Zoek & boek

Op autovakantie? 3 handige bespaartips!

Autovakanties zijn erg geliefd bij Nederlanders. Niet voor niets. Deze vorm van vakantie biedt immers ultieme vrijheid. Je kunt gaan en staan wanneer en waar jij dat maar wilt. Bovendien kun je vanaf Nederland eenvoudig verschillende andere landen binnenrijden. Alles ligt relatief dicht bij elkaar. Ook kan het zeer voordelig zijn ten opzichte van een vliegvakantie. 

Toch is hier de afgelopen jaren wel wat verandering in gekomen. Mede door de historisch hoge brandstofprijzen zagen we dat mensen minder vaak de auto pakten voor vakantie. Gelukkig hoeven deze prijzen jouw vakantieplezier niet in de weg te staan. Ook nu zijn er nog genoeg manieren om te besparen. Zo blijft het interessant om met de auto op reis te gaan. Nieuwsgierig geworden? In dit artikel zetten we alvast de drie handigste bespaartips voor je op een rij. 

  1. Vermijd de tankstations langs de snelweg

Goedkoop tanken in de buurt? Dat hoeft geen probleem te zijn. Maar dan is het wel verstandig om de tankstations langs de snelweg te vermijden. Deze tankstations worden altijd druk bezocht door reizigers, vrachtwagenchauffeurs en meer. De vraag ligt zo hoog en de locatie is enorm gunstig. Hierdoor zien we dat de prijzen hier flink verhoogd kunnen worden. Houd ook rekening met het verschil in tarief per land. Nederland is enorm duur ten opzichte van andere landen.Zelfs vlak over de grens in Duitsland betaal je al een stuk minder. Hoe verder je naar het zuiden reist, hoe goedkoper het wordt om te tanken. Stippel daarom je route goed uit, zodat je in de goedkopere landen kunt tanken en zo flink wat geld kan besparen. 

  1. Pas je rijgedrag aan

Wist je dat je ook heel veel brandstof kunt besparen door enkele aanpassingen in je rijgedrag te maken? Dat hoeven niet eens hele grote veranderingen te zijn. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het behouden van een constante snelheid. Probeer bovendien niet te snel te rijden. Hoe hoger de snelheid, hoe onzuiniger de auto gaat rijden. Als jij 130 over de snelweg rijdt, dan rij je direct al onzuiniger dan wanneer je dit op 100 houdt. 

Gebruik indien mogelijk de cruise control op langere stukken. De auto is veel beter in staat om de snelheid constant te houden, waardoor je minder brandstof verbruikt. Dit scheelt heel veel in benzine. 

  1. Tolwegen en verplichte vignetten 

Houd er rekening mee dat er ook verschillende tolwegen op jouw route kunnen liggen. Op sommige plekken moet je ook een speciaal vignet aanschaffen om verder te kunnen rijden. Wist je dat je deze vignetten in sommige gevallen ook al op voorhand kunt aanschaffen? Het voordeel hiervan is dat je niet onnodig hoeft te stoppen langs de snelweg. Bekijk wel van tevoren hoeveel dit kost en of je daadwerkelijk goedkoper uit bent als je het langs de weg koopt. 

Wist je dat de meeste navigatiesystemen tegenwoordig de mogelijkheid bieden om een route zonder tolwegen te rijden? Zo vermijd je extra kosten. Houd er wel rekening mee dat de rit dan veel langer duurt. 

Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Sodwana Bay

De mooiste stranden van Zuid-Afrika

Bij Zuid-Afrika denk je misschien eerder aan een safari dan aan heerlijk ontspannen liggen op het strand. Zonde,...
Handige gadgets voor onderweg

Handige gadgets voor onderweg: Maak je reis avontuurlijker!

Smartphones zijn tegenwoordig onmisbaar geworden voor reizigers over de hele wereld. Met de juiste gadgets kun...
koffer inpakken tips

3 handige tips voor het inpakken als je op vakantie gaat

Op vakantie gaan is leuk, heel leuk! Maar veel mensen ervaren het als erg stressvol als...
het prachtige Thailand

Reis naar het prachtige Thailand

Elk jaar kunnen we een reis plannen naar een nieuwe bestemming. Dit biedt ons de mogelijkheid...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod rondreizen voor je…