Rondreis Georgie

Rondreizen door Georgie

Een rondreis Georgië is als het arriveren in een warm bad. Georgië is een geweldig gastvrij land. Een gezegde van de bevolking is: "Gasten komen van God". Dit merk je ook goed, want vrijwel de gehele bevolking heeft deze denkwijze. Het land heeft ook nog eens veel te bieden. Of je nu de hoofdstad Tiblisi wilt bezoeken, heerlijk wilt skiën, avontuurlijk wilt hiken in het Kaukasusgebergte of lekker wilt genieten van de wijn. Het kan allemaal. Als je lekker wilt genieten aan het strand kan dat ook, want Georgië grenst aan de Zwarte Zee. Georgië, onderdeel van de Kaukasus en het nabije Oosten, de brug tussen Azië en Europa, grenzend aan de Zwarte Zee en Turkije….het overwegen meer dan waard. Gamarjoba!

Rondreizen door Georgië zijn verslavend en staan in het teken van een grote diversiteit en een interessante cultuurhistorie. Het klimaat is er in de zomermaanden zeer aangenaam en de keuken van het land is van een hoog niveau. Jezelf verstaanbaar maken kan lastig zijn, aangezien er weinig engels gesproken wordt. Het is handig om een woordenboekje mee te nemen, zodat je jezelf alsnog kunt redden.

Het maken van een groepsrondreis of individuele rondreis is de manier om lekker ontspannen op reis te gaan. Even geen zorgen en alles is voor je geregeld. Rondreizen.net heeft alles netjes op een rijtje gezet, zodat je een goede keuze kunt maken. Houdt overigens wel in het achterhoofd dat bepaalde gebieden in Georgië potentieel gevaarlijk kunnen zijn. Daarom is het ook aan te raden om met een georganiseerde reis mee te gaan, zodat je zeker bent dat deze gebieden niet worden aangedaan.

Architectuur: Kloosters, kathedralen en kastelen
Met een historie die Grieks, Persisch, Russisch en andere invloeden kent, heeft Georgië een overvloed aan daaraan gerelateerde architectuur. Wat te denken van de kathedraal van Poti in de gelijknamige havenstad? Het werd in dezelfde stijl gebouwd als de kathedraal in Istanbul, de Haghia Sophia. Of de kathedraal van Svetitskhoveli wat lange tijd de belangrijkste kerk van het land was. In oktober trekken veel Georgiers hierheen om het jaarlijkse Mtschetoba-feest te vieren. De naam van de kathedraal die op de UNESCO lijst van wereld erfgoederen staat betekent: levende pilaar. Bekijk kloosters als Samtavro en Shiomghvime en het uit rotsen gehakte David Gareji klooster complex. Verder is daar het kasteel/fort Khertvisi in het zuiden van Georgië of ….nou ja, keuze te over.

Kenmerken Georgie

Klimaat Georgie

Door de grote hoogteverschillen verschilt het klimaat in Georgië per regio. Op de hoogtes in de Kaukasus is het een stuk droger en kouder dan in de kunststreek. Daar in het Zuidwesten van het land aan de zwarte zee heerst een vochtig maar warm zee klimaat.

Gesproken Taal

In Georgië wordt door ruim 70 % van de bewoners Georgisch gesproken. Deze Zuid-Kaukasische taal is de officiële taal van Georgië en wordt ook door veel sprekers van andere Zuid-Kaukasische talen als tweede taal gesproken. Georgisch kent een eigen fonematisch alfabet dat dateert uit de tiende eeuw.

Gebruikte valuta

In Georgië wordt betaald met de Lari. Deze munt is verdeeld in 100 Tetri en er zijn bankbiljetten van 1 2 5 20 50 en 100 Lari in de omloop. In de grotere steden zijn voldoende geldautomaten om geld te pinnen maar een reserve aan contant geld is aan te raden.

Hoofdstad van Georgie

De naam van de Georgische hoofdstad Tbilisi betekent letterlijk ‘warme bron’| naar een 5e eeuwse legende waarin de Iberische koning tijdens het jagen op een warmwaterbron zou zijn gestuit. Op deze plek stichtte hij de stad Tbilisi. In de hoofdstad wonen 1.5 miljoen inwoners. Door de jaren heen is Tiblisi de hoofdstad van diverse Georgische staten geweest.


Algemene informatie over Georgie

Cultuur
Georgië dat politiek gezien Europees is, was eén van ‘s werelds eerste landen dat zich bekeerde tot het Christendom. Het kent een lange historie; de eerste menselijke resten stammen van 1.8 miljoen jaar geleden en de eerste Europese ‘toeristen’ bezochten het land al rond 300 voor Christus. Zij kwamen voor de wijnbouw en de verschillende metaalsoorten zoals goud. Homerus verhaalde in zijn Odysee over Jason’s Gouden Vlies, waarin de Griek op zoek was naar goud in bergbeekjes en daarbij de Georgische Medea, de dochter van de koning ontmoette. Georgiers zijn open, gul, trots op hun land en cultuur en heel gastvrij. Ze zijn geen punctueel volk en komen liever spontaan op bezoek dan dat ze dit afspreken. 

