
Dresden, Praag, Boedapest & Wenen
12 daagse Groepsrondreis excl. vliegticket
Busreis Dresden, Praag, Boedapest & Wenen Misschien mogen we deze rondreis door het hart van Europa wel onze meest populaire busreis noemen.
Een rondreis Duitsland is genieten pur sang! Oktoberfest, bier en bratwurst, wie houdt daar nou niet van? Duitsland mag dan wel ons buurland zijn, maar een rondreis door Duitsland is zeker een aanrader. De natuur is adembenemend en het land heeft veel te bieden. Opvallend is dat wanneer je van noord naar zuid of van oost naar west reist, je in dit land grote verschillen in gebruiken en gewoonten zal tegenkomen. De diversiteit, de natuur en de vriendelijkheid maken dat een reis naar Duitsland een echte aanrader is!
Rondreizen door Duitsland is genieten van prachtige natuur en mooie steden. De Duitse Alpen en het Zwarte Woud zijn een lust voor het oog. Steden als Berlijn, Frankfurt am Main en München zijn zeer geschikt voor het maken van een leuke stedentrip. Een weekendje Berlijn is tegenwoordig erg populair. Je zult je geen moment vervelen in dit prachtige land. Als je niet van verre reizen houdt is Duitsland een ideale reisbestemming.
Wanneer je op zoek bent naar kastelen en historische burchten is Duitsland de perfecte locatie. Over het hele land verspreid vind je adembenemend mooie middeleeuwse kastelen die zich vaak nog in zeer goede staat bevinden. Denk bijvoorbeeld aan het sprookjesachtige Slot Neuschwanstein. Waarschijnlijk ken je het wel van de foto's. Een goed voorbeeld van één van de vele prachtige kastelen zoals je die alleen in Duitsland zult vinden en zeer de moeite waard om eens te bezoeken.
Er zijn verschillende manieren om een rondreis door Duitsland te maken. Als je zorgeloos en ontspannen op reis wilt gaan maar toch veel wilt zien en beleven is een groepsrondreis een goede keuze. Heb je liever meer vrijheid en privacy en wil je reizen op eigen tempo dan is een individuele rondreis of een autorondreis aan te bevelen. Voor gezinnen met jonge kinderen bieden familiereizen de ideale oplossing voor een onvergetelijke tijd.
Cultuur
Elk land heeft zo zijn eigen gewoonten en gebruiken. Ook in Duitsland houdt men ervan als je respect toont voor hun cultuur, gewoonten en gebruiken. Hiermee voorkom je dat je onbewust mensen beledigt. Duitsland is ons buurland en de gewoonten en gebruiken lijken veel op die van ons land. Wel merk je al snel dat het beeld wat wij Nederlanders door de jaren heen van de Duitsers hebben gevormd niet klopt. De mensen zijn vriendelijk en behulpzaam. Wel zie je dat er in bepaalde gebieden vooral door de oudere generatie, nog veel wordt gehangen aan de oude tradities. Denk bijvoorbeeld aan de klederdracht die nog veel in Beieren wordt gedragen.
Eten en drinken
Duitsland is een land waar veel vlees wordt gegeten. Als vegetariër wordt je in de dorpen soms wat vergeten, maar gelukkig is er ook voor de niet-vleeseter in de Duitse steden genoeg te krijgen. Een Duits ontbijt is vrij basic met wat harde broodjes, vleeswaren en zoet beleg zoals honing en jam. De warme maaltijd is uitgebreider en ligt vaak wat zwaarder op de maag. Gebakken aardappelen en vlees met saus en jus maken vrijwel standaard onderdeel uit van de avondmaaltijd. Bier, wijn en koffie zijn de meest gedronken dranken in Duitsland.
Weer en klimaat
In Duitsland is er sprake van een gematigd zeeklimaat. Het land is natuurlijk groot waardoor de temperatuurverschillen per gebied aanzienlijk kunnen zijn. Gemiddeld genomen liggen de temperaturen in Duitsland in de zomer rond de 18 graden en in de winter rond de -1 graden. De beste tijd voor een reis naar Duitsland is van mei tot en met oktober.
In Duitsland zijn er vele interssante bezienswaardigheden maar wat je in Duitsland absoluut moet zien zijn de vele natuurparken die het land rijk is. Wildpark Daun is er één van. Heel ruim van opzet, educatief, maar vooral enorm mooi. Je waant je in de vrije natuur. Naturzoo Rheine is ook zo’n pareltje. Je kan het echter ook stedelijker zoeken in Berlijn. Dat brengt je meteen naar een heel beroemde stad in de geschiedenis van Duitsland. Hier lag vroeger de grens tussen Oost- en West Duitsland. De Berlijnse muur. Tegenwoordig zie je daar nog maar een paar resten van terug. Er wordt in Berlijn nog wel uitgebreid aandacht aan besteed bij bijvoorbeeld Checkpoint Charlie, en ook aan de bouwstijl kan je nog zien waar de grens ongeveer moet hebben gelopen. Oost-Duitsland was immers communistisch; aan de sobere gebouwen valt dit duidelijk te bemerken.
