Rondreis Kroatie

Rondreizen door Kroatie

Kroatië is nog altijd in de lift als het gaat om toerisme. Veel meer mensen ontdekken de schoonheid van de ongerepte natuur. Daarnaast heeft Kroatië een rijke historie en schilderachtige dorpjes. Een rondreis door Kroatië is dan ook een logische stap. Dit land zal een onuitwisbare indruk bij je achterlaten.

Cultuur
Kroatië is een land van folklore en kunst. De cultuur is dan ook al dertien eeuwen oud en dat is aan alles goed te merken. Godsdienst speelt een belangrijke rol in Kroatië, het merendeel van de bevolking is rooms-katholiek. De bevolking in Kroatië is bijzonder vriendelijk en gastvrij, ondanks dat ze bij een eerste ontmoeting stug over kunnen komen. De Kroaten zijn een trots volk en zullen het niet waarderen als je negatief over hun land spreekt. Verder is het natuurlijk belangrijk om altijd te beseffen dat je te gast bent in een land. Voorkom dat je beledigend wordt door gewoonten en gebruiken te respecteren, al komen ze nog zo vreemd en anders over.

Eten en drinken
Bop culinair gebied zijn de Kroaten bij de toeristen nog niet zo bekend. Ook niet gek want alle hotels in Kroatië hebben gerechten uit de Europese keuken op de menukaart staan. Zo word je niet ‘gedwongen’ om eten uit de Kroatische keuken te kiezen. Toch zijn de typische Kroatische gerechten geen vreemde dingen. Denk bijvoorbeeld aan Dalmatische gerookte ham, salami met paprika en Kroatische visschotel. In het binnenland worden veelal streekgerechten gegeten en aan de kust eet men meer vis. De wijn uit Kroatië is van zeer goede kwaliteit en is absoluut de moeite van het proeven waard. Ook Pivo, het bier in Kroatië, is zeer smaakvol.

Weer en klimaat
In Kroatië heerst er een landklimaat en een mediterraan klimaat. Het kan in de winter behoorlijk koud worden met temperaturen dalend tot – 15 graden. In de zomer liggen de temperaturen rond de 25 tot 35 graden. De beste tijd voor een rondreis door Kroatië is in de maanden mei tot en met september.

Kenmerken Kroatie

Klimaat Kroatie

In Kroatië zijn er drie verschillende klimaten, namelijk een continentaal klimaat, een bergklimaat en een mediterraan klimaat. Gedurende het hele jaar kan er neerslag vallen. De hoeveelheden regen hangen veel af van de plaats in het land en de tijd van het jaar.

Gesproken Taal

In Kroatië is de officiële taal Kroatisch. Deze taal is nauw verwant aan het Servo-Kroatisch dat gesproken wordt in Servië-Montenegro. Daarnaast wordt er in Istrië Italiaans gesproken. Verder kunt u zich goed redden in de toeristische gebieden met Engels en/of Duits.

Gebruikte valuta

De valuta van Kroatië is de Kroatische Kuna die is onderverdeeld in honderd lipa. Zowel met bankpassen als creditcards kunt u vrijwel overal pinnen. Houdt wel in de gaten dat er niemand meekijkt tijdens het pinnen. Verder bent u minder geld kwijt voor het dagelijks leven dan in Nederland.

Hoofdstad van Kroatie

De hoofdstad van Kroatië is Zagreb. Zagreb heeft een oud gedeelte, ook wel Gornji Grad genoemd en een nieuw gedeelte, ook wel Donji Grad genoemd. Er zijn vele theaters, musea en galerieën te vinden. Daarnaast wordt Zagreb ook wel de romantische hoofdstad genoemd.