Zoek & boek

Een rondreis door Zuidoost-Azië

Steeds meer mensen vinden de laatste jaren hun weg naar verschillende landen in Zuidoost-Azië, waar ze omzoomd worden door goudkleurig stranden, omringd door oerwouden en vulkanen, en in contact komen met verloren beschavingen.

Het maken van een rondreis door Zuidoost-Azië is het beleven van een droom; waar je ook naar op zoek bent. Alle prachtige landen in Zuidoost-Azië hebben zoveel te bieden, dat het bijna onmogelijk is om je er te vervelen. De grote, bruisende steden vormen een welkom contrast met de inheemse bergdorpen, de afgelegen tempels en de grootsheid van de jungle.

Daarnaast vervult de overheerlijke Aziatische keuken je stoutste wensen. En je zult tijdens je Zuidoost-Azië rondreis dan ook van meerdere verrukkelijke maaltijden kunnen genieten.

Kortom; deze fascinerende regio van Azië heeft echt voor iedere wat wils!

Een Zuidoost-Azië rondreis; reizen door een verscheidenheid aan landen

De kaart van Zuidoost-Azië bestaat uit elf landen, die zijn verdeelt in ‘vasteland’ en ‘eiland’ zones. Een rondreis door het Zuidoost-Azië vasteland zal je kennis laten maken met Birma, Thailand, Laos, Cambodja en Vietnam. Ga je voor de eilanden, dan staan Maleisië, Singapore, Indonesië, de Filippijnen, Brunei en Oost-Timor op het lijstje. 

Uniek, veelzijdig en gevarieerd

Je kunt je voorstellen dat al deze Zuidoost-Azië landen uniek zijn en allemaal wat anders te bieden hebben. Het is dus belangrijk dat je je goed verdiept  voordat je een rondreis uitkiest. Ga je bijvoorbeeld voor de magische stranden en hippe steden van Thailand? Het majestueuze Angkor Wat in Cambodja? De eeuwenoude rijstvelden van Sapa in Vietnam? Of de levendigheid van Singapore?

Het kan natuurlijk ook dat je tijdens een rondreis door Zuidoost-Azië meerdere landen wit gaan ontdekken. Waar je hart ook naar uit gaat: er ligt een wereld aan prachtige bestemmingen voor je open om te bezoeken in Zuidoost-Azië!

Welk type rondreis door Zuidoost-Azië past bij jou?

Er worden tal van rondreizen naar Zuidoost-Azië aangeboden door verschillende organisaties. Denk aan Djoser, Tui, Shoestring, Van Verre, Sawadee en Asia Direct.

In sommige gevallen gaan deze rondreizen naar één bepaald land. Maar vaak worden er een aantal landen in Zuidoost-Azië met elkaar gecombineerd. Op deze manier ervaar je het beste van meerdere werelden. Denk aan combinatiereizen naar Laos en Cambodja, Thailand en Vietnam, Thailand en Myanmar of Indonesië en Maleisië.

Daarnaast kun je kiezen uit verschillende type rondreizen, zowel in groepsverband als individueel. Bekijk hieronder een aantal voorbeelden ter inspiratie:

Groepsrondreizen naar Zuidoost-Azië

Ben jij een sociaal dier en ga je liever niet in je eentje op reis? Overweeg dan om een rondreis naar Zuidoost-Azië te maken met een groep. Groepsrondreizen zijn de laatste tijd enorm populair, omdat alles wordt geregeld door de organisatie waarbij je boekt. Denk aan de vlucht, het transport, de accommodaties en eventueel maaltijden en excursies.

Bovendien zijn groepsreizen een goede manier om veel van een bepaald land te kunnen zien in een relatief korte tijd. Bekijk als voorbeeld deze 30-daagse groepsrondreis door Laos en Cambodja van Sawadee. Tijdens deze geweldige reis volg je met de groep de Mekong rivier en wordt er veel gewandeld en gefietst.

Onder de groepsrondreizen behoren ook de populaire familiereizen. Je reist dan rond met je eigen- en andere gezinnen (meestal met kinderen tot 19 jaar). Deze familiereis naar Maleisië is bijvoorbeeld een geweldige optie als je hiernaar op zoek bent.