Eten en drinken
Als gast in Georgië zal het je aan niets ontbreken, gasten worden namelijk gezien als ‘geschenk van god’. Tafelen is daarom heel belangrijk in Georgië. Aan tafel sluit men vriendschappen, worden de heerlijkste gerechten opgediend en hebben ze zelfs een tamada: een‘toast master’. Dit is iemand die gekozen wordt door de gastheer of het tafelgezelschap. De Tamada is de sfeermaker, hij/zij tapt moppen en brengt mooie toosten uit. Mocht je uitgenodigd worden voor een ‘supra’, weet dan dat je een feestmaaltijd te wachten staat. Sterker, het woord supra betekent eigenlijk tafellaken maar omdat de tafel zodanig vol staat met gerechten en heerlijkheden en je het tafelkleed niet meer kunt zien, heeft de maaltijd die naam ook gekregen. 

Qua gerechten en keuken kan Georgië zich meten met Frankrijk en Italië. Het land heeft meer dan 800 verschillende wijnsoorten en een rijk kaasassortiment met buffel-, geiten-, koeien, en schapenkaas die resulteren in schimmelkazen, rookkazen en allerlei mengproducten. Er is snoep gemaakt met druivensap en noten, Georgische pizza dat bestaat uit een gezuurd brood gevuld met kaas of eén van de vegetarische aubergine schotels.

Weer en klimaat
Georgië, als onderdeel van de Kaukasus bergketen heeft een gematigd landklimaat en in de lager gelegen gebieden een warm zeeklimaat. Daarmee kunnen we dus wel een gemiddelde temperatuur van gemiddeld -1˚Cin de winter noteren, en een zomer temperatuur van rond de 30˚C maar dat dekt niet de hele lading. Daardoor biedt het land wel mogelijkheden voor winter –en zonvakanties.

Algemene informatie
Houd bij boeken van een vakantie naar Georgië in het achterhoofd dat het in een aardbeving gevoelig gebied ligt en er na zware regenval aardverschuivingen kunnen optreden. De Nederlandse rijksoverheid raadt het af naar of door de volgende gebieden te reizen Abchazië en Zuid-Ossetië. Zij hebben zich sinds 2008 onafhankelijk verklaard en omdat de Georgische regering hier geen controle heeft of uitoefent ben je ‘vogelvrij’. Er is geen internationaal verkeer en de situatie is nog altijd gevaarlijk. Daar de gebieden niet bij Georgië horen accepteert het land ook geen inreizenden vanuit Rusland via deze regio’s. daar staat ook voor buitenlanders een gevangenisstraf van eén jaar op.

Valuta
Men hanteert de Georgische Lari waarbij 100 lari (GEL) een kleine 40 Euro waard is.  

Tijdsverschil
Net als buurland Armenië is het tijdsverschil met Nederland ongeveer 3 uur. 13:00 uur ‘s middags in Nederland, betekent 16:00 uur in Georgië

Visum en reisdocumenten
Je hebt geen visum nodig om naar Georgië te reizen mits je een geldig Nederlands paspoort hebt dat nog minstens drie tot zes maanden geldig is. Ga voor de zekerheid extra na of je wel of niet een retourticket moet kunnen overhandigen, de informatie hieromtrent is nogal wisselend.

Gezondheidswetenswaardigheden
Indien je specifieke medicijnen voorgeschreven gekregen hebt, neem die dan mee en zorg voor een goede, medische verklaring en vertaling. Georgië is erg streng op het gebied van drugs en/of softdrugs. Weet dus wat je meeneemt en waarom. Bij vragen of onzekerheid wend je je tot de ambassade om ellende te voorkomen.

Criminaliteit
Hoewel Georgië veel wapenbezit kent is er niet veel criminaliteit.

Vlucht/reistijd
Georgië ligt zo’n 3000 km hiervandaan en met de auto zou je er, vanuit Amsterdam bijna twee dagen over doen om er te komen. Er zijn directe vluchten vanaf Amsterdam die je in ongeveer 4 uur in Tblisi, de hoofdstad brengen.

Overnachten
Hostels, home-stays, hotels, appartementen, B&B’s overnachtingsmogelijkheden te over in Georgië.Georgie ervaringen & beoordelingen

De Georgie ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreizen.net. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun ervaringen tijdens rondreizen in Azië.

Plaats beoordeling