Rondreis Belize

Rondreizen door Belize

Belize is een schitterend en veelzijdig land in Midden-Amerika. Een rondreis door Belize is een geweldige ervaring. Mooie natuur met dichte regenwouden, parelwitte zandstranden, maar ook een rijke cultuur waar overweldigende Maya ruïnes onderdeel van uit maken. Een rondreis in Belize is iets wat je niet snel zult vergeten.
 
Cultuur
De bevolking in Belize is voor 30% Creool, afstammeling van Afrikaanse slaven. De rest van de bevolking bestaat uit mestizos (Europees/Midden-Amerika Indiaans). Tevens kom je op rondreis door Belize verschillende groepen Maya’s tegen: de Yucatec, de Mopan en de Kekchi. Doordat er in Belize verschillende culturen naast elkaar leven, heeft men een enorme onderlinge verdraagzaamheid. De maatschappij in Belize laat dan ook een mooie verwikkeling van al deze verschillende culturen zien. Dansen en muziek zijn een belangrijk onderdeel van de cultuur in Belize. De bevolking is zeer extrovert richting toeristen en op het gebied van kledingvoorschriften is men in Belize losser dan in de landen om Belize heen.
 
Eten en drinken
Rijst en bonen zijn de belangrijkste ingrediënten van een maaltijd in Belize. Toch valt het aan te bevelen om gedurende je rondreis in Belize eens een van de heerlijke verse vissoorten die er te verkrijgen zijn te proberen. Kreeft is erg populair en vooral ook goedkoop in Belize. De gerechten in Belize zijn een mix van Latijns-Amerikaanse en Caribische gerechten. Wil je een drankje drinken wat kenmerkend is voor Belize, dan drink je ‘seaweed’: een mix van zeewier, room, melk en suiker.
 
Weer en klimaat
Als je op rondreis door Belize bent, krijg je te maken met een tropisch klimaat waarbij de temperaturen gedurende het hele jaar vrij stabiel zijn. Belize heeft, in tegenstelling tot ons land, slechts twee seizoenen: het droge seizoen en het regenseizoen. Het droge seizoen dient zich aan half november en duurt tot en met half mei. Ook in het droge seizoen kan het soms flink regenen. Van half november tot en met half mei.

Kenmerken Belize

Klimaat Belize

Belize kent verschillende tropische klimaten, hierdoor ligt de gemiddelde maximum temperatuur gedurende het hele jaar rond de dertig graden. Het minste regen valt er in februari tot en met mei. Van juni tot en met oktober valt de meeste neerslag.

Gesproken Taal

Terwijl het maar van een kleine 6% van de bevolking de moedertaal is, is de officiële taal in Belize, Engels. Het overgrote deel van de bevolking spreekt Spaans als moedertaal of tweede taal. Ook worden er door kleine minderheden nog verschilende Mayatalen gesproken.

Gebruikte valuta

De officiële valuta in Belize is de Belize Dollar. Omdat in sommige dorpjes niet altijd voldoende wisselgeld is, is het verstandig om kleine coupures op zak te hebben. De Belize Dollar wordt onderverdeeld in 100 cent. Munten zijn er van 1,5, 10, 25 en 50 cent en 1 dollar. Biljetten zijn er van 2, 5, 10, 20, 50 en 100 dollar.

Hoofdstad van Belize

De hoofdstad van Belize is Belmopan. Met ongeveer 12.500 inwoners is Belmopan één van de kleinste hoofdsteden ter wereld. De stad ligt op 76 meter boven zeeniveau, ten oosten van de Belize-rivier en ongeveer 80 kilometer van de oude hoofdstad belize-city vandaan.