Rondreis BorneoBorneo; het op twee na grootste eiland ter wereld. Opgedeeld in Indonesisch Borneo en Maleisisch Borneo, wordt dit fantastische eiland omringd door Singapore, Vietnam en de Filippijnen en vormt daar het stralende middelpunt.

Heb je altijd al een écht equatoriaal regenwoud willen ervaren? Dan zal een rondreis door Borneo je niet teleurstellen! Het eiland herbergt namelijk een aantal van de meest natuurrijke regenwouden ter wereld. Daarbij komen nog de verbluffende landschappen, de schitterende zee en de rijke, inheemse cultuur.


LAATSTE NIEUWS

POPULAIRE RONDREIZEN

Kenmerken Borneo

Klimaat Borneo

Gesproken Taal


Door Borneo reizen staat garant voor avontuur. De uitgestrekte jungle heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op natuurliefhebbers, die koste wat kost een glimp willen opvangen van een orang-oetan, neusaap of ander wildleven.

Maar ook op cultureel vlak kom je tijdens een Borneo rondreis niets te kort. Het eiland is namelijk een smeltkroes van verbazingwekkende culturen, met eeuwenoude tradities en een ultieme mate van gastvrijheid. En wat dacht je van de prachtige kust met een zeeleven van wereldklasse?

Juist. Borneo heeft het allemaal. Ook klaar voor een reis naar Borneo? Lees dan snel verder voor meer inspiratie!

Reizen naar Borneo; een fantastisch eiland voor iedereen

Vraag je jezelf nog af: “Waarom zou ik een rondreis door Borneo moeten maken?” Daar kom je snel genoeg achter! Feit is, dat Borneo een perfect eiland is om te bereizen. De infrastructuur is (meestal) goed geregeld, zodat je per auto prima zelf op pad kunt. Maar ook het openbaar vervoer nodigt uit om van plek naar plek te trekken. Vooral de bus is hierin een goede optie. Deze rijdt tussen bijna alle populaire bestemmingen van het eiland.

Tijdens een Borneo vakantie kun je honderd en één dingen zien en doen. Het is enorm afwisselend en gevarieerd, waardoor iedere reiziger aan zijn trekken komt. Zoek bijvoorbeeld de levendigheid en chaos op van de grotere steden, zoals Kota Kinabalu, Sepilok en Tawau. Juist op zoek naar rust? Ga dan naar één van de vele pittoreske dorpen, waar je eenvoudig contact maakt met de inheemse bevolking.

Uiteraard móet je gewoon de jungle van Borneo intrekken tijdens je rondreis door het eiland. En ook hiken, duiken en snorkelen, behoren tot de vele mogelijkheden. Ben je een liefhebber van lekker eten? Ook dan stelt door Borneo reizen niet teleur. De gevarieerde etnische en culturele achtergronden hebben namelijk gezorgd voor een overheerlijke keuken, waar je je vingers bij aflikt!  

Maak kennis met twee verschillende werelden tijdens een Borneo rondreis

Voordat we verder in gaan op alle verschillende rondreizen die je in Borneo kunt maken, staan we eerst kort stil bij de twee verschillende gedeelten van het eiland; het Maleisische deel van Borneo en het Indonesische deel van Borneo. Beiden bieden namelijk een totaal andere toeristische ervaring:

Het Maleisisch deel van Borneo 

Het eerste wat je zal opvallen wanneer je het Maleisische gedeelte van het eiland inkomt (Noord Borneo),  is de verstedelijking.  Bijna de helft van de Maleisische bevolking woont in een van de vijf grootste steden. Hiermee is Maleisië ook stukken beter ontwikkeld dan Borneo Indonesië.

De meerderheid van de Maleisische bevolking zijn stadsbewoners die in de steden en dorpen in de staten Sarawak en Sabah wonen. De grootste stad, Kuching, is schoon, ruim en groen. Er heerst hier een sterke invloed van de Chinese cultuur.

Reizen door dit deel van Borneo is gemakkelijk, vanwege de geweldige infrastructuur en de toegang tot Westerse standaard hotels. Bovendien wordt er veel Engels gesproken. Daarnaast is er zeker gelegenheid om leefgebieden en dieren in het wild te zien tijdens begeleide wandelingen. Maar let op; deze zijn in dit deel van Borneo steeds meer gericht op de ‘Westerse mens’.  

Houd je van hiken? Dan is Borneo in Maleisië juist geweldig. De belangrijkste bergketen loopt namelijk over dit deel van het eiland. Deze omvat de hoogste berg van Borneo, Kinabalu, die op 4.000 meter hoogte boven de regio uittorent.

