Algemene informatie over Israel
Het drinkwater in Israël is van goede kwaliteit. Wanneer je rondreist door Israël kun je dus veilig kraanwater drinken zonder het risico te lopen hier erg ziek van te worden.
Valuta
In Israël wordt betaald met de Israëlische sjekel (ILS). Op rondreis in Israël komt je veel geldautomaten tegen. Mocht je er voor kiezen om je geld ter plaatse om te wisselen, houd dan rekening met de commissie die er wordt gerekend. Dit kan soms wel oplopen tot 4%. In sommige hotels kun je gewoon betalen met euro’s. Vergeet niet om voor je vertrek je pinpas in te laten stellen naar ‘wereld’, anders kun je sowieso niet pinnen in Israël.
Tijdverschil
Het tijdverschil tussen Nederland en Israël is een uur.
Visum en reisdocumenten
Voor een rondreis door Israël heb je een paspoort nodig wat bij vertrek uit Israël nog minstens zes maanden geldig is. Bij een verblijf korter dan 3 maanden is een visum niet nodig. Toegang tot Israël levert problemen op wanneer je een stempel in je paspoort hebt van Syrië, Libanon, Iran, Saoedi Arabië, Libië of Jemen.
Inentingen
Er heersen geen bijzondere ziektes in Israël en dus heb je voor een rondreis geen vaccinaties nodig.
Criminaliteit
We weten allemaal door de media wat er in Israël speelt. Laat je dit vooral niet afschikken om te gaan rondreizen in Israël. Op de meer toeristische plaatsen is niets te merken van de conflicten die in het land spelen. Volg wel de reisadviezen die vermeld staan op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Vluchttijd
Vanaf Amsterdam is het ruim 4 uren vliegen naar Jeruzalem.
Overnachten
De mogelijkheden op het gebied van overnachten tijdens je rondreis door Israël zijn eindeloos. De standaard mogelijkheden als een hotel of een appartement zijn er in overvloed. Denk ook eens aan slapen in de woestijn onder de sterrenhemel of in een kibboets.
Cultuur
Op je rondreis in Israël is het belangrijk dat je als gast van het land de normen en waarden respecteert. Ook bij de toeristische religieuze bezienswaardigheden dien je je aan de gebruiken te houden. Dit betekent dat vrouwen de schouders, bovenarmen en bovenbenen bedekken en in kerken en moskeeën bedekken ze ook het hoofd. Mannen dragen een lange broek en onder andere in een synagoge een keppeltje. 75% van de bevolking in Israël is Joods en 17% is Arabier.
Eten en drinken
Het eten en drinken in Israël is een heerlijke samensmelting van de mediterrane, de Arabische, de Turkse, de Perzische en de joodse keuken. De vegetariër die in Israël rondreist, kan zijn hart ophalen. Het grootste deel van de restaurants bieden het voedsel kosher aan. Kosher betekent dat zuivel en vlees niet samen bereid en/of geserveerd mag worden. Varkensvlees is voor zowel joden als moslims verboden voedsel. Pita, falafel en shoarma zijn bekende gerechten in Israël. Frisdrank, vruchten- en groentesappen worden veel gedronken. Ook de wijnen in Israël, waaronder de wijn van de Golanhoogvlakte, zijn bijzonder smakelijk. Ook bier is in Israël goed verkrijgbaar.
Weer en klimaat
In Israël is er sprake van hete en droge zomers en koele en vochtige winters. Aan de kust is het in de zomer drukkend en kan het soms wel warmer dan 40 graden worden. Het regent veel in de periode van eind november tot begin maart. In Eilat is het in de winter met temperaturen zelden onder de 20 graden is het warmst. De beste tijd voor een rondreis door Israël is in maart tot mei en september tot december.