Zoek & boek

Top 10 mooiste watervallen ter wereld

Het water dondert naar beneden met een intens kabaal. Van daaruit stroomt het rustig verder alsof het niet net een metershoge val heeft gemaakt. Al sinds mensenheugenis zijn watervallen iets bijzonders. Je hebt ze in alle soorten en smaken, groot, klein en altijd even fotogeniek. Hieronder een dappere poging de tien mooiste op een rijtje te zetten, al is kiezen bijna onmogelijk.

10. Havasu Falls (Havasu ‘Baaja), Amerika

Vanuit het Grand Canyon National Park kun je de Havasu Falls bezichtigen. Je moet er wel een stukje voor wandelen want hij is niet per auto bereikbaar. Ben je je wandelschoenen vergeten dan kan je hem ook nog te paard of per helikopter bezichtigen. Als je er bent vind je het prachtige helderblauwe water dat afsteekt tegen de rode rotsen van een van ’s wereld bekendste natuurparken. 

9. Angel Falls (Kerepakukpai Merú), Venezuela

Hoewel de bevolking hem de Kerepakukpai Merú noemt, is de naam Angel Falls toch makkelijker uit te spreken. Deze hoogste waterval van de wereld werd bekend door goudzoeker Jimmy Angel, die de waterval meteen zijn Amerikaanse naam gaf. Je kan hem bekijken in het Canaima Nationaal Park. Vanaf de tafelberg Ayuan Tepui valt het water van zo hoog (979 meter) de afgrond in dat het meeste water de bodem niet eens haalt. Deze waterval is ook mooi vanaf de lucht te zien.

8. Gulfoss (Gouden Waterval), IJsland

Wanneer je in IJsland voor de Golden Circle tour gaat is de Gulfoss een van de belangrijkste drie bezienswaardigheden. Hij bestaat uit twee watervallen die haaks op elkaar staan, wat het geheel zo bijzonder maakt. De wandelpaden maken het mogelijk dichtbij te komen. Met een beetje geluk zorgen de waternevels voor een paar mooie regenbogen om het geheel compleet te maken.

7. Dynjandi (Fjallfoss), IJsland

De derde waterval van IJsland, die door omwonende Fjallfoss (bergwaterval) wordt genoemd. Hoewel het geheel honderd meter hoog is bestaat het uit meerdere kleine watervallen, waardoor een soort trap ontstaan. Hij begint boven smal en wordt steeds breder. Daarnaast zijn in de regio nog veel meer watervallen te vinden, dit is namelijk de bovenste van zeven. 

6. Plitvice Meren Nationaal Park, Kroatië

Een combinatie van zestien meren die met elkaar verbonden worden door de Travertijnwatervallen. Het is dus niet één indrukwekkende waterval, maar een combinatie van prachtige watervalletjes. De groene natuur en het heldere water maken het geheel ontzettend fotogeniek. Je kan het park op verschillende manieren ontdekken, waaronder te voet, per fiets, per bootje of met een treintje. Pas wel op dat je op de paden blijft want in het bos zitten wilde dieren.

De Plitvice Meren mogen absoluut niet gemist worden tijdens jouw rondreis door Kroatië.

5. Godafoss (Godenwaterval), IJsland

Een poëtische naam voor deze prachtige waterval. Hij ontstaat door de rivier Skjálfandafljót die hier door een rots in tweeen gespleten wordt. Daarna valt het water zo’n twaalf meter naar beneden. In de winter is de waterval het mooist. De rotsen zijn dan bedekt met een laagje ijs dat langzaam groeit naarmate het water er overheen stroomt.

4. Seljalandsfoss, IJsland

IJsland kent vele mooie watervallen, maar een van de mooiste is toch wel de Seljalandsfoss. Deze zestig meter hoge waterval is tijdens de lange zomeravonden nog goed te zien. De avonturier kan via een natuurlijk pad achter de waterval langs lopen wat een uniek uitzicht geeft. In de zomer is dit pad een beetje glibberig door het water maar goed te doen. In de winter is het lastiger door dat het water dan bevroren is. Het levert echter wel prachtige plaatjes op. 

3. Niagara Falls, Verenigde staten en Canada

Deze wereldberoemde waterval bestaat eigenlijk uit drie verschillende watervallen. De mooiste is te zien vanuit Canada: de Horseshoe Fall. In Amerika vind je de twee andere, namelijk de American Falls en de Bridal Veil Falls. Hoewel ze alle drie vanaf het land goed te zien zijn, is een tripje per boot van harte aan te raden. De tocht met de naam Maid of the Mist brengt je tot vlak onder de waterval. Hoewel je niet geheel droog zal blijven is het uitzicht het meer dan waard.

2. Victoria Falls, Zambia en Zimbabwe

Via het Mosi-oa-Tunya National in Zambia of het Victoria Falls National Park in Zimbabwe kun je deze bekende waterval bekijken. Wat deze waterval naast zijn uitstraling zo bijzonder maakt is de Devil’s Pool. Hier kan je een stukje zwemmen aan de rand van de afgrond van de waterval. Pas wel op welke dag je kiest. Meestal staat er geen stroming en is zwemmen in de Devil’s Pool volkomen veilig. Staat er wel een stroming, dan kun je deze ervaring misschien beter overslaan.

1. Iguazu Falls, Brazilië en Argentinië

Grensoverschrijdend in de letterlijke zin van het woord. Met zijn breedte van bijna drie kilometer ligt hij zowel in Argentinië als Brazilië. Met een gemiddelde van een 10 op Zoover wordt deze waterval zelfs beter beoordeeld als de Victoria Watervallen. Aan de Braziliaans kant is de tachtig meter hoge waterval te bewonderen in het Iguaςu National Park. Aan de Argentijnse kant moet je zijn bij het Iguazú National Park.

Sander Wijdemans
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

De beroemdste themaparken in Engeland

De beroemdste themaparken in Engeland

Wil je even ontsnappen aan de dagelijkse sleur en je onderdompelen in een wereld vol fantasie...
Autovakantie gezin

Op autovakantie? 3 handige bespaartips!

Autovakanties zijn erg geliefd bij Nederlanders. Niet voor niets. Deze vorm van vakantie biedt immers ultieme...
4 tips voor als je op reis gaat met je vrienden

4 tips voor als je op reis gaat met je vrienden

Niets is zo leuk als er even tussen uit gaan met je vrienden, maar hoe zorg...
Sodwana Bay

De mooiste stranden van Zuid-Afrika

Bij Zuid-Afrika denk je misschien eerder aan een safari dan aan heerlijk ontspannen liggen op het strand. Zonde,...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod rondreizen voor je…