Indonesisch deel van Borneo

Steek de grens over naar Indonesisch Borneo (ook wel Kalimantan genoemd), en je ziet de dingen voor je neus veranderen. De wegen verslechteren en stedelijk gebied maakt plaats voor het platteland. De grote meerderheid van de (eveneens grotere) bevolking, woont in kleine dorpjes of in minder grote steden.

Het Indonesische deel van Borneo betekent reizen over vele langere afstanden, met aanzienlijk minder comfort. Er zijn geen spoorverbindingen aanwezig en de luchthavens zijn niet te vergelijken met die van Kuching, als het gaat om kwaliteit.

Maar, en nu komt het: reizen dor Borneo Indonesië, heeft veel voordelen. De belangrijkste steden, waaronder Palangkaraya, Pontianak en Samarinda Borneo, zijn rijk aan cultuur. Bovendien zijn ze gebouwd op rivieroevers, waardoor de locals er met hun boten gezellig door elkaar leven. Dankzij de dichtbegroeide bevolking van de landelijke gebieden, zijn er bovendien enorm veel eetgelegenheden, winkeltjes, aanbod van activiteiten etc.

En boven alles: je gaat naar Indonesische kant wanneer je écht kennis wilt maken met het regenwoud van Borneo, voor het spotten van zeldzame dieren en het bezoeken van afgelegen strandjes. Indonesisch Borneo bezienswaardigheden staan bijna allemaal in het teken van de natuur. Toch zin in wat vertier? Verblijf dan een aantal dagen in de hippe en mooie stad Balikpapan.

Welk type rondreis door Borneo past bij jou?

Kun jij ook niet wachten om de jungle van Borneo te verkennen? En om de rest van het eiland en zijn warme bevolking te ontmoeten? Dan is een Borneo rondreis voor jou in de schoenen gelegd. Er worden tal van rondreizen door Borneo aangeboden. Onder andere kun je pakketten boeken bij Djoser, Sawadee, VanVerre, TUI en Riksjatravel.

Maar welk type rondreis past nu het beste bij jouw voorkeuren en wensen? We hebben een aantal van de meest voorkomende rondreizen door Borneo voor je op een rijtje gezet: 

Een fly drive naar Borneo

Tijdens een fly drive reis naar Borneo boek je jouw vlucht naar het eiland samen met een huurauto.  In de meeste gevallen zijn ook de accommodaties op verschillende plekken inbegrepen bij een fly drive. Sommige mensen zijn een beetje huiverig om alleen te rijden in Borneo. Maar de reisorganisatie waarbij je jouw fly drive boekt, laat je uiteraard alleen door goed begaanbare wegen reizen.

Natuurlijk is de infrastructuur op Borneo niet zo goed als in de Westerse wereld (Maleisisch Borneo komt daar echter dichtbij in de buurt). Maar over het algemeen is het prima te doen om zelf rond te rijden met een huurauto.

Het voordeel van een fly drive reis naar Borneo, is dat je het tempo helemaal zelf bepaald. Je kunt stoppen waar je maar wilt en de accommodaties zijn bovendien naar wens aan te passen. Overnacht je bijvoorbeeld graag een keer in een luxe resort op Borneo? Dat kan geregeld worden. Geef je voorkeuren vooraf aan en je komt niet tekort…

Een groepsrondreis door Borneo

Borneo reizen worden vaak uitgevoerd in groepsverband. Groepsrondreizen zijn enorm populair en ideaal voor jou wanneer je niet alleen vakantie wilt vieren in Borneo. Ook hebben groepsreizen als voordeel dat je veel kunt zien in een relatief korte tijd. Bovendien leer je nieuwe dingen over alle bestemmingen, dankzij de uitleg van een professionele reisleiding.

Als je een groepsrondreis boekt worden de vlucht naar Borneo, het transport op het eiland en alle accommodaties voor je geregeld. Vaak zijn er ook een aantal excursies bij inbegrepen, evenals ontbijt/lunch en/of diners.

Er zijn veel mogelijkheden als het gaat om een groeprondreis naar het eiland. Kies bijvoorbeeld voor een rondreis door Maleisisch Borneo, Indonesisch Borneo of allebei. Of ga voor een unieke familiereis, waarbij je op pad gaat met echte locals die het eiland op hun duimpje kennen.

Daarnaast kun je jouw rondreis door Borneo perfect combineren met andere eilanden. Denk bijvoorbeeld aan een reis door Bali en Borneo of een reis door Palawan en Borneo.

