Rondreis Cuba

Rondreizen door Cuba

Een rondreis Cuba is fascinerend, wonderbaarlijk en ontspannend! Cuba staat bekend om de rum, swingende salsa en heerlijke sigaren. Het land heeft voor elk wat wils en er zijn interessante bezienswaardigheden en leuke activiteiten. Lekker zonnen aan een tropisch zandstrand, een bezoek brengen aan de tabaksplantages of je eigen mohito maken? Het kan allemaal!

Rondreizen door Cuba betekent dat je veel van de lokale cultuur en geschiedenis zult meekrijgen. Cuba heeft een ruig en communistisch verleden waar de sporen vandaag de dag nog goed zichtbaar van zijn. Tegenwoordig is Cuba een populaire vakantiebestemming geworden. Er zijn langs de kust prachtige hotels gebouwd waar je ook nog eens zeer goed kan duiken. Houd je van salsa, cuba libres en sigaren, dan mag bezoek aan het bruisende Havana zeker niet ontbreken aan je rondreis door Cuba

Wanneer je op zoek bent naar koloniale architectuur is Trinidad 'the place to be'. Al lange tijd staat Trinidad op de UNESCO lijst en daarom mag een bezoek aan deze stad niet ontbreken aan je rondreis in Cuba. Naast individuele rondreizen en groepsrondreizen leent Cuba zich uitstekend voor het maken van fly-drives. Met de auto kan je dan op eigen tempo de mooiste plekjes ontdekken. Het is natuurlijk helemaal leuk om in een typische American vintage car het eiland te doorkruisen!

Veelzijdig Cuba
Het veelzijdige land Cuba, formeel de Republiek Cuba, ligt in het Caribisch Gebied, recht onder de Amerikaanse staat Florida. Het land bestaat uit het grote eiland Cuba, Isla de la Juventud en meer dan 4000 kleinere eilanden. In het noorden wordt Cuba begrensd door de Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico. In het oosten ligt de Windward Passage, in het zuiden is de Caribische Zee en in het westen is de Straat Yucatan.

Sinds 1959 is het land officieel een socialistische staat en het wordt sinds 2008 bestuurd door Raúl Castro. Hij is de broer van de beroemde Fidel Castro, die tussen 1959 en 2008 regeerde. Het land is opgedeeld in vijftien provincies en bevat één speciale gemeente, namelijk het eiland Isla de la Juventud. Cuba is door het politieke beleid op verschillende fronten blijven hangen in het verleden. Dit maakt het land één van de bijzonderste ter wereld en een bezoek aan Cuba is dan ook een onvergetelijke ervaring.


Algemeen beeld
Als je denkt aan Cuba, denk je natuurlijk aan sigaren en de karakteristieke huisjes en oude auto’s. Ook de koloniale stad Havana staat bijna synoniem voor Cuba.  Deze stad werd in 1515 gesticht door de Spanjaard Diego Veláquez de Cuéllar. Oorspronkelijk was Havana een handelsplaats, een havenstad, maar tegenwoordig is de stad voornamelijk een toeristische trekpleister. Je ziet de eeuwenlange Spaanse overheersing terug in de bijzondere koloniale architectuur en in het straatbeeld zie je nog steeds oldtimers en hoor je overal salsamuziek. Cubanen zijn vriendelijke en open mensen die jou als toerist graag welkom heten in hun land. Onthoud wel dat deze vriendelijkheid vooral te maken heeft met geld aan toerisme willen verdienen.

Natuur en cultuur
De natuur van Cuba is adembenemend en indrukwekkend. Er zijn prachtige groene heuvels en door erosie gevormde bergen. Je kunt er heerlijk wandelen en genieten van al het moois. Op het platteland vind je authentieke dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan. Boerderijtjes, kleine huisjes en weggetjes geven je een kijkje in het verleden. Ook in de steden vind je nog veel ouderwetse gebouwen en de authentieke Cubaanse cultuur. De mooie kusten van het eiland Cuba zijn over het algemeen moerasachtig en er groeien prachtige mangrovebomen. Cuba wordt omringd door de mooiste koraalriffen van Noord-Amerika. Langgerekte berg- en heuvelruggen lopen van oost naar west over het eiland.

Zonvakantie
Voor een ontspannen zonvakantie is Cuba uitstekend geschikt als je het juiste seizoen kiest. Er zijn ontzettend veel heerlijke stranden. Je kunt kiezen voor stranden met een bruisend nachtleven en een feestelijke sfeer, maar ook voor heel rustige stranden waar je enkel palmbomen vindt. Of je nu gaat voor een echte strandvakantie of een culturele ervaring, op Cuba komt iedereen aan zijn trekken.

Kenmerken Cuba

Klimaat Cuba

Het klimaat in Cuba is het zogenaamde tropische savanneklimaat. Van mei tot oktober is het regenseizoen en in september en oktober is er de meeste kans op orkanen en cyclonen. In het droge seizoen is het met 25 graden iets koeler dan in het regenseizoen.

Gesproken Taal

De voertaal in Cuba is Spaans, maar in de toeristische gebieden kun je je vaak ook redden met Engels. Toch is het aan te raden om een woordenboekje mee te nemen. Verder is het Cubaanse Spaans zelfs voor Spaanssprekenden wel eens lastig om te verstaan.

Gebruikte valuta

In Cuba betaal je met de peso, ook wel bekend als moneda nacional. De peso convertible, CUC, is speciaal voor toeristen in omloop gebracht. De waarde van CUC is aan de dollar gekoppeld. Pinnen is lastig op Cuba. Neem dan ook contant geld mee.

Hoofdstad van Cuba

Havana is de hoofdstad van Cuba. Er wonen hier meer dan 2 miljoen inwoners. Havana laat qua grootte de andere steden in Cuba ver achter zich. Havana heeft veel oude gebouwen en monumenten die de stad een prachtig aangezicht geven.