Rondreis Mexico

Rondreizen door Mexico

Rondreizen in Mexico is genieten van een veelzeidig en prachtig land. Van parelwitte stranden, mooie lagune's en gezellige fiesta's tot dense jungles, Maya ruïnes en bruisende steden. In Mexico is zeer veel te beleven en raak je zeker niet snel uitgekeken! Door de rijke geschiedenis en overvloed aan indrukwekkend natuurschoon, is één rondreis vaak niet genoeg om al het moois dat Mexico te bieden heeft te kunnen zien. Zo zijn er meer dan honderd verschillende nationale parken en tientallen oude ruïnes te bewonderen.

Neem bijvoorbeeld de ruïnes van Teothuacán of de Maya tempels van Chichén Itzá. Deze prachtige bezienswaardigheden zijn toonbeelden van de rijke cultuur die door de jaren heen in Mexico is ontstaan. Ook zijn ze het nalatenschap van oude volkeren, zoals de Maya’s, Olmeken en Tolteken, die de geschiedenis van dit land hebben gevormd. Een bezoek aan deze ruïnes mag zeker niet ontbreken aan je rondreis in Mexico.

Bijna één miljoen km² land, de kleinste vulcaan in de wereld, een zinkend Mexico stad, één van ‘s werelds grootse olie-en gasproducenten tegenover stranden, jungle, historie, pyramiden…waar te beginnen? Mexico is een enorm uitgebreid land; uitgebreid in het aantal inheemse stammen die het nog kent, uitgebreid in cultuur en historie en de variëteit aan gerechten die onderdeel zijn van het Unesco Wereld ontastbare culturele erfgoed. Wanneer je een groepsrondreis of individuele rondreis maakt kan je heerlijk ontspannen en alle hoogtepunten van het land meemaken. Vaak heb je de mogelijkheid, om na afloop van je rondreis, heerlijk bij te komen aan een van de luxe resorts aan de kust!


Cultuur en festivals
Met een cultuur die zo rijkelijk bedeeld is en bovendien zo goed bewaard doordat de Mesoamericaanse rijken al een vorm van schrijven kenden en veel van de pyramiden, tempels en paleizen nog bestaan is er eigenlijk te veel te doen. Bekijk de Maya stad Chichen Itza of de gehelmde kolossale hoofden gemaakt door de Olmeken (de rubber mensen) die ook het beruchte (op basketbal lijkende) balspel bedachten met dodelijke afloop. Reis naar de ‘plek van de goden’ oftewel Teotihuacan de stad die ooit het episch centrum van de Midden Americaanse beschaving was maar zelfs in de tijd van de Azteken al verlaten was. Loop de bijna drie kilometer lange Laan de Doden, beklim de zeventig meter hoge pyramide van de zon en kijk uit over een van Mexico’s grootste archeologische vindplaatsen. 

Ooit gehoord van de Dia des Muertos? Heb je een rondreis gepland rond november? Op een en twee november vinden door heel Mexico festivals plaats die de dood vieren. Pátzcuaro, is de absolute hoofdstad voor deze festiviteiten. Carnaval vier je in Veracruz, het October feest in Guadalajara en voor een idee van de eeuwenoude Zapotec folklorische zang en dans ga je in juli naar het Guelaguetza festival in Oaxaca City.

Het dagelijks leven
Zoals gezegd staat de Mexicaanse keuken op de lijst van intangible erfgoederen van de Unesco dus maak kennis met de authentieke Mexicaanse, Spaanse en inheemse gerechten. De kazen waar het noorden bekend omstaat, het specifieke Yucatan waar Maya gerechten met invloeden uit Europa, het Midden-Oosten en de Caribbean gemengd worden en je veel ‘pibil’ tegenkomt. Pibil betekent begraven of onder en het zijn gerechten die in een bananenblad in een gat gekookt worden.

Ga naar Mexico stad, de hoofdstad die, net als Venetië, elk jaar een paar centimeter verder wegzakt in de bodem van het meer waar het opgebouwd is. Het antroplogische museum is de moeite meer dan waard, net als het nationale paleis, het centrum van de stad en de kathedraal. Bezoek het natuurpark in Palenque nadat je de ruines bezocht hebt en het feit dat slechts tien procent van het terrein voor ons zichtbaar is, het overgrote gedeelte van de die geschiedenis houdt zich schuil in de omgevende jungle.

De Mexicaanse costa’s en natuur
Naast de culturen, de ruines en het normale dagelijks leven heeft Mexico nog zoveel meer te bieden, de stranden van Cancun, Puerto Vallarta (ja, daar waar de ‘Love Boat’ aanlegde) of Los Cabos. Maar behalve deze heerlijke kustplaatsen kun je in Mexico ook zwemmen met walvishaaien, zeilen, snorkelen in grotten of onder de El Chiflon waterval in het zuiden van Mexico. Duiken en riffen bekijken rond het Columbia Rif in Cozumel, natuurparken, de botanishe tuinen in Puerto Vallarta. Het land is eigenlijk echt veel te groot om het recht te doen. Kiezen wordt moeilijk.

Kenmerken Mexico

Klimaat Mexico

Het klimaat van Mexico is het tropische klimaat. De hoogteverschillen bepalen de temperatuur. Tot 800 meter is er een heet en vochtig klimaat. Tot 1600 meter is er een gematigd klimaat en daarboven is het koel. Verder komen er ook orkanen voor in Mexico.

Gesproken Taal

De hoofdtaal van Mexico is het Spaans. Van ongeveer 90% van de bevolking is dit de moedertaal. Naast het Spaans worden er ook veel indiaanse talen gesproken. In de toeristische gebieden kun je je soms ook wel in het Engels redden. Een taalgidsje kan dan ook uitkomst bieden.

Gebruikte valuta

In Mexico betaal je met de peso. Pinnen bij een geldautomaat gaat prima. Pinnen kun je in verband met de veiligheid beter alleen overdag doen. Er zijn voldoende pinautomaten te vinden, maar neem voor de zekerheid altijd voldoende contante euro’s of dollars mee.

Hoofdstad van Mexico

Mexico-Stad is de hoofdstad van Mexico. Het Federale District heeft 8,8 miljoen inwoners en de agglomeratie maar liefst 23 miljoen. In de stad is nog veel terug te zien van de Azteekse cultuur. Mexico-stad ligt maar liefst 2240 meter boven de zeespiegel.