Rondreizen door Nepal
Het prachtige Nepal zal bij eenieder een enorme indruk achterlaten. Op rondreis door Nepal kom je in aanraking met de vriendelijke bevolking, mooie dorpjes, prachtige natuur een bijzondere cultuur. Het land van Boeddhisme en Hindoeïsme heeft elke reiziger een zee van schitterende en indrukwekkende tempels. Wie op reis in Nepal is geweest, zal kunnen beamen dat een reis naar dit land meer dan de moeite waard is.
Cultuur
Het zal tijdens een rondreis door Nepal opvallen hoe groot de cultuurverschillen tussen Nederland en Nepal zijn. Ook in Nepal zelf zijn er flinke cultuurverschillen. Het is in Nepal niet gebruikelijk elkaar een hand te geven tijdens een begroeting. Je begroet elkaar door de handen te strekken, met de palmen bij elkaar te brengen, naar je voorhoofd te brengen en namasté te zeggen. Het wordt zeker niet op prijs gesteld om elkaar in het openbaar aan te raken, zoals elkaar kussen. Het is van belang altijd rustig te blijven in het openbaar, openbare uitlatingen van woede worden niet op prijs gesteld. Breng je een bezoek aan een van de heiligdommen tijdens je rondreis in Nepal, dan dien je het heiligdom blootvoets en zonder hoofdbedekking te betreden. Je dient kloksgewijs rond een stoepa en gebedsmuren te lopen. De linkerhand is onrein. Deze dient zo weinig mogelijk gebruikt te worden. Raak ook niemand met deze hand aan. Mannen mogen best een korte broek dragen, maar van vrouwen wordt verwacht dat ze zich zoveel mogelijk bedekt kleden, bijvoorbeeld een rok tot over de knieën en een blouse met korte mouwen.
Eten en drinken
Een standaard ontbijt tijdens een rondreis in Nepal bestaat onder andere uit cornflakes, yoghurt, pap en toast met jam. In de grote steden eet men tijdens een ontbijt ook graag een bruine boterham met yak kaas. In de middag en avond wordt er in Nepal warm gegeten. Een maaltijd is vaak dal bhat takari (dal= linzenpap, bhat=rijst en takari= gebakken groente). Takari is groente die gebakken is in een specerijenmengsel dat masala heet. In Kathmandu is er ook een ruime keuze aan gerechten uit de internationale keuken, denk aan bijvoorbeeld pizza. Thee is de meest gedronken drank en wil je een alcoholische drank drinken, dan drink je raksi: een waterige drank gestookt van tarwe die warm wordt gedronken.
Weer en klimaat
De moessons van zuid-Azië overheersen in het klimaat van Nepal. De moesson is van half juni tot en met september. De temperaturen in Nepal zijn erg afhankelijk van de hoogte waarop je je bevindt. De beste tijd voor een rondreis door Nepal is ook enigszins afhankelijk van wat je wilt doen. Het moessonseizoen is een ongeschikte periode voor bergwandelingen omdat de paden dan glad en gevaarlijk zijn.
Bezienswaardigheden Nepal
Kathmandu
Kathmandu is de hoofdstad van Nepal. Wie op rondreis in Nepal is, moet echt Kathmandu aan doen. Het is een stad waar je eigenlijk niet omheen kunt. Je vindt hier een grote verscheidenheid aan boeddhistische en hindoeïstische tempels en paleizen. Dit is dan ook precies waar Kathmandu om bekend staat.
Chitwan National Park
Midden in de tropische jungle van het land vind je Chitwan National Park. Je vindt hier prachtige natuur en daarnaast leven er onder andere ook Bengaalse tijgers, eenhoornige neushoorns en luipaarden. Er schijnen neushoorns op de rug van een olifant te vinden te zijn het park.
Himalaya-gebergte
Wie kent het Himalaya-gebergte niet? Beroemd om de Mount Everest, het dak van de wereld en tevens de hoogste berg van de wereld. Verder bevinden acht van de tien hoogste bergen van de wereld zich in Nepal. De uitzichten zijn in dit gebied fenomenaal en de natuur is spectaculair.
Algemene informatie over Nepal
Drinkwater
Als je op rondreis in Nepal bent, kun je het beste sodawater drinken. Leidingwater is niet geschikt om te drinken en mineraalwater is vrij duur. Mocht je op je hotelkamer een thermoskan met water zien staan, dan kun je dit prima drinken: het water is gekookt. Neem ook geen ijsklontjes in je frisdrank, want dit is ook van leidingwater gemaakt.
Valuta
Tijdens rondreizen door Nepal betaal je met de Nepalese rupee (NPR). Er zijn weinig munten in omloop en dus wordt er veelal betaald met biljetten. Zorg ervoor dat je altijd contanten bij je hebt, het is namelijk niet altijd en overal mogelijk om te pinnen. In de bergen wil men nog al eens moeilijk doen als je wilt betalen met biljetten van 250 rupee of meer. Neem daarom geen grote biljetten mee.
Tijdverschil
Als je rondreist door Nepal heb je te maken met een tijdverschil. Het is in Nepal 4 uren en 45 minuten later dan in Nederland. In de zomer is dit 3 uren en 45 minuten.
Visum en reisdocumenten
Voor rondreizen door Nepal dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat bij vertrek uit het land nog minstens zes maanden geldig is. Tevens dien je vanuit Nederland een visum aan te vragen.
Inentingen
Mocht je in de zeven dagen voor aankomst in Nepal in een gele koorts land zijn geweest, dan is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht. Verder worden de volgende inentingen voor een rondreis door Nepal aangeraden: DTP, Hepatitis A en buiktyfus bij een verblijf langer dan twee weken. Blijf je langer dan drie maanden in het land, dan is een inenting tegen Hepatitis B, rabiës en tuberculose ook aan te raden.
Criminaliteit
Je kunt je bijzonder veilig voelen wanneer je op rondreis in Nepal bent. Neem echter wel maatregelen als je je hotelkamer verlaat en laat daar dan ook geen kostbaarheden onbeheerd achter.
Vluchttijd
In ongeveer 12 uren vlieg je van Amsterdam naar Nepal.
Overnachten
Voor elke portemonnee zijn er tijdens je rondreis in Nepal overnachtingsmogelijkheden. Denk aan low budget trekkershotels en luxe vijfsterren hotels.