Zoek & boek

Rondreis Iran

  • Vergelijk +2000 rondreizen
  • Onvergetelijke reizen, wereldwijd
  • Bestemmingsinformatie & tips
  • Perfect geplande routes

Rondreizen door Iran

Ontdek het vaak over het hoofd geziene Iran, een land met een verbluffend mooie natuur en een rijke historie. Iran’s gastvrije bevolking en culturele schatten maken het een unieke reisbestemming. Als bezoeker in dit islamitische land is respect voor lokale gebruiken essentieel, van kleding tot eten. Geniet van de milde Iraanse keuken met gerechten zoals aash en kebab, en ervaar de theecultuur. Met zijn diverse klimaten is de beste reistijd het voor- of najaar. Een rondreis door Iran is een ware ontdekkingstocht.

Rondreizen Iran
Waar wacht je nog op?

Boek direct een rondreis door Iran

rondreis koningaap
Koning Aap Bekijk prijs

Uitgelichte rondreizen door Iran

Rondreis IRAN – 22 dagen; Op weg naar Isfahan

Rondreis IRAN – 15 dagen; Fraaie mozaïeken en hartelijke mensen

Kenmerken Iran

Klimaat Iran

Omdat Iran een uitgestrekt land is zijn er grote verschillen in het klimaat. De zomers in Iran zijn zeer heet. Temperaturen van meer dan 40 graden zijn geen uitzondering. De winters daarentegen kunnen vrij koud zijn. In de winters zijn de bergachtige gebieden onbereikbaar door de sneeuwval.

gesproken taal - rondreizen

Gesproken Taal

Perzisch is de officiële taal van Iran. Naast het Perzisch worden er nog veel andere talen gesproken zoals het Turkmeens Turks en Koerdisch. In de grotere steden wordt er bovendien Engels gesproken. Verder wordt het gewaardeerd als u een aantal woorden Perzisch kunt spreken.

gebruikte valuta - rondreizen

Gebruikte valuta

De valuta van Iran is de rial. Deze is onderverdeeld in honderd dinar. Pinnen in Iran is niet mogelijk omdat er geen pinautomaten zijn. Creditcards zijn dus ook nutteloos. Het is aan te raden om voldoende Euro’s of Amerikaanse Dollars mee te nemen en deze om te wisselen.

hoofdstad - rondreizen

Hoofdstad van Iran

De hoofdstad van Iran is Teheran. Dit is de grootste stad van het land en telt ongeveer tien miljoen inwoners. Teheran is het economische| culture en industriële hart van Iran. Er zijn verder veel interessante bezienswaardigheden die zeker een bezoekje waard zijn.

Tips & Inspiratie voor je rondreis in Iran

Bekijk alle artikelen

De top 5 meest romantische steden ter wereld

Ben je van plan je vriend of vriendin ten huwelijk te vragen tijdens een romantische stedentrip? Of...
lees verder

Dit zijn de mooiste vulkanen in de wereld

Bij vulkanen denken we vaak aan gevaar en natuurrampen. Maar vulkanen zijn prachtige natuurfenomenen en kunnen...
lees verder

10 onontdekte steden die je gezien moet hebben!

Tegenwoordig zijn er zoveel reisaanbieders, online veilingen en luchtvaartmaatschappijen dat een stedentrip maken allang niet meer heel origineel...
lees verder

Populaire bestemmingen in Azië

Algemene informatie over Iran

Drinkwater
In de grote steden kan er zonder problemen water uit de kraan gedronken worden. In de andere gebieden doe je er verstandig aan om water uit verzegelde flessen te drinken.

Valuta
Op rondreis in Iran betaal je met de rial. Wel wordt er over het algemeen in toman gerekend. Een toman is 10 rial. Bij banken en wisselkantoren wissel je je geld. Hou er rekening mee dat er in Iran geen ATM automaten zijn. Ook kun je niets met een credit card in Iran.

Tijdverschil
In de zomer is het in Iran anderhalf uur later dan in Nederland. In de winter is het verschil met Nederland tweeënhalf uur.

Visum en reisdocumenten
Voor rondreizen in Iran heb je een paspoort nodig wat bij vertrek uit Iran nog minimaal zes maanden geldig is. Verder ben je verplicht om een visum te regelen. Dit kun online doen of bij de Iraanse ambassade in Den Haag. Naast een paspoort en een visum heb je ook een uitnodiging van de regering van Iran nodig. Dit wordt vaak door de reisorganisatie geregeld.

