Rondreis Zambia

Rondreizen door Zambia

Zambia is de parel van Afrika. De prachtige landschappen en de vriendelijke bevolking maken dat een rondreis door Zambia een echte aanrader is. Je ziet er vele dieren die typisch zijn voor het Afrikaanse land en ervaart dat welkome gevoel waar we Afrika van kennen. Een reis door Zambia is een ervaring die de rest van je leven je bij zal blijven.

Cultuur
Het is belangrijk dat je, voordat je aan je rondreis door Zambia begint, je inleest over de gewoonten en gebruiken van het land. Je voorkomt hiermee dat je mensen onbedoeld beledigt. Je bent tenslotte gast in hun land. In Zimbabwe is een duidelijke hiërarchie erg belangrijk. Je moet respect hebben voor gezag. Het is belangrijk dat je hier rekening mee houdt. In Zambia staat beleefdheid voorop. Voordat je iemand iets vraagt, is het belangrijk deze persoon eerst te groeten. Als je ergens op bezoek komt, is het heel normaal dat je van de gastheer of –vrouw een klein cadeautje krijgt. Je hoort als man nooit als eerste je hand uit te steken, maar je moet wachten tot de vrouw als eerste haar hand uit steekt. Dorpen hebben allen hun eigen natuurgenezer. Meisjes worden snel als volwassen gezien en worden over het algemeen voor hun zestiende uitgehuwelijkt.

Eten en drinken
Het eten en drinken in de hoofdstad Lusaka is prima verzorgd. Je vindt hier een verscheidenheid aan gerechten waarbij vlees vaak de boventoon voert. Buiten Lusaka is er weinig sprake van culinaire hoogstandjes. Nshima, een maïspap, is de basis voor de maaltijd in Zambia. Verder wordt er veel vlees, vis, groenten en aardappelen en rijst gegeten. Mosi Lager is het biermerk van Zambia. Wijn is ook verkrijgbaar in Zambia, maar deze wordt geïmporteerd vanuit Zuid-Afrika.

Weer en klimaat
Zambia heeft te maken met een tropisch klimaat. Hierdoor liggen de temperaturen in de zomer tussen de 20 en 25 graden. In de winter wordt het ongeveer 25 tot 30 graden. De beste tijd voor een rondreis door Zambia is in de maanden mei tot en met augustus.

Kenmerken Zambia

Klimaat Zambia

Zambia heeft een gematigd klimaat met kenmerken van een savanneklimaat. Van midden juni tot eind september liggen de temperaturen tussen de 29 en 35 graden het kan ‘s nachts echter zeer koud worden. De meeste regen valt in december tot en met maart.

Gesproken Taal

Officiële wordt in Zambia Engels gesproken. Door de grote etnische diversiteit worden naast Engels nog ruim 70 andere talen gesproken. Hiervan hebben er 7 de status officieel, namelijk: Bemba, Kaonde, Lozi, Lunda, Luvale, Nyanja en Tonga

Gebruikte valuta

De officiële munteenheid van Zambia is de Kwacha. Eén kwacha is te verdelen in honderd ngwee. In 2013 is de nieuwe Kwacha (ZMW) ingevoerd om de oude Kwacha (ZMK) te vervangen. De reden hiervoor was de grote waardevermindering die de munt heeft ondergaan.

Hoofdstad van Zambia

De hoofdstad van Zambia is Lusaka. De stad ligt op een bergplateau in het zuiden van het land. De stad is in het jaar 1905 gesticht door Europese kolonisten. Door haar gunstige centrale ligging werd de stad in 1935 als hoofdstad van de kolonie bekroond.