Rondreis Suriname

Rondreizen door Suriname

Suriname is het land van prachtige natuur, relaxte mensen en heerlijk eten. Als je op rondreis door Suriname gaat, merk je al snel hoe gastvrij dit volk is. Surinamers zijn een kleurrijk en uitbundig volk. Genieten zal je zeker van de diversiteit van de culturen en ook de natuur in dit tropische land.
 
Cultuur
Een begroeting in Suriname wordt vaak gevolgd door de vraag ‘hoe gaat het?’ of ‘Fawaka’. Je geeft hier heel kort antwoord op, bijvoorbeeld goed of kan beter. Een uitleg wordt niet verwacht tenzij daar om gevraagd wordt. Het is belangrijk om er verzorgd bij te lopen. Kleed je netjes, iets wat zeker belangrijk is als je tijdens je rondreis in Suriname bij iemand thuis wordt uitgenodigd. Als je dan bij iemand thuis uitgenodigd wordt, is het zeer belangrijk om alle aanwezigen te groeten. Het is een doodszonde als je dit niet doet. Punctueel zijn Surinamers meestal niet. Wel wordt dat van jou verwacht. Houd er rekening mee als iemand gewoon niet op komt dagen. Dit is dan omdat er iets anders is tussen gekomen. Probeer je niet beledigd te voelen, het is slechts onderdeel van de cultuur.
 
Eten en drinken
Het eten wat je op je rondreis in Suriname voorgeschoteld krijgt, verdient misschien dan wel geen plaats op de menukaart in een vijfsterrenrestaurant, maar smakelijk is het wel. Naast Surinaamse restaurants kun je in en rond de steden ook veel Chinese, Javaanse en Europese restaurants vinden, zoals een heus pannenkoekenhuis. Een basismaaltijd in Suriname bestaat uit rijst en kip of vis. Met deze basismaaltijd wordt dan gevarieerd door het gebruik van verschillende kruiden en groentes. De pindasoep en Javaanse soto, een groentebouillon met kip, zijn zeer geliefde gerechten. Bruine bonen met rijst wordt als het nationale gerecht gezien. Roti, een met kip en aardappelen gevulde pannenkoek is wellicht het meest bekende gerecht van Suriname. In Suriname wordt vooral veel frisdrank, vruchtensappen en bier gedronken.
 
Weer en klimaat
Met het tropische klimaat in Suriname komen de temperaturen overdag vaak rond de 30 a 35 graden uit. Het land kent vier seizoenen: de kleine regentijd van december tot en met januari, de kleine droge tijd van januari tot en met eind april, de grote regentijd van eind april tot half augustus en de grote droge tijd van half augustus tot begin december. De beste tijd voor een rondreis door Suriname is in februari en maart en september en oktober.

Kenmerken Suriname

Klimaat Suriname

Suriname kent vier seizoenen: de grote regentijd (eind april tot half augustus), de kleine regentijd (begin december tot eind januari), de grote droge tijd (half augustus tot begin december) en de kleine droge tijd (begin februari tot eind april). Verder kunnen er ook orkanen voorkomen.

Gesproken Taal

De hoofdtaal in Suriname is het Nederlands. In het binnenland wordt minder Nederlands gesproken. Voor de meeste Surinamers is Nederlands niet de moedertaal. Dat zijn vaak Sarnami, Hindi, Javaans Maleis, Mandarijn, Hokka of Kantonees.

Gebruikte valuta

In Suriname betaal je met de Surinaamse Dollar. In de grotere plaatsen kan gemakkelijk gepind worden. Houdt er wel rekening mee dat pinautomaten storingen kunnen hebben. Daarom raden wij het aan om voldoende contanten op zak te hebben.

Hoofdstad van Suriname

Paramaribo is de hoofdstad van Suriname en heeft ruim 240.000 inwoners. Paramaribo heeft een rijke historie wat nog goed terug te zien is in de stad. Er zijn hier dan ook veel bezienswaardigheden zoals de Sint Petrus kathedraal en Fort Zeelandia.