Berlijn
Berlijn is de hoofdstad van Duitsland en heeft ruim 3 miljoen inwoners. Gezien de trendy en hippe status van de stad in combinatie met een enorme historie en boeiende cultuur, is Berlijn een echte aanrader. Sinds de jaren 90 ondergaat de stad een complete metamorfose waardoor steigers en bouwkranen onderdeel zijn van het straatbeeld. Dit klinkt misschien onaantrekkelijk, maar eenmaal in Berlijn geweest en je hebt je hart verloren. Een stuk van de Berlijnse Muur, die Duitsland tot 1989 scheidde, is te bezichtigen bij de Potsdammer Platz. Ook zijn onder andere de Brandenburger Tor en het Rijksdaggebouw typisch Berlijnse must-sees. Wandelen kun je in het mooie park Tiergarten. Ben je in Berlijn ga dan ook een dagje shoppen. Berlijn is hip en dat zie je terug in veel van de winkels.
Porta Nigra
Porta Nigra is een indrukwekkend overblijfsel uit de Romeinse tijd. Dit bouwwerk vind je in de eveneens indrukwekkende stad Trier. In Trier voel je en beleef je historie. Soms heb je het idee terug in de tijd te zijn. Porta Nigra diende oorspronkelijk als stadspoort en is 36 meter breed en 30 meter hoog. Porta Nigra is het grootste overgebleven bouwwerk in Duitsland uit de tijd van de Romeinen.
Oktoberfest
Ben je rond de tijd van het Oktoberfest in Duitsland dan is je rondreis niet volmaakt als je dit bierfeest niet meegemaakt hebt. Het Oktoberfest wordt al sinds 1810 in München gevierd en is een belevenis waar het hele jaar naar uitgekeken wordt. Eind september starten de festiviteiten en deze gaan ongeveer 16 dagen door. In tenten aan lange tafels worden pullen met, in München gebrouwen bier, leeggedronken en ook het eten wordt met smaak gegeten. Naast bier en bratwurst draait het ook om schitterende klederdracht zoals de dirndl voor de vrouw en de lederhosen voor een man. Het Oktoberfest in Duitsland begint op het gebied van populariteit al grensoverschrijdend te worden. Ook in Nederland is de Beierse klederdracht verkrijgbaar en worden er op diverse plaatsen door ons land Oktoberfesten georganiseerd. Toch is er maar een Oktoberfest en dat is in München. Maak je het Oktoberfest mee, dan heb je meteen een mooie gelegenheid deze schitterende stad verder te verkennen.
Sprookjesachtige kerstmarkten
Een ander stuk Duitse cultuur tref je aan rond Kerstmis. De Duitse kerstmarkten zijn beroemd. In de wintermaanden is het daarom heel populair om een dag door te brengen in Düsseldorf. Ook Keulen verandert rond de decembermaand in een waar kerstparadijs. De markten worden gevuld met romantische houten huisjes en in de oude binnenstad ruikt het heerlijk naar lebkuchen. Het geheel doet sprookjesachtig aan. Wanneer je een Duitse kerstmarkt wil bezoeken valt een busreis zeker aan te bevelen.
Winters Winterberg
Ben je dan toch in de winter in Duitsland, dan mag een dagje op de lange latten niet ontbreken. Winterberg in het Sauerland – op twee uur rijden vanaf de Nederlandse grens - biedt prachtige skipistes. Er zijn Nederlandstalige skileraren aanwezig, dus ook met kleine kinderen kan je er prima een dagje skiën. Ook aan de après ski is goed gedacht. Een heleboel Nederlandse ondernemers zitten tegenwoordig in Winterberg en hebben daar een restaurant, bar of hotel. Toch iets meer van de gebaande paden af kan natuurlijk ook. Winterberg staat namelijk ook bekend om zijn rodelbanen en gelegenheden om te snowboarden. Aan het vervoer zal het niet liggen. In Winterberg loopt een netwerk van zesentwintig skiliften.
