Rondreis Bhutan

Rondreizen door Bhutan

Bhutan is een land in Azië wat ligt tussen India en Tibet. Een rondreis door Bhutan is een ervaring die je niet snel zult vergeten. Massatoerisme is iets wat door de overheid tegengehouden wordt en hierdoor zal je een unieke ervaring hebben. Cultuur en natuur zijn twee van de dingen die een reis door Bhutan meer dan de moeite waard zullen maken.

Cultuur
Westerse invloeden worden nog zoveel mogelijk buiten Bhutan gehouden. Je zult tijdens je rondreis in Bhutan dan ook merken dat er geen sprake is van zeer grote groepen toeristen. Dat maakt het land wellicht ook zo aantrekkelijk. Een begroeting is door elkaar eenvoudig de hand te geven. Alleen goede vrienden en familie zullen elkaar met een omhelzing begroeten. Voor het eten, is het gebruikelijk om eerst wat te drinken. In Bhutan doet men niet lang over een maaltijd: deze wordt snel gegeten en indien daar behoefte aan is, wordt het bord opnieuw gevuld. Bij het betreden van heiligdommen als tempels dien je je schoenen uit te trekken. Het dragen van een korte broek wordt in dit geval als gebrek aan respect gezien. Mocht je tijdens het rondreizen door Bhutan een tempel bezoeken, draag dan een lange broek. Een shirt met korte mouwen mag overigens wel.

Eten en drinken
Het eten in Bhutan is eenvoudig, maar zeer smakelijk en ook erg pittig. Als je op rondreis door Bhutan bent, moet je echt het nationale gerecht ema datsi geprobeerd hebben. Dit gerecht bestaat uit pepers met kaassaus er doorheen gemengd. De gerechten in Bhutan bestaan hoofdzakelijk uit groente, vlees en rijst. De bevolking in Bhutan eten enorme hoeveelheden rijst per dag, waarbij een kilo rijst per dag geen uitzondering is. Rode rijst is hierbij de meest gegeten rijstsoort. De Bhutanees drinkt graag thee, waarbij sudja een thee is die gemaakt is met zout en boter en nadja thee op Indiase wijze is met melk en suiker. Ara is een graag gedronken drank die gemaakt is van maïs, of graan.

Weer en klimaat
Op rondreis door Bhutan zal je met verschillende klimaten te maken krijgen. In het zuiden van het land is sprake van een tropisch klimaat met een moessonseizoen. In het noorden van Bhutan is het weer het extreemst waarbij in de zomer moessonregens kunnen vallen en in de winter er een dik pak sneeuw kan liggen. Het moessonseizoen is vanaf half juni: vooral in het zuiden valt dan de meeste regen. Het midden van het land heeft de meest stabiele temperaturen en in het westen is het warmer dan in het zuiden.

Kenmerken Bhutan

Klimaat Bhutan

Bhutan heeft meerdere klimaatzones. In het zuiden heerst er een tropisch klimaat en in de bergen heerst er een hooggebergteklimaat. Het klimaat is erg onvoorspelbaar en kan per dag verschillen. De temperatuur ligt gemiddeld tussen de 15 en 20 graden. In de zomermaanden kan het 30 graden worden.

Gesproken Taal

In Bhutan spreekt men het Dzongkha. Deze taal is sterk verwant aan het Tibetaans. Naast Dzongkha wordt er ook nog Engels en 15 lokale talen gesproken. In Bhutan is het gemakkelijk om jezelf verstaanbaar te maken omdat het Engels wijdverspreid is.

Gebruikte valuta

In Bhutan wordt er betaald met de Ngultrum. Deze is onder te verdelen in 100 Chetrum. In Bhutan kan er ook betaald worden met de Indiase Rupee. Het is lastig om te betalen met creditcards. Wij raden het aan om US dollars mee te nemen en deze om te wisselen.

Hoofdstad van Bhutan

De hoofdstad van Bhutan is Thimpu en telt 65000 inwoners. Daarmee is het een van de kleinste hoofdsteden ter wereld. Kenmerkend aan Thimpu is dat er geen werkende verkeerslichten zijn. Wanneer de situatie erom vraagt zal een verkeersagent het verkeer regelen.


Algemene informatie over Bhutan

Drinkwater
Het is af te raden om tijdens je rondreis door Bhutan kraanwater te drinken. Beter is het om water uit, verzegelde, flessen te drinken.

Valuta
Op rondreis door Bhutan betaal je met de Ngultrum (Nu.). Elke Ngultrum bestaat weer uit 100 Chetrums, net als onze centen. Bij de Bank of Bhutan, de Bhutan National bank en een aantal grote hotels in Bhutan heb je de mogelijkheid om Euro’s in te wisselen tegen Ngultrum. Het is mogelijk om een creditcard te gebruiken voor het opnemen van geld bij de Punjab Bank en de Bank of Bhutan. Pinnen met een bankpas doe je bij een ATM, welke je kunt vinden in Thimphu en Bumthang. De instellingen van Nederlandse bankpassen dienen omgezet te worden naar ‘wereld’. Neem hiervoor contact op met je bank.

Tijdverschil
Tijdens een rondreis door Bhutan te maken met een tijdverschil. In de zomertijd is het in Bhutan vier uren later en in de wintertijd is dit vijf uren.

Visum en reisdocumenten
Indien je van plan bent om een reis naar Bhutan te maken, dan dien je over een paspoort te beschikken die bij vertrek uit Bhutan nog minimaal zes maanden geldig is. Verder is er een visum nodig. Dit visum wordt bij de grens van Bhutan verstrekt op vertoon van een uitnodigingsbrief. Reisorganisaties regelen deze uitnodigingsbrief vaak voor je. Houd er ook rekening mee dat het gebruikelijk is dat je via India Bhutan binnenkomt. Dit betekent dat je ook voor India een visum zult moeten aanvragen.

Inentingen
Inentingen voor een rondreis in Bhutan zijn alleen verplicht als je in de zeven dagen voor aankomst in het land in een gele koorts land bent geweest. Je dient je in dat geval verlicht te vaccineren tegen gele koorts. Verder wordt er geadviseerd om je tegen DTP en Hepatitis A te laten vaccineren. Mocht je langer dan twee weken in Bhutan verblijven, dan is een inenting tegen buiktyfus ook aan te raden. Een inenting tegen Hepatitis B, rabiës en tuberculose wordt geadviseerd bij een verblijf langer dan drie maanden. Neem ook malariatabletten mee, in de zuidelijke gebieden heerst dit. 

Criminaliteit
Tijdens een rondreis door Bhutan kun je je zeker veilig voelen. Het land is een van de veiligste landen ter wereld, ook voor vrouwen die alleen op reis zijn. Dezelfde veiligheidsmaatregelen gelden in Bhutan als in Nederland.

Vluchttijd
Je vliegt naar Bhutan via India, Nepal of Thailand. Een vlucht naar Paro in Bhutan zal ongeveer 9 uren duren.

Overnachten
Tijdens een rondreis door Bhutan is het gebruikelijk om in hotels of guesthouses te overnachten. Het comfort is voor begrippen in Bhutan prima, maar is voor Nederlandse begrippen nog wel wat achtergebleven. In sommige steden zijn er luxe hotels en resorts te vinden, maar daar hangt dan ook een prijskaartje aan. Bhutan ervaringen & beoordelingen

De Bhutan ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreizen.net. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun ervaringen tijdens rondreizen in Azië.

Plaats beoordeling