Rondreis Nepal

Rondreizen door Nepal

Het prachtige Nepal zal bij eenieder een enorme indruk achterlaten. Op rondreis door Nepal kom je in aanraking met de vriendelijke bevolking, mooie dorpjes, prachtige natuur een bijzondere cultuur. Het land van Boeddhisme en Hindoeïsme heeft elke reiziger een zee van schitterende en indrukwekkende tempels. Wie op reis in Nepal is geweest, zal kunnen beamen dat een reis naar dit land meer dan de moeite waard is.

Cultuur
Het zal tijdens een rondreis door Nepal opvallen hoe groot de cultuurverschillen tussen Nederland en Nepal zijn. Ook in Nepal zelf zijn er flinke cultuurverschillen. Het is in Nepal niet gebruikelijk elkaar een hand te geven tijdens een begroeting. Je begroet elkaar door de handen te strekken, met de palmen bij elkaar te brengen, naar je voorhoofd te brengen en namasté te zeggen. Het wordt zeker niet op prijs gesteld om elkaar in het openbaar aan te raken, zoals elkaar kussen. Het is van belang altijd rustig te blijven in het openbaar, openbare uitlatingen van woede worden niet op prijs gesteld. Breng je een bezoek aan een van de heiligdommen tijdens je rondreis in Nepal, dan dien je het heiligdom blootvoets en zonder hoofdbedekking te betreden. Je dient kloksgewijs rond een stoepa en gebedsmuren te lopen. De linkerhand is onrein. Deze dient zo weinig mogelijk gebruikt te worden. Raak ook niemand met deze hand aan. Mannen mogen best een korte broek dragen, maar van vrouwen wordt verwacht dat ze zich zoveel mogelijk bedekt kleden, bijvoorbeeld een rok tot over de knieën en een blouse met korte mouwen.

Eten en drinken
Een standaard ontbijt tijdens een rondreis in Nepal bestaat onder andere uit cornflakes, yoghurt, pap en toast met jam. In de grote steden eet men tijdens een ontbijt ook graag een bruine boterham met yak kaas. In de middag en avond wordt er in Nepal warm gegeten. Een maaltijd is vaak dal bhat takari (dal= linzenpap, bhat=rijst en takari= gebakken groente). Takari is groente die gebakken is in een specerijenmengsel dat masala heet. In Kathmandu is er ook een ruime keuze aan gerechten uit de internationale keuken, denk aan bijvoorbeeld pizza. Thee is de meest gedronken drank en wil je een alcoholische drank drinken, dan drink je raksi: een waterige drank gestookt van tarwe die warm wordt gedronken.

Weer en klimaat
De moessons van zuid-Azië overheersen in het klimaat van Nepal. De moesson is van half juni tot en met september. De temperaturen in Nepal zijn erg afhankelijk van de hoogte waarop je je bevindt. De beste tijd voor een rondreis door Nepal is ook enigszins afhankelijk van wat je wilt doen. Het moessonseizoen is een ongeschikte periode voor bergwandelingen omdat de paden dan glad en gevaarlijk zijn. 

Kenmerken Nepal

Klimaat Nepal

Nepal's klimaat laat zich typeren door subtropische laaglanden en een koud klimaat in de bergen. Zoals in veel Aziatische landen heeft ook Nepal te maken met de moesson. Deze valt van juni tot oktober. Let op dat bepaalde delen van het land dan overstromen.

Gesproken Taal

In Nepal heeft iedere bevolkingsgroep hun eigen taal. Toch wordt de Nepali als de hoofdtaal beschouwd. Als toerist zijnde kan je prima uit de voeten met het Engels. De locals kunnen het waarderen als ze in hun eigen taal worden aangesproken.

Gebruikte valuta

De valuta van Nepal is de rupee. Deze is onderverdeeld in honderd paisa. In de grotere steden is het vrij eenvoudig om te pinnen. Tijdens een trektocht niet. Neem daarom dus voldoende contanten mee. Neem overigens geen beschadigde biljetten aan, want deze zijn lastig kwijt te raken.

Hoofdstad van Nepal

Kathmandu is de hoofdstad van Nepal. Er wonen ongeveer 1 miljoen inwoners. De stad karakteriseert zich door zijn vele hindoeïstische en boeddhistische tempels, Er is veel cultuur aanwezig en daarnaast wordt de stad gebruikt als uitvalsbasis voor beklimmingen van de Himalaya.