Toch liever in de achtbaan
We hadden het nu over de wintermaanden in Duitsland, maar in de zomermaanden is het ook een paradijs voor gezinnen. Het land telt een groot aantal pretparken van internationale allure. Een dagje Phantasialand of Movie Park Duitsland is prima te combineren met een hotelovernachting. Het wordt ook heel regelmatig als pakketreis aangeboden. En denk vooral niet dat je voor Legoland helemaal naar Denemarken moet reizen. Ook in het Beierse Günzburg is het sinds 2014 te vinden. Duitsers zijn sowieso creatief met attractieparken en de locaties ervan. Wunderland Kalkar, eveneens vlakbij de Nederlandse grens, is gevestigd in een oude kerncentrale.
Shopping paradijs
Een bezoekje aan Duitsland is dus zeker de moeite waard. Al ga je maar een dagje winkelen net over de grens – het is er vaak ook net wat goedkoper in de gigantische supermarkten - dan ben je er al echt even tussenuit. Je wandelt door een pittoresk dorpje, luncht bij een Duitse konditorei en snuift onderweg nog wat cultuur op. Toch liever naar zo’n enorm hypermodern overdekt winkelcentrum kan natuurlijk ook.
Natuurparken
Wat je in Duitsland ook absoluut moet zien zijn de vele natuurparken die het land rijk is. Wildpark Daun is er één van. Heel ruim van opzet, educatief, maar vooral enorm mooi. Je waant je in de vrije natuur. Naturzoo Rheine is ook zo’n pareltje. Je kan het echter ook stedelijker zoeken in Berlijn. Dat brengt je meteen naar een heel beroemde stad in de geschiedenis van Duitsland. Hier lag vroeger de grens tussen Oost- en West Duitsland. De Berlijnse muur. Tegenwoordig zie je daar nog maar een paar resten van terug. Er wordt in Berlijn nog wel uitgebreid aandacht aan besteed bij bijvoorbeeld Checkpoint Charlie, en ook aan de bouwstijl kan je nog zien waar de grens ongeveer moet hebben gelopen. Oost-Duitsland was immers communistisch; aan de sobere gebouwen valt dit duidelijk te bemerken.
Duitsland: Ja doch!
Al woon je langs onze kust, Duitsland ligt niet veel verder dan zo’n drie uur autorijden. Ideaal dus voor een weekendje weg, een Rijnreis, een kastelentocht, carnavalsoptochten, festivals of een wintersportvakantie, opera. Het land heeft alles wat je zoekt en meer voor cultuurzoekers, architectuurbestudeerders of sportievelingen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de gastronomische uitdagingen. Er is echt teveel om op te noemen: kuurvakanties, stedentochten naar München, Berlijn of Frankfurt. Carnaval of kunsttentoonstellingen en –markten.
Cultuur en festivals
Bach, Brahms, Beethoven… Duitsland heeft veel van de grootste componisten voortgebracht. Opera’s, operettes en musicals, als dit jouw interesse heeft dat zit je in Duitsland op de eerste rang. Elke maand van het jaar zijn er door heel het land muziekfestivals met bijvoorbeeld de München Opernfestspielen in juli, Maerzmusik in Berlin in maart of het Musikfest in Berlijn in September. Wie kent niet de Oktoberfesten? Heb je dit nog nooit meegemaakt, reis dan in oktober richting München of Bayern voor deze Wiesn, zoals het festival lokaal heet. Gedurende de tweewekelijkse festiviteiten geniet je hier van attracties, parades en specifiek traditioneel voedsel zoals worst, zuurkool, Steckerfish (vis aan een spies) or Reiberdatschi (aardappelpannenkoeken) en natuurlijk bier.
Bier
Voor de echte bierliefhebber is het een Walhalla in Duitsland en dan met name in het midden van het land dat bekend staat als ‘Bierfranken’ vanwege de grote hoeveelheid bierbrouwerijen. De meeste bieren in Duitsland zijn ondergistend: het gist zakt tijdens het gistingsproces naar de bodem van het vat en hoewel het langer duurt dan bovengistend bier is het minder onderhevig aan bacteriën vorming en dus is het eindproduct zekerder. Met de hoeveelheid brouwerijen is het duidelijk dat Duitsland tot een van de grootste bierproducenten gerekend mag worden. Ze kennen bokbieren, Weissbieren (gemaakt met tarwe) en pilsners. Bamberg wordt gezien als hoofdstad van bier en een bezoek aan de brouwerij mag zeker niet op je lijstje ontbreken als je van dit vocht houdt. Wist je dat ze in Bamberg ook een rookbier produceren?
