Rondreis Zweden

Rondreizen door Zweden

Tussen Noorwegen en Finland ligt het mooie Zweden. Wellicht niet je eerste keuze omdat Zweden natuurlijk ook in Europa ligt, maar onderschat de schoonheid van dit land niet. Een rondreis door Zweden is een aanrader. Zweden heeft grote steden, maar ook bijzonder veel ongerepte natuur. Er valt zoveel te zien in het land dat je na een rondreis nog steeds niet uitgekeken bent.

Cultuur
Oorspronkelijk waren de Zweden erg terughoudend en behouden. Inmiddels is dat flink veranderd door de verweving van verschillende culturen in het land. Wel zijn de inwoners van Zweden nog altijd erg gesteld op hun privacy. Van veel directe vragen worden ze niet vrolijk. Het is belangrijk om de gebruiken en gewoonten van de Zweden te respecteren. Is iets je onbekend, vraag het dan gewoon. Op deze manier krijg je meer respect dan wanneer je zonder te vragen dingen ‘verkeerd’ doet.

Eten en drinken
Op het gebied van eten en drinken merk je op rondreis door Zweden dat de verschillen met Nederland niet heel groot zijn. De Zweden eten 3 maaltijden per dag, waarvan twee keer per dag een warme maaltijd. Op het gebied van vlees wordt veel wild gegeten. Ook vis is een van de belangrijkste onderdelen van een maaltijd. De bekende Zweedse gehaktballetjes en rivierkreeftjes zijn een aantal van de populaire gerechten in het land. De Zweden drinken zo graag koffie dat ze op de tweede plaats staan van landen waar het meeste koffie wordt gedronken. Op het gebied van het drinken van melk staan ze zelfs op nummer 1. Alcohol is erg duur. Als er meer dan 3,5% alcohol in de drank zit, mag het niet meer in de supermarkt of bij de bezinepomp verkocht worden. Je moet dan naar de staatsslijterij.

Weer en klimaat
In Zweden is in het noorden sprake van een landklimaat, in het zuiden heerst er een gematigd klimaat en in de hoger gelegen gebieden is er sprake van een poolklimaat. In de zomer lijkt het weer in het binnenland het meeste op de zomers in Nederland. Er valt alleen minder regen en de herfst start vaak wat eerder dan in ons land. In de winter kan het in het zuiden van Zweden soms wel 20 graden vriezen terwijl het in het binnenland vaak ongeveer -12 wordt. De beste tijd voor een rondreis door Zweden is in de maanden juni, juli en augustus.

POPULAIRE RONDREIZEN

Kenmerken Zweden

Klimaat Zweden

Zweden heeft drie verschillende klimaten. In de bergen is er een sneeuwklimaat. In het noorden is er sprake van een landklimaat en in het zuiden van Zweden is er een gematigd zeeklimaat. Het noorden van Zweden kent zomers waarbij de zon gedurende de hele nacht te zien is.

Gesproken Taal

De officiële taal van Zweden is het Zweeds die deel uitmaakt van de Noord Germaanse talen. In het noorden van Zweden wordt Fins gesproken. Toeristen in Zweden kunnen zich goed redden, want Engels is de tweede taal. Daarnaast spreekt men ook nog een aardig woordje Duits.

Gebruikte valuta

De officiële valuta van Zweden is de Zweedse kroon. Deze is onderverdeeld in honderd öre. De öre wordt vandaag de dag echter niet meer gebruikt, omdat deze in september 2010 is afgeschaft. Verder is het vrij eenvoudig om in Zweden te pinnen met creditcards en bankpassen.

Hoofdstad van Zweden

De hoofdstad van Zweden is Stockholm. Dit is tegelijkertijd ook de grootste stad van het land. In de stad heerst weinig criminaliteit, daarom zegt men dat Stockholm één van de meest leefbare steden ter wereld is. Ook bevinden de regering en het parlement zich in Stockholm.