Zoek & boek

Nog geen vakantie geboekt? Ga voor een fietsvakantie!

Op de fiets rondreizen, het is een keertje wat anders dan een vier sterren hotel boeken of een overnachting in een bungalow. Met de fiets ben je onafhankelijk op reis. Waar je heen gaat, wanneer je gaat en wat je meeneemt. Toch zijn er wel wat handige dingen om te weten voordat je een fietsvakantie boekt.

De bestemming

Nu je weet dat een fietsvakantie ook op je lijstje kan met vakantiemogelijkheden, is nu nog de vraag waar je heen wilt. Het ligt eraan of je op zoek bent naar een vakantie vol avontuur, dus bijvoorbeeld een heuvelrijk landschap of andere obstakels, of dat je liever wat cultuur wilt snuiven door te fietsen door verschillende steden. Elk land heeft zo zijn charme. Bij een fietsvakantie in Frankrijk is er een route waarbij je sprookjesachtige kastelen kan aanschouwen, maar in Portugal kan je langs de kleurrijke huizen en uitgestrekte wijngaarden fietsen. Bij elke bestemming moet je onthouden hoe het op de fiets zou zijn en wat je wilt zien op reis.

Welke fiets past bij jou

De fiets is toch wel jouw nummer één vervoer deze vakantie. Het is dus erg belangrijk dat je een fiets uitzoekt die goed past bij het gebied dat je gaat bezoeken. Op een elektrische fiets kun je een flink aantal kilometers maken zonder vermoeid te raken. Daarnaast krijg je veel meer mee van de omgeving als je op een e-bike fietst. De trapondersteuning neemt het zware werk namelijk van je over! Bij de keuze voor een e-bike is het wel belangrijk dat je nagaat of je in hotels en appartementen waar je zult verblijven de accu op kunt laden. Indien dit geen probleem zal zijn is de elektrische trekkingfiets absoluut het overwegen waard. Deze heeft namelijk veel versnellingen en slimme innovaties. Kortom: perfect voor een roadtrip.

Je bagage

Hoewel je niet afhankelijk bent van de bagageregels van Schiphol, moet je wel rekening houden met hoe zwaar je bagage is. Je moet het tenslotte meenemen op de fiets. Beslis welke spullen echt essentieel zijn voor jouw reis en welke dingen je ook wel thuis kan laten. Je zonnehoed ziet er leuk uit voor op de foto, maar is het ook praktisch? Wat je aan hebt op de fiets is ook van belang, je moet wel comfortabel zijn. Een sneldrogend shirt en stevige trekkingschoenen zijn nog maar voorbeelden. Mocht je ervoor kiezen je fiets achterop de auto te binden en een verre bestemming per fiets te ontdekken, kan je natuurlijk meer bagage meenemen.

Bereid je voor

Fysieke voorbereiding is wel handig voor zo’n actieve vakantie. Je moet aan het werk. Tenzij je natuurlijk al een professionele fietser bent. Wanneer dit niet het geval is, kan je starten met elke week een aantal kilometers fietsen om zo te wennen aan grote afstanden. Daarnaast kun je ook je routes afwisselen, de ene dag wat meer heuvel die je moet beklimmen bijvoorbeeld. Het gaat allemaal om je uithoudingsvermogen trainen. Een fietsvakantie is namelijk wel wat anders dan relaxen aan het zwembad bij een hotel.

Danny Bijl
dawda
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

De beroemdste themaparken in Engeland

De beroemdste themaparken in Engeland

Wil je even ontsnappen aan de dagelijkse sleur en je onderdompelen in een wereld vol fantasie...
Autovakantie gezin

Op autovakantie? 3 handige bespaartips!

Autovakanties zijn erg geliefd bij Nederlanders. Niet voor niets. Deze vorm van vakantie biedt immers ultieme...
4 tips voor als je op reis gaat met je vrienden

4 tips voor als je op reis gaat met je vrienden

Niets is zo leuk als er even tussen uit gaan met je vrienden, maar hoe zorg...
Sodwana Bay

De mooiste stranden van Zuid-Afrika

Bij Zuid-Afrika denk je misschien eerder aan een safari dan aan heerlijk ontspannen liggen op het strand. Zonde,...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod rondreizen voor je…