Zoek & boek

Rondreizen in een elektrische auto? Dit moet je weten

Heb jij zin om met de auto op vakantie te gaan? Lekkere braadworst met zuurkruid eten in het zuiden van Duitsland? Of lekker proeven van de Franse Champagne? Of wil je op wintersport naar de Zwitserse alpen? Vroeger was het makkelijk met je benzineauto, maar heb je tegenwoordig een elektrische auto en weet je eigenlijk niet zo goed of het wel verantwoord is om in de auto naar het zuiden te stappen? Ben je bang dat je stil komt te staan langs de weg? In dit artikel bespreken we of het al mogelijk is om een dergelijke reis te maken in een e-auto naar het buitenland.

Een steeds groter wordende actieradius

Steeds meer mensen hebben een elektrische auto en ook steeds meer mensen in ons landje hebben een actieradius in hun e-auto die groot genoeg is om het makkelijk te halen tot het werk en weer terug en ook nog eens om in het weekend naar familie toe te rijden. Vakantie echter is wel degelijk een andere stap. In hoeverre is het haalbaar om te rijden naar landen als Frankrijk, Duitsland, België of misschien nog wel verder; Italië, Spanje, Portugal? Hier zijn wat vragen die je aan jezelf of die we in het algemeen moet stellen.

Hoe groot is de actieradius op jouw auto

Het is erg vervelend om 150 kilometer te rijden naar de volgende laadpaal en dan weer een paar uur stil te moeten staan. In dat geval is het natuurlijk aan te raden om tijdelijk toch nog een auto met een motor die rijdt op benzine, diesel of lpg te regelen. Als je een e-auto hebt die een grotere actieradius heeft – 300 of meer – dan is het al een stuk lucratiever om met zo’n auto naar het zuiden van Europa te rijden. Er zijn genoeg plekken te vinden waar je jouw auto kan opladen. Je kunt jouw route plannen via newmotion charging station zodat je precies weet waar je gaat opladen en dat je weet of de ‘pomp’ open is of niet.

Hoever ligt jouw bestemming van Nederland af

Een beetje logisch nadenken over jouw bestemming is ook wel handig. Waar Duitsland en Frankrijk al redelijk volstaan met laadpalen is dat hoe zuidelijker en hoe oostelijker je in Europa komt al veel minder. Landen als Polen, Tsjechië, Slowakije en zeker Slovenië, Kroatië zijn gewoonweg nog wat minder ver in hun omslag naar de elektrische auto dan wij in het noordwesten van Europa. Ook hier geldt dat we je aanraden om jouw reis goed te plannen via de GRID kaart, zodat je precies weet waar je jouw auto kan ‘bijtanken’ met kWh’tjes.

Welke stekker heeft jouw auto

Wees ervan op de hoogte of de kWh-stations in andere landen daadwerkelijk ook de juiste stekker hebben voor jouw auto. Het is natuurlijk erg vervelend als je bij jouw laadstation aankomt en je erachter komt dat je niet kan ‘tanken’ omdat de stekker niet past. Hetzelfde geldt ook voor betaalmogelijkheden: soms werkt een bepaald betaalsysteem van een e-auto die geleased is niet en moet je zelf dokken. De EU heeft overigens regels gemaakt over die stekker en vanaf dit jaar moeten alle laadstations voorzien zijn van het Type 2 – die ook wel Mennekes wordt genoemd – stekker. 

Sander Wijdemans
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Sodwana Bay

De mooiste stranden van Zuid-Afrika

Bij Zuid-Afrika denk je misschien eerder aan een safari dan aan heerlijk ontspannen liggen op het strand. Zonde,...
Handige gadgets voor onderweg

Handige gadgets voor onderweg: Maak je reis avontuurlijker!

Smartphones zijn tegenwoordig onmisbaar geworden voor reizigers over de hele wereld. Met de juiste gadgets kun...
koffer inpakken tips

3 handige tips voor het inpakken als je op vakantie gaat

Op vakantie gaan is leuk, heel leuk! Maar veel mensen ervaren het als erg stressvol als...
het prachtige Thailand

Reis naar het prachtige Thailand

Elk jaar kunnen we een reis plannen naar een nieuwe bestemming. Dit biedt ons de mogelijkheid...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod rondreizen voor je…