Inentingen
Ben je in de zeven dagen voordat je aan de rondreis door Iran begint in een gele koorts land geweest, dan ben je verplicht tegen gele koorts gevaccineerd te worden. Verder is het advies om een vaccinatie tegen DTP, buiktyfus en hepatitis B te nemen. Ben je van plan om langer dan drie maanden in Iran te blijven, dan geldt het advies je te laten vaccineren tegen rabiës, hepatitis A en tuberculose.

Criminaliteit
Wellicht zou je anders doen vermoeden, maar als je gaat rondreizen in Iran, dan bevindt je je in een bijzonder veilig land. In de grote steden komt wel diefstal voor en daarom dien je niet te opzichtig met kostbaarheden als juwelen rond te lopen. Laat je paspoort bij de receptie van je hotel achter en maak gebruik van een geldgordel onder je kleren. Sommige gebieden in Iran zijn minder veilig. Houd de website van rijksoverheid.nl in de gaten voor het meest actuele reisadvies. Het verkeer is wel een aandachtspuntje, sterker nog, het verkeer is levensgevaarlijk. Kijk dan ook erg goed uit wanneer je een straat gaat oversteken. Ga bij voorkeur ook niet zelf autorijden: mocht je een ongeluk veroorzaken, dan kan hier een enorm hoge prijs op staan.

Vluchttijd
In ongeveer 5 uren vlieg je van Amsterdam naar Teheran.

Overnachten
De meest gebruikelijke plaats om tijdens een rondreis in Iran te overnachten, is een hotel. Er zijn vele hotels te vinden en voor ieder budget is er wel een accommodatie.

Cultuur
Iran is een islamitisch land. Je moet altijd onthouden dat je te gast bent als je op rondreis in Iran bent en daarom is het belangrijk voor je reis wat van de cultuur en gebruiken van het land te weten. Respecteer het geloof en stel je bescheiden op. Pas je kleding ook aan en trek je schoenen uit als je bij iemand op bezoek bent. Hou je aan de zogenaamde tarof: de Iraanse etiquette waarbij de directheid die wij kennen een absolute no go is. Wordt je iets aangeboden, is het gebruikelijk de eerste keer te weigeren en daarna te accepteren. Draag in heiligdommen de chador, wat een lange lap stof is. Draag bij voorkeur wijde kleding en een hoofddoek, al zal het in sommige steden minder streng zijn.

Eten en drinken
Tijdens rondreizen in Iran kun je voor weinig heerlijk eten. In Teheran vind je ook restaurants met een internationale menukaart. Elke maaltijd wordt geserveerd met brood en rijst. De gerechten zijn over het algemeen mild gekruid. Ook kebab en stoofpot zijn typische gerechten in Iran. In de kustgebieden wordt veel vis gegeten. Een typisch gerecht in Iran is aash, een dikke volle soep die goed vult. Alcohol wordt niet gedronken omdat Iran een islamitisch land is. Thee is een veel gedronken drank. Met een suikerklontje tussen je tanden slurp je dan je thee naar binnen. De koffie die in Iran te verkrijgen is, tenzij je in de stad naar een coffeeshop gaat, vaak alleen Nescafé.

Weer en klimaat
Doordat Iran een groot land is, kent het vele verschillen op het gebied van klimaat en temperatuur. In sommige gebieden wordt het heel koud en in andere gebieden kan het wel meer dan 40 graden worden. De beste tijd voor een rondreis in Iran is in het voor- of in het najaar. Ontdek het vaak over het hoofd geziene Iran, een land met een verbluffend mooie natuur en een rijke historie. Iran’s gastvrije bevolking en culturele schatten maken het een unieke reisbestemming. Als bezoeker in dit islamitische land is respect voor lokale gebruiken essentieel, van kleding tot eten. Geniet van de milde Iraanse keuken met gerechten zoals aash en kebab, en ervaar de theecultuur. Met zijn diverse klimaten is de beste reistijd het voor- of najaar. Een rondreis door Iran is een ware ontdekkingstocht.

Meer informatie nodig bij het boeken van je rondreis?

Peter helpt je verder

Hulp nodig bij het kiezen van een geschikte reisorganisatie of bij het boeken van losse vliegtickets? Meer weten over met de auto rondrijden op de gewenste bestemming of over de lokale pareltjes? Of ben je gewoon benieuwd in welke maanden je het beste een rondreis kan boeken?

peter rondreis expert
Peter Rondreizen expert
  • Vergelijk +2000 rondreizen
  • Onvergetelijke reizen, wereldwijd
  • Bestemmingsinformatie & tips
  • Perfect geplande routes

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod rondreizen voor je…