Een individuele rondreis door Borneo

Kies je voor een individuele reis door Borneo, dan zijn er meerdere opties om te overwegen. Individueel reizen wil zeggen: reizen met je ‘eigen’ mensen, zoals je partner, vriend(in) of gezin. Je bent dan dus niet afhankelijk van een groep.

Een individueel reispakket boek je helemaal aan de hand van jouw eigen wensen en interesses. Vaak hebben aanbieders al pakketten samengesteld ter inspiratie, met verschillende accommodaties, bestemmingen en actoiviteiten. Deze kunnen echter volledig op maat worden aangepast. Individuele rondreizen kunnen echt ‘alleen’ worden gemaakt, of met een privégids die je gedurende je reis zal vergezellen. Het is maar net waar jij je prettig bij voelt!

Bekijk onder andere het grote aanbod van individuele reizen van Riksjatravel om inspiratie op te doen.

Hoeveel dagen heb je nodig voor je reis naar Borneo?

Een reis naar Borneo maak je niet ‘zomaar’ even. Het eiland ligt niet bij de deur, dus je wilt er minstens 10 dagen voor uittrekken, al dan niet langer. Heb je slechts 10 dagen de tijd voor je rondreis door Borneo? Dan kun je je het beste beperken tot één deel van het eiland; Maleisisch Borneo of Indonesisch Borneo.

Kies je voor de eerste optie? Dan is Seporna Borneo een perfecte uitvalbasis om het Maleisische deel te ontdekken. Een klim naar de top van de hoogste Borneo berg, de Mount Kinabalu, mag hierbij zeker niet ontbreken. Daarnaast is Uncle Tan in Borneo, Maleisië een top plek om ‘Wildlife Adventures’  te boeken in de jungle.

2 weken of langer de tijd voor je Borneo rondreis? Ga dan voor een combinatie van beide delen van het eiland. Borneo bezienswaardigheden die je niet mag missen in het Indonesische deel zijn: het Borneo regenwoud (in onder andere het Kutai Nationaal Park), Dayak Gaai Village, de Derawan eilanden, het Lesan Nationaal Park en de regio Berau.

Plan jouw favoriete rondreis door Borneo

Zie jij jezelf al lopen door de jungle van Borneo? Bekijk vandaag dan nog al je opties. De beste reistijd voor Borneo zijn de maanden maart/april tot en met oktober. Deze maanden vallen binnen het droge seizoen. In principe is Borneo het hele jaar door te bereizen (mits je wat regen op z’n tijd geen probleem vindt…)

Heb je de perfecte rondreis door Borneo gevonden? Boek deze dan het liefst zo snel mogelijk, in verband met een maximale beschikbaarheid. Je gaat er geen spijt van krijgen!

Veelgestelde vragen

Waar ligt Borneo?  

Borneo ligt in Zuioost-Azië en maakt deel uit van de Grote Soenda-eilanden. Het ligt als het ware tussen het schiereiland Maleisië en de noordelijke eilanden van Indonesië in.

Welke inentingen heb ik nodig voor Borneo?

Ongeacht hoe lang je gaat reizen door Borneo, worden de volgende vaccinaties aangeraden: een vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en een vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Heb je geen inenting gehad tegen de mazelen? Dan wordt daarnaast een BMR inenting aanbevolen voor een vakantie in Borneo.

Hoe groot is Borneo?

Met een oppervlakte van ongeveer 744.108 vierkante kilometer, is Borneo het op twee na grootste eiland ter wereld; alleen Groenland en Nieuw-Guinea zijn groter. Het eiland is ruim twee keer zo groot als Duitsland. 

Hoe duur is Borneo?

Heel Zuioost-Azië staat erom bekend enorm goedkoop te zijn. Maleisië en Indonesië zijn hierin geen uitzondering. Borneo is echter ietsjes duurder dan de meeste andere eilanden. Maar alsnog liggen de prijzen velen malen lager dan we in Nederland zijn gewend. Voor een (goed) ho(s)tel betaal je ongeveer €6 tot €12 per nacht, inclusief ontbijt. 

Hoe lang is het vliegen naar Borneo?

Er gaan geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland naar een van de bestemmingen op Borneo. Alle luchthavens bieden vluchten met minimaal één tussenstop/overstap. De meeste vliegvelden hebben wél een directe verbinding met Kuala Lumpur, Jakarta of Singapore.

Een vlucht naar Borneo duurt gemiddeld al snel 16 uur of langer (afhankelijk van de tussenstop). De grotere bestemmingen zoals Kota Kinabalu of Kuching, zijn vaak goedkoper dan vluchten naar kleinere luchthavens, zoals Tawau of Sandakan. Houd hier dus rekening mee wanneer je vliegtickets naar Borneo gaat kopen.