Zoek & boek

10 tips voor je vakantie naar de Azoren

Plan je een eerste rondreis naar de Azoren? Dan kun je vast wat handige Azoren tips gebruiken. Deze ongelofelijke eilandengroep is namelijk groot en de lijst aan bezienswaardigheden en activiteiten is eindeloos. Alle afzonderlijke eilanden van de Azoren, Portugal zijn uniek. Ieder eiland heeft zijn eigen kenmerken en charme.

Bekijk voor je Azoren reis daarom de volgende handige tips, zodat je beter voorbereid bent en het beste kunt halen uit je bezoek aan deze geweldige archipel. Zet je schrap; hier komen de 10 beste tips voor de Azoren!

1. Ga eilandhoppen in de Azoren

Aangezien de Azoren bestaat uit een groep van negen verschillende eilanden, is eilandhoppen een belangrijke bezigheid wanneer je er rondreist. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om slechts één eiland te verkennen. Maar als je er toch bent…

Als je in de Azoren gaat eilandhoppen, is een van de belangrijkste vervoerswijzen de veerboot. Deze vorm van reizen kan echter tijdrovend zijn, vooral wanneer je aan boord gaat van langere routes. Dus tenzij je alle tijd hebt, of je bezoek beperkt tot de eilanden Faial, Pico en São Jorge, raden we je aan om te vliegen.

SATA Air Açores vliegt dagelijks naar elk eiland van de Azoren. Waar je ook naartoe wilt tijdens het eilandhoppen in de Azoren: niets is te gek (of te duur)!

2. Beklim Montanha Pico, Azoren

De hoogste berg van Portugal is Pico; een stratovulkaan met een hoogte van 2.351 meter. Tegelijkertijd is dit zelfs de hoogste berg van de Mid-Atlantische Rug en de hoogste vulkaan van Europa.

Ben jij sportief ingesteld en houd je van een uitdaging? Dan is een van de beste Azoren vakantietips voor jou, om de top van deze immense berg te gaan beklimmen. Hier bevindt zich een vulkanische krater met een diameter van meer dan 500- en een diepte van 30 meter. Het beklimmen van Pico in de Azoren is een onvergetelijke ervaring die je niet mag missen.

3. Bewonder watervallen in Flores op de Azoren

Het mooie eiland Flores op de Azoren is groen, ruig en adembenemend. En het is er niet voor niets zo groen. Vanwege de vele regen die er valt is heel het eiland gehuld in een groene oase en zijn er bovendien veel waterbronnen aanwezig, verspreid over het hele eiland.

Ben je op Flores in de Azoren? Bezoek dan absoluut een aantal van deze prachtige watervallen, waar je naartoe kunt hiken. Sommigen bieden zelfs de optie om te zwemmen in natuurlijke poelen. Onder andere Ribeira Grande, Ribeira da Cruz en Ribeira do Ferreiro zijn fantastisch.

4. Pak slim in

Als het gaat om bagage tips voor de Azoren, kunnen we je alvast een beetje voorbereiden. Vanwege het onvoorspelbare weer kan het moeilijk zijn om te peilen wat je moet inpakken voor je reis naar de Azoren en wat je dagelijks moet dragen.

Zelfs als je in de zomer op bezoek bent, raden we je aan om een ​​regenjas, een windjack en een comfortabele broek mee te nemen, voor als het regent of waait. Daarnaast kan het ‘s nachts koud worden, dus pak ook zeker wat warme truien in naast je zomer- en zwemkleding. Better safe then sorry!

5. Maak gebruik van natuurlijke zwembaden

Dit is een van de beste Azoren tips voor alle waterratten onder ons: zorg dat je alle natuurlijke baden die de Azoren in Portugal rijk zijn niet over het hoofd ziet (al is dit moeilijk). Bij elke hoek die je omslaat vindt je bijna wel een natuurlijke poel.

Een geweldige manier om de dag af te sluiten is door te stoppen bij een van deze ‘Piscinas Naturales’ en van het water en de omgeving te genieten. Wees echter voorzichtig; het kan erg rotsachtig en glad worden. Waterschoenen zijn dus aan te raden.

6. Huur een auto

De beste manier om de eilanden van de Azoren te verkennen, is door het huren van een auto. Zo heb je de volledige vrijheid om op je gemak rond te reizen en om elke gewenste bestemming te bereiken. Ook (eigenlijk vooral) als het openbaar vervoer je deze optie niet bied.