Wijn
Met gunstig gelegen berghellingen is wijn een ander belangrijk gastronomisch uitvoermiddel. Riesling en Rieslingspätlesen, laat geplukte oogsten die door de ligging rond Wiesbaden en Rüesheim een specifieke smaak meekrijgen. En laten veel van de wijngaarden nou in een van de meest dichtbezette cultuurhistorische gebieden liggen. Wat is mooier dan een deze wijngaarden, kloosters en kastelen aan te doen via een Rijncruise?
Niet van het varen? Dan kun je ook simpelweg een rondreis maken met de auto, wandelen of fietsen door de prachtige gebergten en af stappen in een van de vele pittoreske dorpjes en je daar laven aan een goed glas plaatselijke wijn. Of doe een lang weekend weg tijdens een van de wijnfestival in bijvoorbeeld Schlemmerwochen in April. Combineer muziek, wijn en zomerwarmte tijdens het Rheingau Musik festival in de zomermaanden of ga eens naar een wijnveiling in Kloster Eberbach.
Gerechten
Net als Nederland kent Duitsland een uitgebreide keuken waarin de aardappel een belangrijke plek in neemt, ‘kartoffelsalat’ neemt niet voor niets vrijwel altijd een plekje in op onze buffettafels. Worsten in elke soort of maat: bockworst, bratworst, frankfurter. Op een bedje van zuur-of rode kool. En Kaffee und Kuchen: koffie met gebak: ‘torten; die bestaan uit lagen deeg met allerlei soorten vulling (Schwartzwalder Kirschtorten), kuchen; eenvoudige taarten bestaand uit bodem gevuld met vruchten bijvoorbeeld. Verder ‘blechkuchen’ rechthoekige stukken gebak of dikke, niet krokante koek of napf-of kastenkuchen die in iedere streek anders is maar een cake-achtige bodem heeft met een chocoladelaag.
Sportief
Om al dit soort heerlijkheden te (kunnen blijven) eten en drinken beweeg je gewoon wat meer. Wandelen, klimmen, fietsen, raften, kamperen, je kunt door heel het land terecht voor een actieve invulling van je tijd. En tja, al is het een relatief kort stukje, een strandvakantie hoor daar ook bij. Vanwege het weer wordt het dan waarschijnlijk wandelen door de duinen en langs de kust maar het is ook een interessante bestemming voor zwemmen en zeilen.
Geografie, klimaat en reistijd
Met een relatief korte kustlijn in het noorden en buurlanden Nederland, Belgie, Luxemburg, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Polen, Tsjechië en zelfs een stukje Denemarken weet Duitsland zich met meer dan 3600km aan landsgrenzen het middenpunt van Europa. Met een gemiddeld zeeklimaat in het noorden waar zich ook de laagvlakte bevindt en via de middengebergteb en de voorlopers van de Alpen in het zuiden loopt het klimaat ook richting een land- en hoogtegebergteklimaat. Voor vakantie met weer zoals in Nederland blijf je dus het best noordelijk en wil je wat duidelijkere zomer en-of wintertemperaturen en neerslag dan begeef je je naar het zuiden.
Met de vele overeenkomsten in taal tussen Nederlands en Duits en een beetje goede wil en af en toe een woordje Engels is het goed reizen door ons buurland. Niet alleen de taal kent overeenkomsten, hetzelfde geldt voor de veiligheid. Let op zakkenrollers als je op vakantie bent en laat je spullen niet nodeloos onbeheerd achter. Duitsland is een veilig reisland.
Geschiedenis
Eeuwen van koningshuizen en machtswisseling hebben Duitsland menigmaal van hand doen veranderen. Na de bevolking door Neanderthalers is Duitsland langs de Rijn lang verdeeld geweest. Het Romeinse Rijk rukte op tot de Rijn, terwijl de Germanen het gebied daarboven in bezit hadden. Tijdens de vroege Middeleeuwen werd het Germaanse gebied uitgebreid naar het zuiden en vervolgens overgenomen door Karel de Grote. De verdeling van het gebied onder zijn 3 kleinzonen, was de eerste indicatie van wat later Duitsland, Frankrijk en het gebied dat nu Oostenrijk, Zwitserland en Noord-Italië zou worden. Rond 1024 werd er voor het eerst gerept van ‘Duitsland’. Er volgden nog veel verschillende bestuursvormen die in meer op mindere mate steunden op de geestelijke machthebbers van die tijd. Na de pest en de 30-jarige oorlog in 1648 maakten Zwitserland en de Verenigde Provinciën – het latere Nederland – geen deel meer uit van de staat. Na verder touwtrekken (tussen 1650 en 1871) vanuit Frankrijk, Polen en het tegenwoordige Oostenrijk werd het rijk zoals we Duitsland nu kennen al iets duidelijker te herkennen. Vanaf 1871 tot het begin van de Eerste Wereldoorlog kende Duitsland het autoritaire, militaristisch en anti-liberale Keizerrijk. Dat werd op zijn beurt verworpen na de moord op Frans Ferdinand van Oostenrijk waardoor het land zich in de Eerste wereldoorlog samen met Oostenrijk en Hongarije. Een oorlog die door de enorme economische en sociae verliezen een enorme aderlating betekende voor elke betrokken partij. In 1918 werd voor het eerst een republiek uitgeroepen, de Weimar republiek.
