige legerjeep overheen rijdt. Oude Amerikaanse auto’s, sfeervolle huisjes met een veranda. Op de veranda speelt iemand gitaar. Het zijn die dingen die Cuba zo heerlijk authentiek maken. Deze plek is nog nauwelijks ontdekt door het massa-tourisme. Hotels van de grote bekende ketens vind je er dan ook niet. Hier overnacht je nog bij de mensen thuis in een ‘çasa particular’. Je gastvrouw kookt voor jou een heerlijke oorspronkelijke Cubaanse maaltijd. En ben je toch niet zo te spreken over de kookkunsten van je gastvrouw ? Dan eet je in een ‘Paladar’. Ook deze restaurantjes worden gerund door Cubaanse families. Want dat is waar het in Cuba om draait; familie. En als jij daar te gast bent ben je familie en word je ook zo behandeld.

Even terug in de tijd

Ben je in Cuba, dan is het alsof je in een tijdmachine bent gestapt. Op een gezellig marktpleintje galopperen de cowboys rond. En terwijl je daar naar kijkt nip je aan je Mojito.  De Cubaanse kinderen voetballen om je terrasje heen. En ’s avonds, als de schemering invalt maken de cowboys en kinderen plaats voor een Salsa-orkestje. En voor dansers die je meetrekken in een opzwepende dans. Je ziet het vast al helemaal voor je. Wat een geweldige manier om bij te komen van je bezoek aan de hoofdstad Havana. Even alle indrukken van kleurige huisjes en het rustige verkeer op je laten inwerken. Of was je avontuurlijker op pad geweest ? Had je net een bezoek aan de tafelberg El Yunque gebracht ? Met je gehuurde auto kom je werkelijk overal. Ook hier geldt; onthaasten. Want het verkeer in Cuba is uitermate rustig. Hier kabbelt het leven in een rustig ritme voort. 

Het Hilton komt eraan

Die heerlijke authentieke sfeer is tegenwoordig een bedreigd iets. Dit alles staat op het punt te verdwijnen. Amerika gaat tegenwoordig veel vriendschappelijker om met Raùl Castro, de dictator die deze republiek met ijzeren hand regeert. Er komt meer handel van Amerika naar Cuba, maar dus ook meer toerisme. En Amerikaanse toeristen lok je niet meer met authenticiteit. Die verlangen een luxe hotel. En dan is een staatshotel of een gastgezin geen passende oplossing. Nee, Amerikanen verwachten de luxe van het Hilton hotel. En authentiek Cubaans eten ? Ze halen er hun neus voor op. Voor je er erg in hebt zitten er meerdere grote commerciële hotels in Cuba, en de gezellige Paladars zullen plaats moeten maken voor McDonalds. Je moet er niet aan denken toch ? En samen met die toeristenhotels doet ook de Amerikaanse hectiek zijn intrek in dit paradijs. Want al die vele toeristen moeten worden vervoerd. Met grote groepen en een luidruchtige gids worden ze in touringcars rondgereden door die authentieke straatjes. Het natuurschoon maakt plaats voor luchtvervuiling. Een prachtig authentiek land zal in de toekomst verloren gaan en moeten plaatsmaken voor het massa-tourisme. 

Waar wacht je nog op?

Het mag een duidelijke zaak zijn; dit prachtige land moet je echt bezoeken. Nu. En wacht niet te lang, want de opkomst van het Westen is duidelijk. Geniet nu nog van die heerlijke gastvrijheid. Voel je ‘a casa’. Want het Cuba wat we je zojuist beschreven behoort binnenkort tot het verleden. Ontdek nu nog het ongerepte natuurgebied  Las Terrazas, en het tabaksdorpje Vinales, de oorsprong van de overbekende Havana sigaar. Heb je even genoeg van de binnenlanden ? Dan trek je naar het parelwitte strand. Rust uit onder een palmboom, en geniet ook hier van het natuurschoon. Twijfel daarom niet langer over een geschikte vakantiebestemming en boek nu jouw vakantie. Naar Cuba. Naar het Cuba van weleer. Voordat het schilderachtige Cuba in een soort eenheidsworst is veranderd.

Sander Wijdemans
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Autovakantie gezin

Op autovakantie? 3 handige bespaartips!

Autovakanties zijn erg geliefd bij Nederlanders. Niet voor niets. Deze vorm van vakantie biedt immers ultieme...
Sodwana Bay

De mooiste stranden van Zuid-Afrika

Bij Zuid-Afrika denk je misschien eerder aan een safari dan aan heerlijk ontspannen liggen op het strand. Zonde,...
Handige gadgets voor onderweg

Handige gadgets voor onderweg: Maak je reis avontuurlijker!

Smartphones zijn tegenwoordig onmisbaar geworden voor reizigers over de hele wereld. Met de juiste gadgets kun...
koffer inpakken tips

3 handige tips voor het inpakken als je op vakantie gaat

Op vakantie gaan is leuk, heel leuk! Maar veel mensen ervaren het als erg stressvol als...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod rondreizen voor je…