Rondreis Oman

Rondreizen door Oman

Rondreizen is voor velen een sprookje. Waar kun je beter dat sprookje beleven dan in het land van 1001 nacht? Rondreizen in Oman is een en al belevenis in een Arabische sprookjeswereld. Opvallend is de mix van tradities en cultuur met daarbij moderne technologie. Tijdens een rondreis in Oman zal je keer op keer betoverd worden.

Cultuur
De bewoners van Oman heten Omanieten. De Omanieten zijn vriendelijk, open en tolerant, iets wat je tijdens je rondreis door Oman snel zult merken. Mannen en vrouwen geven elkaar geen hand, een buiging met de hand op het hart is een beter idee. Interesse in de gezondheid van de familie van je gesprekspartner wordt op prijs gesteld, maar vraag als man niet naar een vrouwelijk familielid in het bijzonder. Richt verder nooit je voetzolen naar iemand, dat is erg onbeleefd. Verlies nooit je zelfbeheersing, dan verlies je ook het respect van de ander. Draag bedekkende kleding waarbij een korte broek alleen tijdens het sporten of op het strand wordt gedragen. In de zee of in een wadi is het advies voor de vrouw om een badpak met daarover een wijde broek en een ruimvallend T-shirt te dragen. Bikini’s kunnen uiteraard wel bij het hotel of in het resort. Draag bij een bezoek aan een moskee volledig huid bedekkende kleding en vrouwen dragen een hoofddoek. Het tonen van affectie is niet gebruikelijk. Mannen die erg goed met elkaar bevriend zijn willen bij wijze van begroeting de neuzen nog wel eens tegen elkaar aan wrijven. Helaas is homoseksualiteit taboe in Oman, het is zelfs illegaal.

Eten en drinken
Honger zal er niet geleden worden tijdens rondreizen in Oman. De keuken in Oman kent verschillende invloeden. Denk hierbij aan een mix van smaken uit de Oosterse, Aziatische en Afrikaanse keuken. De basis van de gerechten is hoofdzakelijk dadels, limoenen, rijst, vis kip en geitenvlees. Het eten wordt op smaak gemaakt met veel kruiden, maar pittig is het niet. Gek genoeg zijn er niet veel restaurants die typische Omanistische gerechten op de kaart hebben. Wil je toch eens een typisch Omanistisch gerecht eten, dan ben je in Muscat op de juiste plaats. Ook hoef je niet bang te zijn voor de hygiëne. Het eten in Oman kan veilig gegeten worden. Koffie in Oman wordt zonder suiker en melk in kleine kopjes gedronken soms op smaak gebracht met kardamom of kruidnagel. Thee wordt gedronken met gember of met veel melk. Alcohol is vrij duur en wordt beperkt aangeboden.

Weer en klimaat
Het klimaat is afhankelijk van het gebied waar je je in Oman bevindt. In het noorden aan de kust is het heet en vochtig. In het binnenland is er meer sprake van een droge lucht. In het zuiden van Oman heerst een mild klimaat. De beste tijd voor rondreizen in Oman is van november tot april. 

Kenmerken Oman

Klimaat Oman

Oman maakt deel uit van één van de meest zonnigste landen ter wereld. Er heerst hier een warm woestijnklimaat. In sommige delen van valt er bijna nooit neerslag. Verder zijn de zomers in Oman erg heet. Temperaturen tussen de 40 en 50 graden zijn geen uitzondering.

Gesproken Taal

De officiële taal van Oman is het Arabisch. Naast het Arabisch spreekt vrijwel iedereen Engels. Dit maakt het communiceren vrij gemakkelijk. Er worden ook nog andere talen gesproken in Oman, namelijk Hindi, Swahili, Baluchi en Urdu.

Gebruikte valuta

De valuta van Oman is de rial. Deze is onderverdeeld in duizend baisa. De rial is gekoppeld aan de US Dollar. In Oman is het verder vrij gemakkelijk om te pinnen met zowel bankpassen als creditcards. Er dient wel rekening mee gehouden te worden dat banken niet altijd los zijn.

Hoofdstad van Oman

De hoofdstad van Oman is Masqat, ook wel Muscat genoemd. Er leven ongeveer 540.000 inwoners in deze stad. Omdat de gebouwen lichtgekleurd zijn wordt Masqat ook wel de witte hoofdstad genoemd. Er zijn ook genoeg bezienswaardigheden te zien.