Zoek & boek

Autorondreis Schotland

  • Vergelijk +2000 rondreizen
  • Onvergetelijke reizen, wereldwijd
  • Bestemmingsinformatie & tips
  • Perfect geplande routes
Misschien wel het mooiste land ter wereld

Een autorondreis door Schotland

Staat een bezoek aan het betoverende Schotland hoog op jouw wensenlijstje? Met een autorondreis door Schotland hoeft werkelijk geen enkele plek je te ontgaan. Het land is dan wel onderdeel van Groot-Brittannië, dat neemt niet weg dat het een geheel eigen identiteit heeft. Door op eigen tempo en eigen wijze door het land te trekken, leer je alles over de roerige geschiedenis, de tradities en de dagelijkse manier van leven. Wie in Schotland een autorondreis maakt, begint vaak in hoofdstad Edinburgh. Vanuit daar ga je een onvergetelijke ontdekkingsreis tegemoet.

Een autorondreis door Schotland
Waar wacht je nog op?

Boek direct een rondreis door Schotland

Edinburgh als toegangspoort tot de Schotse Hooglanden

Edinburgh als toegangspoort tot de Schotse Hooglanden

Wil je een autorondreis door Schotland maken? Het meest voor de hand liggend is om in IJmuiden de boot naar Newcastle te nemen. Deze Engelse stad ligt op 75 kilometer afstand van de grens met Schotland. Via Edinburgh reis je zo de Schotse Hooglanden in, een streek gekenmerkt door zijn ruige natuur, die wel de helft van Schotland bestrijkt. Hier is de Schotse identiteit het sterkst merkbaar. De Hooglanden bestaan uit twee delen: de Grampian Mountains en de Northwest Highlands.

Uitgelichte rondreizen door Schotland

Wandelreis Schotland, 8 dagen

Een autorondreis door Schotland van 8 dagen

Heb je beperkt de tijd voor je vakantie, maar wil je graag door Schotland een autorondreis maken? Dan moet je keuzes maken. Veel mensen kiezen er in dat geval voor om een deel van de Schotse Hooglanden te verkennen. Vaak rijdt men na aankomst in Newcastle door naar Pitlochry, een stadje in het hart van Schotland dat behalve om zijn schilderachtige uiterlijk ook bekendstaat om zijn distilleerderijen. Vervolgens trek je verder naar Loch Ness en Isle of Skye, om je reis weer in Edinburgh te eindigen.

Een autorondreis door Schotland van 8 dagen
Dwars door de Noordelijke Hooglanden

Dwars door de Noordelijke Hooglanden

Een minstens zo bijzondere autorondreis door Schotland van 8 dagen is die door specifiek de Noordelijke Hooglanden. Het noordwestelijke deel van dit toch al zo ongerepte natuurgebied is zo mogelijk nog ruiger. Er wonen maar weinig mensen. Deze Schotland autorondreis maak je dan ook vooral om van de landschappen te genieten en even helemaal tot rust te komen. In het gebied rijd je een route tussen bijvoorbeeld de dorpen Ullapool, Thurso, Wick, Torridon en Gairloch. Inverness is de grootste stad en ligt vlak bij zee, aan de rand van de Noordelijke Hooglanden.

Een autorondreis door Schotland van 14 dagen

Heb je meer tijd tot je beschikking? In plaats van een autorondreis door Engeland en Schotland, die ook razend populair is, kun je er ook voor kiezen om een groter deel van Schotland te gaan ontdekken. In een autorondreis door Schotland van 14 dagen neem je onder andere Edinburgh en Glasgow op, maar ook Glen Coe en de Ben Nevis, Balmoral Castle, Cairngorms National Park en Isle of Skye. De vrijheid die een auto je geeft, stelt je in staat om zelf de volgorde van de route te bepalen.

Een autorondreis door Schotland van 14 dagen
Dwars door Schotland met een autorondreis van de oostkust naar de westkust

Dwars door Schotland met een autorondreis van de oostkust naar de westkust

Een land doorkruisen wordt met deze autorondreis door Schotland wel heel letterlijk. Wederom zal je aankomen in Newcastle, waarna je koers zet naar Edinburgh. Na de eeuwenoude historie van de Schotse hoofdstad te hebben ontdekt, is het tijd om verder te gaan, de natuur in. Via Loch Lomond & The Trossachs National Park en de Glen Coe rijd je in noordwestelijke richting naar Loch Melfort. Van daaruit kun je zelfs de boot nemen naar het eiland Mull (Isle of Mull), dat bekendstaat om zijn wildlife. In de zomermaanden kun je daar zelfs dolfijnen en walvissen spotten.

