Rondreis Litouwen

Rondreizen door Litouwen

Wanneer je aan rondreizen denkt, denk je waarschijnlijk niet meteen aan een rondreis door Litouwen. Door de historie, de natuur en de gastvrije bevolking merk je tijdens een rondreis al snel dat het land je hart zal veroveren. Overal in het land kom je overblijfselen tegen van de roerige geschiedenis die het land heeft. Desalniettemin is een rondreis in Litouwen een aanrader.

Cultuur
De bevolking van Litouwen heeft op het gebied van houding wel iets weg van een mediterraan land: rustig, ontspannen en laten alles meer op zijn beloop. Muziek, zang en dans zijn een zeer belangrijk onderdeel van de cultuur in Litouwen. Wanneer je zorgt dat je iets van de gewoonten en gebruiken van Litouwen kent voordat je aan je rondreis begint, voorkom je dat je onbedoeld mensen beledigd als je de cultuur niet kent. Weet je iets niet, vraag het dan gewoon. Respecteer de bewoners van het land waarin je te gast bent en dan komt het altijd goed.

Eten en drinken
De aardappel is het belangrijkste ingrediënt in de keuken van Litouwen. Aardappelpannekoeken en een worst gemaakt van aardappel zijn voorbeelden van wat er zoal met de aardappel gemaakt wordt. Vooral in de steden kun je naast restaurants met traditionele gerechten ook restaurants vinden die gerechten uit de internationale keuken op de kaart hebben staan. Bier en midus worden veel gedronken in Litouwen. Midus is een licht alcoholisch honingdrankje.

Weer en klimaat
Litouwen kent een gematigd zeeklimaat. De winters zijn met ongeveer -5 graden niet extreem koud. De zomers zijn vrij koel met gemiddelden van 20 graden. De beste tijd voor een rondreis door Litouwen is in juni, juli en augustus wanneer de temperaturen op zijn aangenaamst zijn. 

POPULAIRE RONDREIZEN

Kenmerken Litouwen

Klimaat Litouwen

Litouwen heeft een gematigd zeeklimaat. Hierbij horen koude winters en vrij warme zomers. Tijdens het voorjaar is het iets droger dan de rest van het jaar en in het najaar valt er gemiddeld wat meer neerslag. Verder kan er ook in de zomer neerslag vallen.

Gesproken Taal

De officiële taal van Litouwen is het Litouws. Het Litouws behoort tot één van de Baltische talen. Naast het Litouws spreekt men ook Pools en Russisch. Tegenwoordig spreekt de jeugd steeds beter Engels. Ouderen spreken slechts zelden Engels, maar ze spreken vaak wel een woordje Duits.

Gebruikte valuta

Sinds januari 2015 is de officiële valuta van Litouwen de Euro. Voorheen was dit de Litouwse litas. Pinnen met creditcards en bankpassen is eenvoudig in Litouwen, omdat deze overal te vinden zijn. Het prijsniveau is in vergelijking tot Nederland iets lager.

Hoofdstad van Litouwen

De hoofdstad van Litouwen is Vilnius. De binnenstad kenmerkt zich door een prachtig historisch centrum. Daarnaast herbergt het één van de oudste universiteiten van Europa. Verder bevind het oude hoofdkwartier van de KGB zich in Vilnius.