Rondreizen door Mongolie
Een rondreis door Mongolië is een droom voor de mensen die van historie, natuur en een rijke cultuur houden. Mongolië hoort bij de oudste landen van de wereld en dit is terug te zien aan de vele musea die het land kent. De bewoners van Mongolië zijn harde werkers en daarnaast bijzonder gastvrij. Een rondreis door Mongolië is een bijzondere ervaring.
Cultuur
De Mongoliërs hebben een hard bestaan. Ze leven over het algemeen op de steppe in tenten en leven van de veeteelt. Er zijn bijna geen wegen in het land en het paard is het meest gebruikelijke vervoersmiddel. Bij deze levensstijl hoort een bepaalde directheid, zonder dat er aan beleefdheid en wederzijds respect voorbij wordt gegaan. Wie het eerst komt wie het eerst maalt is wat er geldt en dus staan er nooit rijen. Wordt je bij iemand uitgenodigd dan klop je niet op de deur. Je zegt nokhoi khor. Daarna begroet je iedereen door eenmaal sain bainuul te zeggen. Raak nooit iemands hoofd aan en leun niet tegen een pilaar. Ook mogen je voeten nooit naar een altaar of naar de uitgang wijzen. Ook hoor je niet met je rug naar het altaar te zitten. Respect hebben voor ouderen is ook erg belangrijk. Neem altijd eten of drinken aan als dit je wordt aangeboden en neem het met je rechterhand aan.
Eten en drinken
De Mongoliërs eten puur en alleen om te overleven. Verwacht tijdens je rondreis door Mongolië dan ook geen culinair hoogstandje. De ingrediënten zijn basis doordat er alleen gebruik gemaakt kan worden van wat dieren de mensen te bieden hebben. Denk hierbij aan soep van schapenvlees, yoghurtkoekjes of wodka gedestilleerd uit koeienmelk. Ook pasta en noedels wordt veel gegeten.
Weer en klimaat
Mongolië heeft een landklimaat. Vooral in het noorden kan het in de winter met temperaturen rond -25 erg koud worden. In de zomer wordt het ongeveer 30 graden. Ook in het zuiden wordt het in de winter met -15 graden erg koud. In de zomer kan het in het zuiden erg warm worden, soms wel 40 graden. De beste tijd voor een rondreis door Mongolië is in juli, augustus en september.
Bezienswaardigheden Mongolie
Ulaanbaatar
In de hoofdstad van Mongolië, Ulaanbaatar, kom je met het vliegtuig aan en je vertrekt hier ook weer na het rondreizen in Mongolië. Het is een drukke stad en je kunt dan ook het beste de stad lopend verkennen. In Ulaanbaatar vind je het grootste boeddhistische klooster van het land, de Gandan Khiid. Een van de prachtigste gebouwen van het land is het Winter Palace of Bogd Khan. Dit paleis was van de keizer van Mongolië en heeft zes tempels. Je kunt hier verschillende bezittingen van de keizer bekijken. Het paleis ligt niet erg dicht bij de stad, dus neem een bus als je het paleis wilt bezoeken. Ben je in de periode van 11 tot en met 13 juli in Ulaanbaatar, dan is het Nadaam festival een niet te missen evenement. Het Nadaam festival is zo populair dat het zelfs bezoekers van over de hele wereld trekt.
Gobi woestijn
Een rondreis door Mongolië is al een avontuur op zich en een tocht per kameel door de Gobi woestijn te maken. Ook kun je in de Gobi woestijn bijzondere dieren spotten zoals de gemarmerde bunzing. Naast het spotten van dieren en het rijden op een kameel kun je ook zelfs nog graven naar dinosauruseieren.
Bayan Zag
De natuur in Mongolië is wonderschoon. Daar kom je tijdens een rondreis door Mongolië snel genoeg achter. Een voorbeeld van de bijzondere natuur van Mongolië is Bayan Zag. Bayan Zag worden ook wel de vlammende rotsen genoemd. De rotsen hebben een roodbruine kleur en zijn op hun mooist tijdens de vroege morgen of vlak voordat de zon onder gaat.
Algemene informatie over Mongolie
Drinkwater
Bij rondreizen door Mongolië kun je geen water uit de kraan drinken. Wij krijgen hier maag- en darmklachten van. Om dergelijke risico’s te voorkomen, is het aan te bevelen water uit verzegelde flessen te drinken. Kijk ook uit met ijsblokjes in je drinken.
Valuta
Voor rondreizen in Mongolië, moet je je Euro’s omwisselen voor de tugrik. Mongolië kent geen muntgeld. In Ulaanbaatar kun je Euro’s of Dollars inwisselen voor tugrik. Buiten de stad is dat vaak niet mogelijk. Daarom is het verstandig voldoende contant geld mee te nemen als je de stad verlaat.
Tijdverschil
Bij een rondreis door Mongolië heb je te maken met zes uren tijdverschil in de zomer en zeven uren in de winter.
Visum en reisdocumenten
Voor rondreizen in Mongolië heb je een paspoort nodig wat bij vertrek uit Mongolië nog geldig is. Bij een verblijf korter dan 30 dagen is een visum niet nodig.
Inentingen
Ben je van plan om een rondreis in Mongolië te maken, dan zijn er geen verplichte vaccinaties de je moet nemen. Wel wordt er geadviseerd om je te vaccineren tegen DTP en hepatitis A. In sommige gevallen wordt ook een BMR vaccinatie geadviseerd. Ga je langer dan drie dagen de natuur in, bijvoorbeeld om te kamperen, dan is het advies je tegen teken encefalitis te vaccineren. Blijf je langer dan twee weken in Mongolië is het verstandig je tegen buiktyfus te laten vaccineren. Bij een verblijf langer dan drie maanden is het advies je te laten vaccineren tegen hepatitis B en rabiës.
Criminaliteit
Een rondreis door Mongolië is relatief veilig. De markt in Narantuul staat bekend om de zakkenrollers die er rond lopen. Verder moet je ’s nachts alert zijn voor straathonden en soms mensen die wat teveel gedronken hebben. Neem dan ook uit voorzorg een taxi naar je verblijfplaats. Draag je waardevolle spullen in een geldgordel onder je kleding.
Vluchttijd
In ongeveer 11 uren en 30 minuten lieg je van Amsterdam naar de hoofdstad van Mongolië, Ulaanbaatar.
Overnachten
De meest gebruikelijke manier om tijdens een rondreis door Mongolië te overnachten is in een traditionele Ger.