Rondreis Letland

Rondreizen door Letland

Een rondreis door Letland maken is misschien niet het meest voor de hand liggende als je denkt aan het maken van een rondreis. Toch moet je dit land niet onderschatten. Prachtige gebouwen die allen gebouwd zijn door de eeuwen heen laten zien dat Letland een rijke historie heeft. Ook de kustlijn en de onaangetaste natuur maken dat Letland een prachtig land is. Een rondreis door Letland is een onvergetelijke ervaring.

Cultuur
De bevolking van Letland hecht veel waarde aan tradities. Door de bezetting van Letland in het verleden, zijn de tradities in Letland een smeltkroes van tradities uit verschillende landen. Denk hierbij aan landen als Duitsland en Rusland. Ook in de traditionele klederdracht is deze mix terug te zien. Ook muziek en het vertellen van volksverhalen zijn belangrijk onderdeel van de Letse cultuur. Als je altijd het besef hebt dat je te gast bent in het land en de gebruiken en gewoonten respecteert, ook al zijn ze voor ons raar, dan kwets je nooit onbedoeld iemand.

Eten en drinken
Op het gebied van kruiden voeren dille en kummel de boventoon in de Letse keuken. Kummel wordt altijd toegevoegd aan brood, kaas en zuurkool. Dille wordt weer veel gebruikt om een salade op smaak te brengen. Kikkererwten met spek en uien en broodsoep met zure room worden graag gegeten. In de grotere steden kun je ook voldoende restaurants vinden die eten uit de internationale keuken op de menukaart hebben staan. Bier wordt in Letland Alus genoemd en wordt graag gedronken. Kwass, gemaakt van gerst, rogge en malt, en wodka en Letse kruidendrank zijn populaire drankjes in Letland.

Weer en klimaat
Aan de kust van Letland is er sprake van een zeeklimaat. Ga je meer het binnenland in dan heb je te maken met een landklimaat. De zomers zijn kort, maar met een gemiddelde temperatuur van 25 graden wel aangenaam. In de winter wordt het vaak wel erg koud. De beste tijd voor een rondreis door Letland is in de maanden juni, juli en augustus.

POPULAIRE RONDREIZEN

Kenmerken Letland

Klimaat Letland

Letland heeft een zeeklimaat. Typerend hiervan zijn gematigde zomers en tamelijk koele winters. Langs de kust is het vaak een aantal graden warmer door de invloed van de zee. Verder hebben de zomers lange dagen. Dit wordt veroorzaakt door de noordelijke ligging.

Gesproken Taal

De officiële taal van Letland is het Lets. Er wordt ook veel Russisch gesproken, omdat 25% van de Letten afkomstig is uit Rusland. Tegenwoordig wordt er steeds beter Engels gesproken. Lets is nauw verwant aan het Litouws, omdat ze tot dezelfde taalgroep behoort.

Gebruikte valuta

Tot 1 januari 2014 was de officiële valuta van Letland de Letse Lats. Daarna is er overgeschakeld naar de Euro. Pinnen is geen enkel probleem. Alle grote creditcards en de meeste bankpassen werken er goed. Het prijsniveau is een stuk lager dan in Nederland, alleen heel goedkoop is het niet meer.

Hoofdstad van Letland

De hoofdstad van Letland is Riga. Deze stad heeft een rijke geschiedenis. Er zijn zowel westerse als oosterse (Sovjet) kenmerken te vinden. De stad heeft een bruisend uitgaansleven en mooie musea. Op cultureel gebied heeft Riga meer dan genoeg te bieden.