Op naar de Schotse eilanden

En kun je van eilanden niet genoeg krijgen? Dan kun je ook kiezen voor een autorondreis door Schotland waarin die centraal staan. Je route kun je geheel naar eigen inzicht uitstippelen, alhoewel de meeste reizigers de bovenstaande of een (zeer) vergelijkbare reisroute aanhouden. Afhankelijk van de tijd die je hebt, bepaal je zelf hoelang je daarover wilt doen en hoeveel dagen je voor de eilanden zelf wilt reserveren. Isle of Skye is verreweg het populairst. De Western Isles, oftewel de Buiten-Hebriden, zijn er voor de rustzoekers en ware natuurliefhebbers.

Op naar de Schotse eilanden

Andere rondreizen door Schotland

De cultuur en historie van de Schotse steden

De cultuur en historie van de Schotse steden

Wanneer je in Schotland een autorondreis wilt maken, begin je je reis eigenlijk altijd in een grote stad. De meeste reizigers combineren steden met natuur, maar heb je al eens nagedacht over een autorondreis door Schotland langs de belangrijkste steden? De meesten zijn het erover eens dat Schotland enkele van de mooiste steden van het hele Verenigd Koninkrijk heeft. Denk behalve aan grote plaatsen als Edinburgh en Glasgow ook aan bestemmingen als Aberdeen, Dundee, Inverness en Perth.

Platteland en kastelen

Denk je aan een autorondreis Schotland, dan denk je natuurlijk ook aan kastelen. Voor de romantici die hun koffers naar dit land boordevol mystiek willen pakken, is een kastelenroute dan ook een aanrader. Je start bij Edinburgh Castle, maar vooral in het gebied tussen Inverness en Aberdeen zijn veel kastelen te vinden. Denk bijvoorbeeld aan Braemar Castle en Balmoral Castle. Romantiek vind je tijdens een autorondreis door Schotland echter ook op het platteland. De regio Fife, Agnus en Dundee is dan echt iets voor jou.

Platteland en kastelen
Een reis langs de filmlocaties van Outlander

Een reis langs de filmlocaties van Outlander

Heb jij de avontuurlijke serie Outlander gezien? En ben je behalve door het liefdesverhaal van Claire en Jamie ook betoverd geraakt door de prachtige landschappen die als decor dienden? Dan kun je in Schotland natuurlijk ook een autorondreis maken langs de filmlocaties van Outlander. Daartoe behoren natuurlijk Edinburgh en Inverness, maar ook National Park Cairngorms, Glen Coe, Loch Lomond & The Trossachs en nog veel meer. Je reis begint in Edinburgh.

Een reis door een heel andere wereld

Tijdens een autorondreis door Schotland kom je ogen en oren tekort. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de meeste mensen die voor deze vakantie kiezen daarna vaker teruggaan naar wat misschien wel het mooiste land ter wereld wordt genoemd. Edinburgh, de Schotse Hooglanden, Isle of Skye, Cairngorms, Fort William, Ben Nevis, Glen Coe, Inverness en veel meer: stuk voor stuk hebben ze hun eigen unieke schoonheid. Wie in Schotland een autorondreis maakt, stapt een heel andere wereld binnen.

Een reis door een heel andere wereld
Meer informatie nodig bij het boeken van je rondreis?

Peter helpt je verder

Hulp nodig bij het kiezen van een geschikte reisorganisatie of bij het boeken van losse vliegtickets? Meer weten over met de auto rondrijden op de gewenste bestemming of over de lokale pareltjes? Of ben je gewoon benieuwd in welke maanden je het beste een rondreis kan boeken?

peter rondreis expert
Peter Rondreizen expert
  • Vergelijk +2000 rondreizen
  • Onvergetelijke reizen, wereldwijd
  • Bestemmingsinformatie & tips
  • Perfect geplande routes

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod rondreizen voor je…