Rondreis Turkije

Rondreizen door Turkije

Nog altijd is een vakantie naar Turkije erg populair. Maar wat veel mensen niet weten is dat naast het verblijven in de toeristische gebieden, het een fantastische ervaring is om te gaan rondreizen door Turkije. Oude beschavingen, bijzondere tradities, vriendelijke mensen en wonderschone natuur is een greep uit de zaken die dit mooie land te bieden heeft. Vraag uw visum voor Turkije direct aan.

Cultuur
Op je rondreis door Turkije zal al snel opvallen dat er verschillen van cultuur zijn tussen het westen en het oosten van Turkije. In het westen is de bevolking meer gewend aan de gewoonten en gebruiken van het westen. In het oosten is de bevolking traditioneler. Het is dan voornamelijk het oosten van Turkije waar je iets van de cultuur moet weten om te voorkomen dat je mensen beledigt. Kleding is bijvoorbeeld een punt waar je tijdens je rondreis in Turkije, en dan vooral het oosten, rekening mee moet houden. Vrouwen dienen in het oosten van Turkije hun bovenarmen en benen te bedekken en kleding moet niet te strak zit. Ook het tonen van genegenheid in het openbaar is taboe. Officieel zijn manen en vrouwen in Turkije gelijk, maar in het oosten worden vrouwen nog altijd op een traditionele manier behandeld. Ze hebben niet veel te vertellen en de eerbaarheid van de vrouw wordt tot haar huwelijk streng bewaakt door haar familie.

Eten en drinken
Wanneer je gaat rondreizen in Turkije dan zal je zeker genieten van het heerlijke eten wat de Turkse keuken je te bieden heeft. De maaltijden bevatten vaak gegrild of gestoofd schapen- of lamsvlees met daarbij groenten en brood, rijst of bulgur (gekookte gebroken tarwe). Adana kebab (sterk gekruid geroosterd vlees), Donner kebab (schapenvlees aan het spit) en köfte (gehaktballetjes) zijn typische Turkse gerechten. De toetjes in Turkije zijn vaak mierzoet, zoals bijvoorbeeld baklava. Echte Turkse thee wordt veel gedronken. Deze thee wordt in kleine glaasjes met veel suiker geserveerd. Ook koffie is een populaire drank. Moslims mogen geen alcohol drinken, maar in de duurdere restaurants kun je gewoon bier en wijn krijgen.

Weer en klimaat
Bij de Zwarte Zee heerst het mediterrane klimaat, gecombineerd met een zeeklimaat. In de zomer is het hier niet zo warm als bij een mediterraan klimaat zonder de combinatie zeeklimaat, maar klam is het er wel. In de rest van het land is er sprake van een landklimaat, met hete zomers en koude winters. De beste tijd voor een rondreis door Turkije is in het voor- en najaar.

Kenmerken Turkije

Klimaat Turkije

Turkije heeft drie verschillende klimaattypes. Het centrale deel van Turkije heeft een steppeklimaat. Het oostelijke deel heeft een gematigd landklimaat en langs de kust heerst er een zeeklimaat. De zomers zijn vaak erg heet, maar in de winter kan het ook sneeuwen in bepaalde delen van Turkije.

Gesproken Taal

Er is maar één officiële taal in Turkije en dat is het Turks. Ongeveer 90 procent van de bevolking spreekt Turks. Er worden nog tal van andere talen gesproken in Turkije. Ten tijde van de staatsgreep van 1980 tot 1991 was het verboden om Koerdische dialecten te spreken. Na 1991 mocht dit wel weer.

Gebruikte valuta

De officiële munteenheid van Turkije is de Lira. Naast de Lira kan er ook bijna overal betaald worden met de Euro. In de binnenlanden worden soms geen Euro’s geaccepteerd. Het is dus handig om beide valuta op zak te hebben. In Turkije kunnen overigens gewoon Euro’s gepind worden.

Hoofdstad van Turkije

De hoofdstad van Turkije is Ankara en is tevens de één na grootste stad van het land. De grootste stad is Istanboel. Ankara heeft ongeveer 4,5 miljoen inwoners en is het economische centrum van het land. Er zijn veel parken, universiteiten en er is een uitstekend metronetwerk.