Zoek & boek

Montenegro: De parel van de Adriatische zee

Tussen de Dalmatische kust van Kroatië en Albanië ligt een van Europa’s kleinste landen: Montenegro. Sinds 2006 onafhankelijk met een hoofdstad die net zo poëtisch klinkt als dat het is: Podgorica. Met een prachtige kustlijn van 295 kilometer, rustige vissersdorpjes en flitsende badplaatsen is dit misschien wel het best bewaarde geheim van Europa. Nog geen 700.000 mensen wonen in de kleine landje, wat door zijn grote diversiteit aan bezienswaardigheden en activiteiten, ook wel de parel van de Adriatische zee genoemd mag worden.

Parken, rotsen, forten en fjorden

Met zijn diverse nationale parken, bergen en rotsformaties is er niet alleen voor de strandganger iets te beleven. In dit prachtige land is er overal wat te zien. De heilige berg Lovcén is hierbij misschien wel een hoogtepunt. Daarnaast is er ook voor de cultuurliefhebber genoeg te doen. Wat dacht je van de velen fjorden en overblijfselen van Venetiaanse forten? Geniet ondertussen van de de vele kloosters en kerken onderweg.

De zwarte berg

Op het schiereiland Kotor vind je een natuurlijke haven omringd door zwarte bergen. Deze bezienswaardigheid mag je zeker niet missen, al is het maar omdat het land hier zijn naam aan dankt. Montenegro is Venetiaans voor ‘zwarte berg’. De oude stad van het schiereiland wordt omringd door een vestingmuur. Deze is door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Wanneer je de zogenaamde ‘ladder’ beklimt heb je een prachtig uitzicht op de stad. Deze weg vol haarspeldbochten kan alleen te voet worden afgelegd. 

Feesten tot de zon opkomt

Na een dagje op de mooie stranden, waar ook watersporters aan hun trekken komen, ben je wel toe aan een feestje. Dan is Budva te ‘place to be’. Hier kan je feesten in een van de oudste nederzettingen aan de Adriatische kust. Hij wordt omringd door een lange stadsmuur die alleen voor voetgangers toegankelijk is. Verschillende nationaliteiten trekken in de zomer hiernaartoe en gaan door tot de zon opkomt. Daarnaast worden hier vele concerten gegeven. Bijzonder als je bedenkt dat deze stad in 1979 acht jaar nodig had om herbouwd te worden, nadat een aardbeving alles had verwoest.

Sander Wijdemans
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Autovakantie gezin

Op autovakantie? 3 handige bespaartips!

Autovakanties zijn erg geliefd bij Nederlanders. Niet voor niets. Deze vorm van vakantie biedt immers ultieme...
Sodwana Bay

De mooiste stranden van Zuid-Afrika

Bij Zuid-Afrika denk je misschien eerder aan een safari dan aan heerlijk ontspannen liggen op het strand. Zonde,...
Handige gadgets voor onderweg

Handige gadgets voor onderweg: Maak je reis avontuurlijker!

Smartphones zijn tegenwoordig onmisbaar geworden voor reizigers over de hele wereld. Met de juiste gadgets kun...
koffer inpakken tips

3 handige tips voor het inpakken als je op vakantie gaat

Op vakantie gaan is leuk, heel leuk! Maar veel mensen ervaren het als erg stressvol als...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod rondreizen voor je…