Individuele rondreizen naar Zuidoost-Azië

Liever zonder grote groep medereizigers op pad? Kies dan voor een Zuidoost-Azië rondreis met je eigen gezelschap, zoals je partner, je gezin of vrienden. Als je een individuele reis boekt, worden de vlucht naar Zuidoost-Azië en de accommodaties in de meeste gevallen voor je geregeld. Het verschil is echter, dat je vaak mag meebepalen welke route je gaat afleggen en waar je verblijft.

Voorbeelden van mooie individuele rondreizen in Zuidoost-Azië zijn deze 15-daagse rondreis door Thailand van Djoser, en deze 14-daagse rondreis door Centraal- en Noord-Vietnam van Asia Direct.

Autorondreizen en fly drives behoren tevens tot de individuele rondreizen. In Zuidoost-Azië raden we echter aan om te reizen met het openbaar vervoer of privéchauffeur. De wegen zijn er namelijk niet altijd even goed (en dat is zacht uitgedrukt…)

Themarondreizen naar Zuidoost-Azië

Misschien heb je wel bepaalde doelen waarvoor je naar Zuidoost-Azië wilt reizen. Houd je bijvoorbeeld enorm van culinaire activiteiten? Ben je een echte strandliefhebber? Of wordt je enorm blij van wandelen en fietsen? Dan kun je kiezen uit verschillende ‘themareizen’ naar Zuidoost-Azië.

Bijvoorbeeld deze 11-daagse strandvakantie in Thailand van Asia Direct, of deze toffe actieve en culturele rondreis door Myanmar van van Verre.

Ben je een happy single die graag andere singles ontmoet tijdens het reizen? Dan is deze gezellige singlereis naar Java en Bali van Tui misschien ook wat voor jou. Uiteraard krijg je tijdens dit type reizen ook genoeg tijd voor jezelf.

Hoeveel dagen heb je nodig om te backpacken in Zuidoost-Azië?

Dit hangt uiteraard helemaal af van hoeveel landen in Zuidoost-Azië je wilt gaan bezoeken. Maar zelfs als je ‘slechts’ voor één land kiest, raden we je aan om minstens 2 weken uit te trekken voor je reis. Je wilt immers een compleet beeld krijgen van een nieuwe bestemming, vooral omdat de reis ernaartoe behoorlijk lang is.

De meeste reizigers verblijven zo’n 2 tot 3 dagen op iedere nieuwe bestemming, tenzij ze op doorreis zijn. Voor een rondreis van 2 weken zou dit dus betekenen dat je ongeveer 4 tot 5 bestemmingen kunt bezoeken.

Backpacken in Zuidoost-Azië

Ga je echt backpacken in Zuidoost-Azië? Dan zou je eigenlijk één tot twee, of zelfs 3 maanden de tijd moeten hebben, om al het moois om je heen te verkennen.

Drink cocktails aan een van de vele paradijselijke stranden van de Filippijnen, ga snorkelen in Maleisië, eet tot je erbij neervalt in Bangkok en vaar tussen de rotsformaties in Halong Bay, Vietnam.

Over alle spectaculaire tempels van Laos, Cambodja en Myanmar (Birma) nog maar niet te spreken…

Lees ook:  ‘In deze Aziatische stadjes blijf je graag nog even plakken!’

Boek je favoriete Zuidoost-Azië rondreis

Wil jij ook op een scooter door de straten van levendige steden rijden, selfies maken voor indrukwekkende tempels en goddelijke maaltijden nuttigen voor een prikkie? Bekijk dan snel alle georganiseerde rondreizen naar het fantastische Zuidoost-Azië.

Of je nu één eiland in Zuidoost-Azië gaat verkennen, of meerdere eilanden en landen aandoet: het wordt hoe dan ook een reis die voor altijd in je geheugen gegrift staat!

Veelgestelde vragen over je rondreis door Zuidoost-Azië

Waar ligt Zuidoost-Azië?

De kaart van Zuidoost-Azië bevindt zich in de zuidoostelijke subregio van Azië. Het bestaat uit de regio’s ten zuiden van China, ten zuidoosten van het Indiase subcontinent en ten noordwesten van Australië.

