Rondreis Guatemala

Rondreizen door Guatemala

Guatemala ligt in Midden-Amerika en is op het gebied van cultuur, geschiedenis en natuur zo boeiend en inspirerend, dat een rondreis door Guatemala een ervaring is die je lang bij zal blijven. Maya’s, meren en vulkanen, ze zijn allen even betoverend.

Cultuur
De indianen in Guatemala zijn bescheiden en conservatief. Wanneer je op rondreis in Guatemala bent, is het verstandig om geen politieke uitspraken te doen en discussies hierover te beginnen. Repressie is nog steeds groot in het land en daarom durft de bevolking geen uitspraken op het gebied van politiek te doen. De kreet ‘het oog wil ook wat’ is belangrijk in Guatemala. De inwoners dragen nette en schone kleding en stellen het op prijs dat anderen, dus ook mensen die te gast zijn in hun land, deze opvatting respecteren en naleven. Draag dan ook geen blote kleding, zeker niet in indianendorpen. Een korte broek voor mannen is maar raar. Vrouwen horen geen mannencafés, zoals cantinas, te bezoeken en ook alleen over straat gaan ’s nachts is niet gebruikelijk.

Eten en drinken
Maïs en bonen vormen doorgaans de basis van de maaltijd in Guatemala. In Guatemala wordt de lunch als hoofdmaaltijd gegeten. De lunch is wel vrij basis en bestaat uit rijst of aardappelen, vlees of kip en wat groenten of salade. Het diner bestaat uit dezelfde bestandsdelen als de lunch. In de grotere steden kunnen er ook gerechten uit de internationale keuken gegeten worden. Ook op straat wordt er veel eten verkocht. Denk aan tortilla’s met guacamole en chile rellenos. Ook fruitdrankjes en milkshakes worden er op elke hoek van de straat verkocht. Koffie stelt niet zoveel voor in Guatemala, meestal is het maar een waterig bakje.

Weer en klimaat
In Guatemala worden de temperaturen bepaald door de verschillen in hoogte en niet zo zeer door de tijd van het jaar. Tot 800 meter hoogte is het heet en vochtig. Tot 1600 meter is het aangenaam door het gematigde klimaat en vanaf de 1600 meter is het koel. ’s Nachts kan het in de hoger gelegen gebieden vriezen en zijn de verschillen in temperatuur tussen dag en nacht groot. Het droge seizoen duurt van half november tot half mei en het regenseizoen volgt daarna. Ondanks dat er een regenseizoen bestaat, is er niet per se sprake van een beste tijd voor een rondreis door Guatemala. Een bui kan erg verfrissend zijn.

POPULAIRE RONDREIZEN

Kenmerken Guatemala

Klimaat Guatemala

De hoogteverschillen bepalen het weerbeeld in Guatemala. Tot 800 meter hoogte is het warm en vochtig. Tot 1600 meter is het aangenaam en is er sprake van een gematigd klimaat. Vanaf 1600 meter is het koel. In de hoge gebieden vriest het ’s nachts vaak.

Gesproken Taal

De voertaal in Guatemala is Spaans, maar er worden ook veel indiaanse talen gesproken. Verkleinwoorden worden veel gebruikt en de namen van veel plaatsen worden afgekort. Het is aan te raden om een aantal worden Spaans te leren, omdat niet iedereen even goed Engels spreekt.

Gebruikte valuta

In Guatemala betaal je met de quetzal. Naast de Quetzal wordt de US dollar ook geaccepteerd. In grotere plaatsen en toeristische gebieden kan gewoon gepind worden, maar de pinautomaten zijn er wel schaars. Neem daarom dus voldoende contant geld mee. Let op je veiligheid en pin alleen overdag.

Hoofdstad van Guatemala

Guatemala-Stad is de hoofdstad van Guatemala. De stad heeft ruim 2 miljoen inwoners. Verder is Guatamala-Stad het economische hart van het land. Bovendien ademt Guatemala-Stad historie. Je vindt hier dan ook overblijfselen van de Maya’s.