Rondreis Iran

Rondreizen door Iran

Op het gebied van rondreizen is Iran een vergeten land. Zonde, want een rondreis door Iran is bijzonder de moeite waard. Het land is prachtig en heeft een rijke historie. Naast al die historie en het natuurschoon, is Iran een bijzonder gastvrij land, de bevolking zal je doen verbazen. Dit alles maakt dat rondreizen door Iran een absolute aanrader is.

Cultuur
Iran is een islamitisch land. Je moet altijd onthouden dat je te gast bent als je op rondreis in Iran bent en daarom is het belangrijk voor je reis wat van de cultuur en gebruiken van het land te weten. Respecteer het geloof en stel je bescheiden op. Pas je kleding ook aan en trek je schoenen uit als je bij iemand op bezoek bent. Hou je aan de zogenaamde tarof: de Iraanse etiquette waarbij de directheid die wij kennen een absolute no go is. Wordt je iets aangeboden, is het gebruikelijk de eerste keer te weigeren en daarna te accepteren. Draag in heiligdommen de chador, wat een lange lap stof is. Draag bij voorkeur wijde kleding en een hoofddoek, al zal het in sommige steden minder streng zijn.

Eten en drinken
Tijdens rondreizen in Iran kun je voor weinig heerlijk eten. In Teheran vind je ook restaurants met een internationale menukaart. Elke maaltijd wordt geserveerd met brood en rijst. De gerechten zijn over het algemeen mild gekruid. Ook kebab en stoofpot zijn typische gerechten in Iran. In de kustgebieden wordt veel vis gegeten. Een typisch gerecht in Iran is aash, een dikke volle soep die goed vult. Alcohol wordt niet gedronken omdat Iran een islamitisch land is. Thee is een veel gedronken drank. Met een suikerklontje tussen je tanden slurp je dan je thee naar binnen. De koffie die in Iran te verkrijgen is, tenzij je in de stad naar een coffeeshop gaat, vaak alleen Nescafé.

Weer en klimaat
Doordat Iran een groot land is, kent het vele verschillen op het gebied van klimaat en temperatuur. In sommige gebieden wordt het heel koud en in andere gebieden kan het wel meer dan 40 graden worden. De beste tijd voor een rondreis in Iran is in het voor- of in het najaar. 

Kenmerken Iran

Klimaat Iran

Omdat Iran een uitgestrekt land is zijn er grote verschillen in het klimaat. De zomers in Iran zijn zeer heet. Temperaturen van meer dan 40 graden zijn geen uitzondering. De winters daarentegen kunnen vrij koud zijn. In de winters zijn de bergachtige gebieden onbereikbaar door de sneeuwval.

Gesproken Taal

Perzisch is de officiële taal van Iran. Naast het Perzisch worden er nog veel andere talen gesproken zoals het Turkmeens Turks en Koerdisch. In de grotere steden wordt er bovendien Engels gesproken. Verder wordt het gewaardeerd als u een aantal woorden Perzisch kunt spreken.

Gebruikte valuta

De valuta van Iran is de rial. Deze is onderverdeeld in honderd dinar. Pinnen in Iran is niet mogelijk omdat er geen pinautomaten zijn. Creditcards zijn dus ook nutteloos. Het is aan te raden om voldoende Euro’s of Amerikaanse Dollars mee te nemen en deze om te wisselen.

Hoofdstad van Iran

De hoofdstad van Iran is Teheran. Dit is de grootste stad van het land en telt ongeveer tien miljoen inwoners. Teheran is het economische| culture en industriële hart van Iran. Er zijn verder veel interessante bezienswaardigheden die zeker een bezoekje waard zijn.


Algemene informatie over Iran

Drinkwater
In de grote steden kan er zonder problemen water uit de kraan gedronken worden. In de andere gebieden doe je er verstandig aan om water uit verzegelde flessen te drinken.

Valuta
Op rondreis in Iran betaal je met de rial. Wel wordt er over het algemeen in toman gerekend. Een toman is 10 rial. Bij banken en wisselkantoren wissel je je geld. Hou er rekening mee dat er in Iran geen ATM automaten zijn. Ook kun je niets met een credit card in Iran.

Tijdverschil
In de zomer is het in Iran anderhalf uur later dan in Nederland. In de winter is het verschil met Nederland tweeënhalf uur.

Visum en reisdocumenten
Voor rondreizen in Iran heb je een paspoort nodig wat bij vertrek uit Iran nog minimaal zes maanden geldig is. Verder ben je verplicht om een visum te regelen. Dit kun online doen of bij de Iraanse ambassade in Den Haag. Naast een paspoort en een visum heb je ook een uitnodiging van de regering van Iran nodig. Dit wordt vaak door de reisorganisatie geregeld.

Inentingen
Ben je in de zeven dagen voordat je aan de rondreis door Iran begint in een gele koorts land geweest, dan ben je verplicht tegen gele koorts gevaccineerd te worden. Verder is het advies om een vaccinatie tegen DTP, buiktyfus en hepatitis B te nemen. Ben je van plan om langer dan drie maanden in Iran te blijven, dan geldt het advies je te laten vaccineren tegen rabiës, hepatitis A en tuberculose.

Criminaliteit
Wellicht zou je anders doen vermoeden, maar als je gaat rondreizen in Iran, dan bevindt je je in een bijzonder veilig land. In de grote steden komt wel diefstal voor en daarom dien je niet te opzichtig met kostbaarheden als juwelen rond te lopen. Laat je paspoort bij de receptie van je hotel achter en maak gebruik van een geldgordel onder je kleren. Sommige gebieden in Iran zijn minder veilig. Houd de website van rijksoverheid.nl in de gaten voor het meest actuele reisadvies. Het verkeer is wel een aandachtspuntje, sterker nog, het verkeer is levensgevaarlijk. Kijk dan ook erg goed uit wanneer je een straat gaat oversteken. Ga bij voorkeur ook niet zelf autorijden: mocht je een ongeluk veroorzaken, dan kan hier een enorm hoge prijs op staan.

Vluchttijd
In ongeveer 5 uren vlieg je van Amsterdam naar Teheran.

Overnachten
De meest gebruikelijke plaats om tijdens een rondreis in Iran te overnachten, is een hotel. Er zijn vele hotels te vinden en voor ieder budget is er wel een accommodatie.Iran ervaringen & beoordelingen

De Iran ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreizen.net. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun ervaringen tijdens rondreizen in Azië.

Plaats beoordeling