Zuidoost-Azië grenst in het noorden aan Oost-Azië, in het westen aan Zuid-Azië en de Golf van Bengalen, in het oosten aan Oceanië en de Stille Oceaan, en in het zuiden aan Australië en de Indische Oceaan. Het is de enige andere subregio van Azië die gedeeltelijk op het zuidelijk halfrond ligt.

Het grootste deel van de subregio bevindt zich nog steeds op het noordelijk halfrond. Oost-Timor en het zuidelijke deel van Indonesië zijn de enige delen die ten zuiden van de evenaar liggen.

Welke landen liggen in Zuidoost-Azië?

De landen van Zuidoost-Azië reiken van Oost-India tot China, en zijn verdeeld in vasteland en eiland-zones. Het vasteland bestaat uit Birma (Myanmar), Thailand, Laos, Cambodja en Vietnam. Deze landen zijn eigenlijk een verlengstuk van het Aziatische continent.

Brunei, Oost-Timor, Indonesië, Maleisië, de Filippijnen en Singapore behoren tot de eilanden van Zuidoost-Azië. Stuk voor stuk zijn het landen met een indrukwekkende diversiteit in religie, cultuur en geschiedenis.

Wat is het mooiste eiland in Zuidoost-Azië?

Het is geen geheim dat Zuidoost-Azië de thuisbasis is van enkele van de mooiste eilanden ter wereld. Maar met duizenden eilanden om uit te kiezen, kan het moeilijk zijn om te beslissen welke je nu echt gezien moet hebben.  

Volgens velen behoren onder andere Palawan (de Filippijnen), de Raja Ampat Eilanden (Indonesië), Koh Phi Phi (Thailand), Sipidan (Borneo), de Perhentian Eilanden (Maleisië) en Koh Lipe (Thailand), tot de mooiste eilanden van Zuidoost-Azië.

Welk klimaat heeft Zuidoost-Azië?

Het klimaat van vrijwel heel Zuidoost-Azië is tropisch. In het noorden is sprake van een moessonklimaat met natte en droge jaargetijden, terwijl het zuiden en oosten (met name de Sunda-eilanden en de Filippijnen) een regenwoudklimaat kennen. Hier valt het gehele jaar veel regen.

Is Zuidoost-Azië veilig?

Over het algemeen is Zuidoost-Azië erg veilig. Het is zelfs een van de veiligste regio’s ter wereld. Je zult niet echt fysiek gevaar lopen; het is zeldzaam om zelfs maar te worden beroofd. Mensen zijn aardig, respectvol en vriendelijk.

Toch is het verstandig om altijd op te letten tijdens een rondreis door Zuidoost-Azië. Net als in andere landen kan het namelijk voorkomen dat je wordt bestolen of dat je te maken krijgt met een of andere vorm van oplichting. Houd je waardevolle spullen dus veilig en uit het zicht.

Politiek geweld echter, is een risico in de hele regio; volg het lokale nieuws en vermijd politieke bijeenkomsten en demonstraties. Zuidoost-Azië is daarnaast gevoelig voor aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, zware stormen en andere natuurfenomenen. Volg bij een calamiteit de plaatselijke adviezen altijd op.

Sander Wijdemans
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Autovakantie gezin

Op autovakantie? 3 handige bespaartips!

Autovakanties zijn erg geliefd bij Nederlanders. Niet voor niets. Deze vorm van vakantie biedt immers ultieme...
Sodwana Bay

De mooiste stranden van Zuid-Afrika

Bij Zuid-Afrika denk je misschien eerder aan een safari dan aan heerlijk ontspannen liggen op het strand. Zonde,...
Handige gadgets voor onderweg

Handige gadgets voor onderweg: Maak je reis avontuurlijker!

Smartphones zijn tegenwoordig onmisbaar geworden voor reizigers over de hele wereld. Met de juiste gadgets kun...
koffer inpakken tips

3 handige tips voor het inpakken als je op vakantie gaat

Op vakantie gaan is leuk, heel leuk! Maar veel mensen ervaren het als erg stressvol als...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod rondreizen voor je…