Zoek & boek

Rondreis tips voor Noord-Macedonië

Als je voor deze zomer nog een niet al te dure vakantiebestemming zoekt, overweeg dan eens om naar Noord-Macedonië te gaan. Je zult dit voormalig Joegoslavische land misschien nog kennen als Macedonië, maar sinds kort is de naam officieel veranderd in Noord-Macedonië. Zoals voor veel landen in de Balkan geldt, krijg je er voor weinig geld een prachtige vakantie. In dit artikel lees je verschillende tips voor een rondreis in Noord-Macedonië.

Start in het bijzondere Ohrid

Wie naar Noord-Macedonië gaat, vliegt hoogstwaarschijnlijk naar het vliegveld van de stad Ohrid, wat ook meteen een uitstekende plek is om je rondreis te beginnen. De stad staat met haar eeuwenoude gebouwen op de UNESCO werelderfgoedlijst en is een zeer geschikte vakantiebestemming. In de stad kun je een groot aantal interessante kerken bekijken of een bezoekje brengen aan het antieke amfitheater. Ook kun je het sfeervolle centrum in om te flaneren op de boulevard of om een visje te eten in een van de vele restaurantjes. Vergeet niet om langs het Krushecska Republika plein te lopen; daar kun je de oudste boom van de Balkan bewonderen.

Ontdek ook het meer van Ohrid

In de charmante binnenstad kun je je dus goed vermaken, maar het meer van Ohrid is wat deze plek echt bijzonder maakt. Het is het oudste meer van Europa en met een diepte van maar liefst 296 meter is het ook nog het diepste meer van Europa. Daarnaast kun je ook ver de diepte in kijken van dit miljoenen jaar oude meer, aangezien het water enorm helder is. Bezoek het Bay of Bones museum om terug te gaan in de tijd en te zien hoe mensen in deze regio rond 1200 v. Christus leefden.

Maak een uitstapje naar Albanië

Vang twee vliegen in één klap en maak gebruik van de gelegenheid om een bezoek te brengen aan Albanië. Je kunt hier vooral vanaf Ohrid makkelijk naar toe, in een half uurtje ben je al over de grens. Ook kun je natuurlijk een boottrip maken en via het meer naar de overkant. Net als Noord-Macedonië is Albanië een van de redelijk onontdekte parels van de Balkan die ongetwijfeld de moeite waard zijn. De landen zijn vergelijkbaar qua lage prijzen, lekker eten en een ontzettend vriendelijke bevolking.

Bezoek het indrukwekkende Skopje

Ook de hoofdstad heeft veel te bieden wat betreft historische bezienswaardigheden. Je vindt er interessante overblijfselen uit het Ottomaanse en Byzantijnse tijdperk. Het oude stadsdeel wordt met het nieuwe deel verbonden door een indrukwekkende stenen brug uit de 15e eeuw. Langs de rivier de Vardar vind je genoeg gezellige restaurants waar je voor een goede prijs lekker uit eten kunt. Voor interessante musea kun je naar het Memorial house van Moeder Teresa of het Nationale Museum van Noord-Macedonië.

Ga voor natuur naar nationaal park Mavrovo

Het Mavrovo park is een van de drie nationale parken van Noord-Macedonië, gelegen in het noorden van het land. In het natuurgebied ligt onder andere de hoogste bergtop van het land, namelijk van de Golem Korab Mountain. Verder is het gebied rijk aan verschillende planten en diersoorten zoals de bruine beer en de Balkanlynx. Er zijn verschillende bussen die vanaf Skopje naar het Mavrovo park gaan en in het park vind je al vanaf 10 euro per nacht een accommodatie. In de winter liggen de prijzen hoger omdat dit gebied een populaire ski bestemming is in Noord-Macedonië.

Praktische tips voor je rondreis

Het is altijd verstandig om je goed in te lezen over de bestemming en daarbij rekening te houden met praktische zaken rondom een bezoek aan Noord-Macedonië. Denk aan douaneregels of informatie over verzekeringen. Vergeet ook niet om van tevoren uit te zoeken waar je goedkoop kunt parkeren nabij het vliegveld. Als je bijvoorbeeld vanaf Eindhoven naar Ohrid vliegt, kun je online prijzen vergelijken voor parkeren bij Eindhoven Airport. Ook vanuit Duitsland kun je naar Noord-Macedonië, dan kun je bijvoorbeeld opties bekijken voor parkeren rondom Düsseldorf Airport. Door alles op tijd te regelen, ga je zonder onnodige stress op reis.

Sander Wijdemans
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Autovakantie gezin

Op autovakantie? 3 handige bespaartips!

Autovakanties zijn erg geliefd bij Nederlanders. Niet voor niets. Deze vorm van vakantie biedt immers ultieme...
Sodwana Bay

De mooiste stranden van Zuid-Afrika

Bij Zuid-Afrika denk je misschien eerder aan een safari dan aan heerlijk ontspannen liggen op het strand. Zonde,...
Handige gadgets voor onderweg

Handige gadgets voor onderweg: Maak je reis avontuurlijker!

Smartphones zijn tegenwoordig onmisbaar geworden voor reizigers over de hele wereld. Met de juiste gadgets kun...
koffer inpakken tips

3 handige tips voor het inpakken als je op vakantie gaat

Op vakantie gaan is leuk, heel leuk! Maar veel mensen ervaren het als erg stressvol als...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod rondreizen voor je…