Rondreis Jordanie

Rondreizen door Jordanie

Wil je iets van het mystieke en indrukwekkende Midden-Oosten beleven, dan is een rondreis door Jordanië een absolute aanrader. Je zult hier dingen zien die je nergens anders zult zien. Verbaas je over de gastvrijheid van de mensen in dit prachtige land. Na een rondreis door Jordanië ga je met een rugzak vol mooie herinneringen naar huis. Het is lastig om Jordanië te vergeten en dat is maar goed ook.
 
Cultuur
Tijdens je rondreis door Jordanië zal je ervaren hoe bijzonder gastvrij de mensen in dit land zijn. Mensen nodigen graag gasten in hun huis uit, ook vreemdelingen. De achterliggende gedachte hierbij is dat mensen zonder de hulp van anderen niet in de woestijn kunnen overleven. Onderhandelen over de aankoopprijs is gebruikelijk, maar wel moeizaam, in Jordanië. Men vindt het opmerkelijk als er niet onderhandeld wordt. In Jordanië is de vrijdag wat bij ons in Nederland de zondag is. Vrijdag is de rustdag en alle openbare gelegenheden zijn dan gesloten. Houd er rekening mee dat de mensen in Jordanië ook veel gebruik maken van non-verbale communicatie. Veel van de gebaren betekenen niet hetzelfde als bij ons. ‘Nee schudden’ betekent in Jordanië bijvoorbeeld dat men je niet begrijpt.
 
Eten en drinken
Alleen al door het eten gaat er tijdens je rondreis door Jordanië een wereld voor je open. De Keuken in Jordanië is behoorlijk anders dan wat wij gewend zijn. Doe de eerste dagen dan ook rustig aan om aan het eten te kunnen wennen. Je kunt eten wat je wilt, maar let wel op onguur uitziende tentjes op straat. Mayonaise, rauwkost en ijs kan riskant zijn wat betreft ziektekiemen. Shoarma, falafel en humus zijn gerechten uit Jordanië die wij ook kennen. Een typisch gerecht in Jordanië is lam met rijst en pijnboompitten. Jordanië is een islamitisch land en dus kun je hier geen varkensvlees krijgen. Vraag je onverhoopt toch naar varkensvlees, dan zijn de mensen diep beledigd. Officieel mag er volgens de islam geen alcohol gedronken worden, maar men houdt zich hier niet echt aan. Alcohol is overal verkrijgbaar en wordt ook gewoon door de Jordaniërs gedronken. Wijn in Jordanië is niet erg lekker, maar importbier is natuurlijk prima te drinken en is goed verkrijgbaar. Arak is een typisch Jordanees drankje wat naar anijs smaakt. Drink je graag vruchtensappen, let er dan op dat het niet aangelengd wordt met water. Dit is veelal leidingwater en daar kunnen wij ziek van worden.
 
Weer en klimaat
In de winter is het in Jordanië koud en nat, maar de zomers echter zijn droog en heet. De mooiste tijd voor een rondreis door Jordanië is van april tot juni. De natuur staat dan volop in bloei en Jordanië is op zijn mooist. Ook de periode van september tot november is een prima periode. In de zomer moet je rekening houden met extreme temperaturen.

Kenmerken Jordanie

Klimaat Jordanie

Jordanië kent hete zomers en koude, natte winters. Door de hoogteverschillen in Jordanië zijn er verschillende klimaten, namelijk een koud- en warm steppeklimaat en een koud- en warm woestijnklimaat. Verder is er ook nog een mediteraan klimaat nabij de Jordaanoever.

Gesproken Taal

In Jordanië is de officiële taal Arabisch. Naast het officiële Arabisch worden er nog allerlei andere Arabische talen gesproken. In de toeristische gebieden en in de steden spreekt men tegenwoordig ook een aardig woordje Engels. Het wordt gewaardeerd als u een woordje Arabisch spreekt.

Gebruikte valuta

De valuta van Jordanië is de dinar. Deze is onderverdeeld in duizend fils. Het is vrij eenvoudig om te pinnen in Jordanië, alleen komt het af en toe wel eens voor dat de pinautomaat niet werkt. Daarom raden wij het aan om voldoende contanten mee te nemen.

Hoofdstad van Jordanie

De hoofdstad van Jordanië is Amman en deze stad telt ongeveer 2 miljoen inwoners. Amman is een moderne stad die sterk groeit en tegenwoordig zijn er steeds meer buitenlandse bedrijven te vinden. Amman heeft ook vele interessante bezienswaardigheden.