Rondreis Laos

Rondreizen door Laos

Laos is een schitterend en authentiek land in Azië. Wil je graag het massatoerisme ontvluchten, dan is een rondreis door het mooie Laos echt iets voor jou. Een rondreis door Laos geeft je een overweldigend gevoel van rust, ongerepte natuur en stilte. Ook op het gebied van cultuur zal er in Laos een wereld voor je open gaan. Een rondreis door Laos een zeer bijzondere ervaring.
 
Cultuur
Op je rondreis in Laos zal je merken dat de cultuurverschillen behoorlijk groot zijn. Het is bijvoorbeeld zeer belangrijk om nooit iemands hoofd aan te raken. Het hoofd wordt gezien als het hoogste en belangrijkste lichaamsdeel. De voeten echter zijn onrein. Ook het wijzen met de vinger naar een persoon wordt als zeer beledigend gezien. Als je iemand wilt wenken, doe dit dan door de handpalm naar beneden te houden en een snelle beweging met de vingers naar je toe te maken. Ben je van plan om tijdens je reis door Laos een bezoek aan een tempel te brengen, doe dit dan zonder bedekt hoofd en met blote voeten. Loop om een pagode heen met de wijzers van de klok mee. De schoenen draag je in je linkerhand. Onthoud heel goed dat de voeten onrein zijn en laat daarom als je zit ook nooit je voeten in de richting van een Boeddhabeeld wijzen. Maak ook liever geen foto’s van jezelf bij een Boeddhabeeld. Raak een monnik niet aan, en zeker niet als je een vrouw bent. Als vrouwen iets aan een monnik willen geven, dient dit via een man te gebeuren. Steek ook nooit boven ene monnik uit. Ben je langer dan de monnik, maak jezelf dan klein. Blijf altijd rustig en bekritiseer de mensen nooit in het openbaar. Houd er ook rekening mee dat de Lao niet zo punctueel zijn als wij gewend zijn.
 
Eten en drinken
Eten en sociale aangelegenheden gaan in Laos hand in hand. Je zult op rondreis door Laos merken dat je de hele dag door kunt eten. Dit komt doordat de Lao niet eten op vaste tijdstippen, maar gewoon wanneer ze trek hebben. Het eten in restaurantjes en straattentjes is zeer goedkoop. Hierdoor halen de mensen liever hun eten dan dat ze koken. Zodra je in Laos aankomt, kun je het beste rustig aan beginnen met het eten. Vaak moet onze maag even wennen aan onder andere de andere ingrediënten die gebruikt worden. Het eten is over het algemeen behoorlijk pittig, maar ook als je hier niet van houdt, is er voldoende keuze. Rijst en rijstnoodles vormen de basis voor gerechten in Laos. Daarnaast eet men graag groenten en vis, al is varkensvlees, rundvlees en kip ook verkrijgbaar. Spannende vleessoorten als aap en gordeldier zijn vaak te verkrijgen bij kleine straattentjes. Er wordt veel gebruik gemaakt van verschillende kruiden. Thee en koffie wordt in Laos veel gedronken, al is de koffie vaak oploskoffie. Het is gebruikelijk om drinken uit flesjes over te gieten in een plastic zakje en hier dan met een rietje uit te drinken. Hiermee wordt voorkomen dat er statiegeld betaald moet worden. Bier is in Laos niet erg lekker en wijn is niet makkelijk verkrijgbaar. Wil je toch graag een alcoholisch drankje drinken, drink dan Thaise Mekong-whiskey.
 
Weer en klimaat
Laos kent door het tropische klimaat praktisch het hele jaar door temperaturen tussen de 25 en 40 graden. De heetste periode valt tussen maart en mei. Van mei tot en met september valt door de moesson de meeste regen. Van november tot en met maart kunnen de temperaturen behoorlijk dalen. De beste tijd voor een rondreis in Laos is in januari, november en december.

Kenmerken Laos

Klimaat Laos

Laos heeft twee seizoenen. Vanaf november tot april is er een droog seizoen en vanaf mei tot en met oktober is er een regenseizoen. In de eerste helft van het droge seizoen is het relatief koel. In het tweede deel wordt het echt heet. Temperaturen van 40 graden zijn geen uitzondering.

Gesproken Taal

In Laos worden er maar liefst 85 talen gesproken. De officiële taal is Laotiaans. Laotiaans is verwant aan het Thais en aan de Zuid-Chinese talen. De inwoners van Laos spreken vaak ook Engels en/of Frans. Lang niet iedereen in Laos spreekt Laotiaans. Vaak gaat de voorkeur uit naar het Thais.

Gebruikte valuta

De valuta in Laos is de Laotiaanse Kip. De Laotiaanse Kip kent alleen bankbiljetten. Creditcards worden alleen geaccepteerd in de grotere hotels. Het gebruik van bankpassen wordt wel steeds gemakkelijker. Verder is het aan te raden om voldoende contant geld mee te nemen.

Hoofdstad van Laos

De hoofdstad van Laos is Vientiane. Er wonen ongeveer 400.000 inwoners in deze stad. Vientiane behoort tot één van de drie klassieke Frans Indochinese steden. Verder heeft Vientiane veel belangrijke bezienswaardigheden en een interessante geschiedenis.