Rondreis Iran

Rondreizen door Iran

Op het gebied van rondreizen is Iran een vergeten land. Zonde, want een rondreis door Iran is bijzonder de moeite waard. Het land is prachtig en heeft een rijke historie. Naast al die historie en het natuurschoon, is Iran een bijzonder gastvrij land, de bevolking zal je doen verbazen. Dit alles maakt dat rondreizen door Iran een absolute aanrader is.

Cultuur
Iran is een islamitisch land. Je moet altijd onthouden dat je te gast bent als je op rondreis in Iran bent en daarom is het belangrijk voor je reis wat van de cultuur en gebruiken van het land te weten. Respecteer het geloof en stel je bescheiden op. Pas je kleding ook aan en trek je schoenen uit als je bij iemand op bezoek bent. Hou je aan de zogenaamde tarof: de Iraanse etiquette waarbij de directheid die wij kennen een absolute no go is. Wordt je iets aangeboden, is het gebruikelijk de eerste keer te weigeren en daarna te accepteren. Draag in heiligdommen de chador, wat een lange lap stof is. Draag bij voorkeur wijde kleding en een hoofddoek, al zal het in sommige steden minder streng zijn.

Eten en drinken
Tijdens rondreizen in Iran kun je voor weinig heerlijk eten. In Teheran vind je ook restaurants met een internationale menukaart. Elke maaltijd wordt geserveerd met brood en rijst. De gerechten zijn over het algemeen mild gekruid. Ook kebab en stoofpot zijn typische gerechten in Iran. In de kustgebieden wordt veel vis gegeten. Een typisch gerecht in Iran is aash, een dikke volle soep die goed vult. Alcohol wordt niet gedronken omdat Iran een islamitisch land is. Thee is een veel gedronken drank. Met een suikerklontje tussen je tanden slurp je dan je thee naar binnen. De koffie die in Iran te verkrijgen is, tenzij je in de stad naar een coffeeshop gaat, vaak alleen Nescafé.

Weer en klimaat
Doordat Iran een groot land is, kent het vele verschillen op het gebied van klimaat en temperatuur. In sommige gebieden wordt het heel koud en in andere gebieden kan het wel meer dan 40 graden worden. De beste tijd voor een rondreis in Iran is in het voor- of in het najaar. 

POPULAIRE RONDREIZEN

Kenmerken Iran

Klimaat Iran

Omdat Iran een uitgestrekt land is zijn er grote verschillen in het klimaat. De zomers in Iran zijn zeer heet. Temperaturen van meer dan 40 graden zijn geen uitzondering. De winters daarentegen kunnen vrij koud zijn. In de winters zijn de bergachtige gebieden onbereikbaar door de sneeuwval.

Gesproken Taal

Perzisch is de officiële taal van Iran. Naast het Perzisch worden er nog veel andere talen gesproken zoals het Turkmeens, Turks en Koerdisch. In de grotere steden wordt er bovendien Engels gesproken. Verder wordt het gewaardeerd als u een aantal woorden Perzisch kunt spreken.

Gebruikte valuta

De valuta van Iran is de rial. Deze is onderverdeeld in honderd dinar. Pinnen in Iran is niet mogelijk, omdat er geen pinautomaten zijn. Creditcards zijn dus ook nutteloos. Het is aan te raden om voldoende Euro’s of Amerikaanse Dollars mee te nemen en deze om te wisselen.

Hoofdstad van Iran

De hoofdstad van Iran is Teheran. Dit is de grootste stad van het land en telt ongeveer tien miljoen inwoners. Teheran is het economische, culture en industriële hart van Iran. Er zijn verder veel interessante bezienswaardigheden die zeker een bezoekje waard zijn.