In tegenstelling tot het vasteland van Portugal, vooral in de grotere steden, is het openbaar vervoer op de Azoren schaars. Er wordt bovendien gewerkt met een beperkte reikwijdte en rooster. Boek je een vlucht naar de Azoren? Boek dan meteen een huurauto indien mogelijk. Bij aankomst op het vliegveld kun je dan meteen instappen en je reis door de Azoren beginnen.

Bekijk deze toffe 15-daagse autorondreis door de Azoren om alvast wat inspiratie op te doen. 

7. Spot walvissen en dolfijnen

In een niet zo’n ver verleden was de walvisjacht een bron van inkomsten op de Azoren. Gelukkig is dit tegenwoordig voorbij. Maar nog steeds zijn er zo’n 25 soorten walvisachtigen regelmatige bezoekers van de wateren rondom de archipel.

Wil je deze prachtige dieren koste wat kost spotten tijdens je Azoren reis? Dan kun je zelfs een hele vakantie baseren op het zien van walvissen en dolfijnen. Er zijn expedities voorhanden in elke jachthaven. En de kans om hen daadwerkelijk tegen te komen is groot!

In de lente trekken blauwe vinvissen en gewone vinvissen door het gebied, terwijl potvissen in de zomer meestal beter zichtbaar zijn.

8. Smul van lapas

Wacht je op een aantal culinaire tips voor de Azoren, dan kunnen we je vertellen dat het eten van zeevruchten een must is. Veel restaurants halen ingrediënten rechtstreeks uit de oceaan. En het eten van lapas is enorm populair.

Deze bijzondere mosselsoort wordt van de rotsen gehaald en kan rauw of gegrild worden gegeten. Soms worden ze geserveerd met boter, knoflook en een vleugje citroen. Lapas zijn overal op de Azoren te vinden en behoren tot de meest gegeten lekkernijen uit de oceaan. Dat wordt smullen…

9. Bezoek een festival

Een reis naar de Azoren is niet compleet zonder een lokaal festival te hebben meegemaakt. En ook al zijn de Azoren verre van feesteilanden; religieuze en muzikale feesten schudden de archipel tot leven tijdens de  zomermaanden, waarbij elk eiland zijn eigen evenementenkalender heeft.

Festa do Divino Espirito Santo (het Festival van de Heilige Geest), is het meest populaire feest. Hierbij wordt de derde persoon van de Godheid gevierd. Op ieder eiland kun je dit bijzondere feest bijwonen, tijdens de 7 weken na Pasen.

Een ander festival dat niet mag ontbreken in dit artikel over Azoren vakantie tips, is Semana do Mar; een week lang durend zeefestival in Horta, Faial. Dit bruisende feest vindt begin augustus plaats.

10. Houd rekening met eenrichtingswandelingen

Ben je van plan om veel te gaan wandelen tijdens je reis door de Azoren? Houd dan rekening met het feit dat veel wandelingen niet cirkelvormig zijn, maar lineair. Is dit het geval, dan moet je waarschijnlijk terug met de taxi of het openbaar vervoer om terug te keren naar het startpunt (als je je auto daar hebt achtergelaten).

Sommige populaire routes bieden een transfer aan van het eind- naar het beginpunt van de hike. Dit is echter lang niet altijd het geval. Onthoud deze tip dus om verrassingen te voorkomen…

Dit waren ze dan; onze top 10 tips voor de Azoren. Hopelijk heb je er wat aan tijdens je rondreis door deze geweldige, paradijselijke archipel!

Sander Wijdemans
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Autovakantie gezin

Op autovakantie? 3 handige bespaartips!

Autovakanties zijn erg geliefd bij Nederlanders. Niet voor niets. Deze vorm van vakantie biedt immers ultieme...
Sodwana Bay

De mooiste stranden van Zuid-Afrika

Bij Zuid-Afrika denk je misschien eerder aan een safari dan aan heerlijk ontspannen liggen op het strand. Zonde,...
Handige gadgets voor onderweg

Handige gadgets voor onderweg: Maak je reis avontuurlijker!

Smartphones zijn tegenwoordig onmisbaar geworden voor reizigers over de hele wereld. Met de juiste gadgets kun...
koffer inpakken tips

3 handige tips voor het inpakken als je op vakantie gaat

Op vakantie gaan is leuk, heel leuk! Maar veel mensen ervaren het als erg stressvol als...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod rondreizen voor je…