De grote armoede waarmee de republiek te kampen had, was de ideale voedingsbodem voor de rechtse ideeën van Hitler die het volk met beloften op betere tijden zover dreef dat men Joden als aanstichters van het kwaad zagen en men aan annexatie van zijn buurlanden begon, wat leidde tot de Tweede Wereldoorlog. Na het verlies daarvan in 1945 werd Duitsland opgedeeld in twee gedeelten: West- en Oost Duitsland, waarbij de laatste aan een communistisch regime onderworpen werd. De muur die beide gebiedsdelen van elkaar scheidde werd pas in 1989 geslecht waarna de opbouw van de tegenwoordige Bondsrepubliek Duitsland weer begon.
Politiek
Het vele touwtrekken, de verschillende bestuursvormen en heersers hebben geleid tot de Bondsrepubliek die het land sinds 1990 kent. Dat is ook terug te zien in de vlag die in de negentiende eeuw ontstond al is er sinds die tijd veel discussie geweest over het hebben van een zwart-wit-rode of een zwart-rood-gele/gouden vlag. Het staat symbool voor het samengaan van de verschillende landsgebieden: zwart en wit van de Pruisische gebieden en rood-wit van de handelssteden. Het zwart-rood-wit was de vlag van de Weimar republiek. Uiteindelijk werd na de tweede wereldoorlog teruggegrepen op de laatste. Sinds 1949 is Duitsland een democratisch-parlementaire bondsstaat met een meer-partijenstelsel. Bij een tweederde meerderheid kan de grondwet veranderd worden.
Drinkwater
In Duitsland kun je net als in Nederland zonder problemen water uit de kraan drinken.
Valuta
In Duitsland hoef je geen geld te wisselen voor een andere valuta. Je betaalt hier gewoon met de Euro. Ook pinnen en betalen met credit cards of bankpassen zullen geen problemen opleveren.
Tijdsverschil
Bij een reis door Duitsland heb je niet te maken met een tijdverschil.
Visum en reisdocumenten
In Duitsland heb je een geldig identiteitskaart of paspoort nodig. Een visum is niet nodig, doordat wij samen met o.a. Duitsland tot de Schengen-landen behoren.
Inentingen
Je bent niet verplicht om je te laten inenten. Ook zijn er geen inentingen die worden geadviseerd. In veel andere landen is dit vaak wel het geval.
Criminaliteit
Duitsland is een relatief veilig land. Hier zul je niet zo snel wild west praktijken tegenkomen. Uiteraard kent elk land kleine criminaliteit, zoals zakkenrollerij en diefstal. Daarom kun je beter niet te koop lopen met kostbaarheden. Het dragen van een geldgordel onder je kleren is een goede manier om je waardevolle spullen te verbergen.
Vluchttijd
In ongeveer een uur en 15 minuten vlieg je van Amsterdam naar de hoofdstad van Duitsland, Berlijn.
Overnachten
De meest gebruikelijke manier om te overnachten in Duitsland is in een hotel, appartement of op een camping.
Duitsland heeft een gematigd zeeklimaat. Typerend voor dit klimaattype zijn milde winters en gematigde zomers. Omdat Duitsland heuvels en bergen heeft zijn er verschillende weertypes. De gemiddelde temperatuur is ten opzichte van Nederland iets warmer.
De officiële taal van Duitsland is het Duits. Verder worden er door bepaalde groepen minderheden en immigranten nog een aantal andere talen gesproken. In Duitsland spreekt men over het algemeen wel een woordje Engels. Alleen lang niet iedereen kan Engels spreken.
De officiële valuta van Duitsland is de Euro. Pinnen met zowel creditcards al bankpassen is overal mogelijk. Let wel op, want sommige Duitse banken rekenen pinkosten door aan de klant. Het leven is in Duitsland goedkoper dan in Nederland. Het scheelt ongeveer 10%.
De hoofdstad van Duitsland is Berlijn. Er wonen ongeveer 3.5 miljoen inwoners. Daarmee is het de op twee na grootste stad van Europa. Berlijn is een vrij groene stad met veel natuur. Ook zijn er vele interessante bezienswaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan de Berlijnse Muur.